Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Váňa, Bartoš, Faltejsek: Tři rivalové se stejným cílem

Praha – Jan Faltejsek, Josef Bartoš a Josef Váňa. Všichni tři žokejové si v neděli sednou ve Velké pardubické do sedla favoritů. Všichni tři jdou do dostihu s cílem vyhrát, pro každého z nich ale bude letošní Velká jiná a zvláštní. Faltejsek loni prolomil ve Velké svou smůlu a vyhrál velkým stylem s přehlíženou klisnou Orphee de Blins. Letos už nastupují jako největší favorité. Josef Bartoš po dlouhých letech usedne na jiného koně než z tréninku Josefa Váni. A sám šedesátiletý Josef Váňa, legenda a rekordman dostihu, avizoval, že letošní Velká je jeho poslední.

Jan Faltjesek a Orphee de Blins
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Faltejsek: Ze smolaře favoritem

Loňský šampion Faltejsek si kvůli Velké odskočí z Francie, kde se během svého angažmá u předního trenéra Macaira propracoval mezi jezdeckou elitu. Loni patřili s Orphee de Blins do ranku outsiderů, letos už jsou největšími favority. Suverénní výkon v loňské Velké i ve dvou dostizích, ve kterých se letos dvojice představila, nenechává nikoho na pochybách – v neděli nebude na startu větší favorit.

"Určitě se ukázala dobře, ale šlo především o přípravu pro Velkou," řekl o svěřenkyni trenéra Grzegorze Wroblewského. "První start na kratší trati měla trochu problém, aby se soupeři stíhala, ale nakonec to zvládla. Ve druhém jsme zkoušeli taktickou variantu a zvládla to ke spokojenosti. Věřím, že stejně si povede i v neděli," uvedl Faltejsek.

Faltejska se přitom ve Velké dlouho držela smůla. V šesti pokusech se mu podařilo dostat do cíle jenom dvakrát, a to na sedmém místě. V roce 2008 byl dokonce v sedle Klipa, který musel být po nešťastném pádu utracen. O to impozantnější byl Faltejskův loňský triumf s Orphee de Blins.

Jan Faltejsek ve Velké pardubické startoval sedmkrát. První vítězství si připsal loni s Orphee Des Blins, předtím se neumístil. Jeden z nejlepších českých žokejů získal zkušenosti v Itálii a Anglii, v současné době působí ve Francii. Jako jediný český jezdec startoval ve slavném Zlatém poháru v Cheltenhamu.

Josef Bartoš v sedle Sixteen
zdroj: ČTK autor: Mlejnková Alexandra

Bartoš: Po osmi letech proti Váňovi

Josef Bartoš pojede Velkou pardubickou už pojedenácté. Loni odešel z tréninkové centrály Josefa Váni a začal působit jako volný jezdec. O angažmá do Velké ale rozhodně jako špičkový žokej neměl nouzi.

Nakonec se rozhodl pro Trezora, který letos znovu vládl kvalifikacím. Devítiletý hnědák a synovec Tiumena opět vyhrál dvě a rozhodně hodlá napravit dojem z loňska, kdy jako jeden z favoritů skončil až osmý. "Ambice jsou vysoké. Budu spokojen do třetího místa, to je ve Velké pardubické skvělý výsledek pro žokeje i realizační tým. Pokud budeme lepší, tak je to o štěstí," řekl jezdec.

Bartoš vyhrál Velkou pardubickou v roce 2006 s Decent Fellow a o dva roky později se Sixteen. Trezor je podle něj stejně kvalitní. "Je perfektní skokan, super vytrvalec, který má zkušenosti a zná závodiště."

Josef Bartoš ve Velké pardubické startoval desetkrát, dvakrát zvítězil - s Decent Fellow a Sixteen, třikrát byl druhý, jednou s Decent Fellow a dvakrát se Sixteen, a jednou byl se Sixteen třetí. Pravidelně se účastní dostihů v Itálii, i tam patří mezi nejvyhledávanější jezdce. Po osmi letech pojede Bartoš Velkou pardubickou na jiném koni než z tréninku Josefa Váni.

Poslední Velká Josefa Váni?
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Váňa: Poslední jízda za vítězstvím?

Pro matadora Váňu je to (tentokrát ale už prý opravdu) poslední dostih kariéry. S dvanáctiletým Tiumenem se pokusí vyhrát počtvrté a zopakovat tak jedinečnou bilanci, kterou si v letech 1987 až 1991 zapsal s legendárním Železníkem.

Přípravu na letošní ročník zkomplikovala lapálie v srpnové Cross country Peruána, kdy Tiumen po chybě na anglickém skoku vyhodil Váňu ze sedla a sám si ošklivě natloukl. V ráně na noze měl dvakrát infekci a musel brát antibiotika. Tréninkový výpadek ale podle trenéra dohnal a oba hodlají znovu bojovat o vítězství: "Jinak bych se na to vyprdl a nehonil bych se," řekl nezmar Váňa pro deník Sport.

Pro Tiumena i Váňu jde zřejmě o poslední dostih kariéry.

Josef Váňa je rekordmanem dostihu, startoval už 26krát, osmkrát zvítězil, nejprve čtyřikrát v sedle Železníka, potom s Vronským a třikrát s dnešním partnerem Tiumenem. Třikrát byl druhý s Paramonem, Retrieverem a Juventusem, čtyřikrát třetí s Kedonem, Decent Fellow, Juventusem a Tiumenem a dvakrát čtvrtý s Matia Mou a Kedonem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články