Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Tiumen je na tom líp než loni, upozorňuje jeho majitel

Praha – V neděli se pokusí zapsat do sportovní historie. Dvanáctiletý Tiumen bude sahat po čtvrtém vítězství ve Velké pardubické a v jeho sedle nebude nikdo jiný než nezdolný Josef Váňa. Šedesátiletý matador, který předem avizoval, že letos jede Velkou naposledy. Na tuhle dvojici se bude upírat největší pozornost diváků - i těch, kteří z dostihů sledují jen Velkou. Hlavními favority ale nebudou. S většími šancemi odstartují loňská vítězka Orphee de Blins i Tiumenův mladý synovec Trezor. Tiumen s Váňou navíc v srpnu smolně upadli a oba si museli léčit šrámy. Teď jsou zpátky a jdou znovu do boje o vítězství. Nic jiného je ani nezajímá. "Tiumen je na tom líp než loni," slibuje majitel výjimečného hnědáka Ivo Köhler.

Tiumen s Josefem Váňou
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Loni se u Tiumena projevily zdravotní potíže s krvácením a musel odkládat začátek sezóny. Letos šlo v přípravě vše podle plánu, a Tiumenovi se dokonce podařilo zhubnout o dvacet kilo. "Ale zase jsme měli poprvé v kariéře pád, čímž se to vykompenzovalo, a nemůžeme si být úplně jistí," krotí Köhler přehnaná očekávání.

Podle něj mohl paradoxně srpnový pád Tiumenovi i Váňovi pomoct. "Možná je to zas trochu postavilo na nohy. A pana Váňu to motivovalo k tomu, že má chuť dokázat, že chyba se stane a i mistr tesař se někdy utne. Všichni doufáme, že to napraví, a myslím, že to mohlo být i k dobru, i když to vyzní hloupě."

Josef Váňa po srpnovém pádu z Tiumena
zdroj: www.pardubice-racecourse.cz

Tiumen je před 123. Velkou pardubickou podle bookmakerů až třetí favorit. Sázkové kanceláře začaly nabízet jeho vítězství v kurzu 4,5:1, pak spadl na 4:1 a čeká se, že během neděle ho pošlou sázející v Pardubicích ještě níž – hlavně díky popularitě Josefa Váni. "Já bych ho změnil na šest až sedm ku jedné. V překážkovém sportu nemáte jistotu ničeho. Můžete spadnout na posledním skoku, a než přeskáčete 31 skoků Velké pardubické, může se stát cokoliv. Samozřejmě z pozice Josefa Váni, který je nejúspěšnější jezdec v historii Velké pardubické, a jejího trojnásobného vítěze Tiumena asi nemůže bookmaker vypsat vyšší kurz," připouští Köhler.

Poslední jízda 

Týden po Velké pardubické oslaví Josef Váňa už jednašedesáté narozeniny, přesto se dál pouští do soubojů se soupeři o generaci mladšími. "Je to fenomén. Má pořád chuť vyhrávat a dokázat, že věk není limit při zdolávání jakékoliv překážky. To je osud legend - mají pořád motivaci vyhrávat a Váňovi stačí strašně málo, aby se nastartoval," soudí Köhler.

Legendární Váňa už předem ohlásil, že letošní Velká je pro něj opravdu tou poslední. Podobné výroky ale od něj zaznívají už dobrých deset let a podle Köhlera není nic předem rozhodnuto. "Letošní Velká pardubická bude pro oba námět k zamyšlení, jestli skončí, nebo skončí jen jeden z nich, nebo taky skončí oba," tuší Tiumenův majitel.

Josef Váňa a Ivo Köhler
zdroj: www.pardubice-racecourse.cz

Váňa se pevně rozhodl ukončit jezdeckou kariéru už po loňském třetím místě, které bral jako porážku. "Byl jsem to já, kdo ho přemluvil, a trvalo mi to pět dní. Ale vím, co pro to celý rok dělá. Není to tak, že si týden před Velkou sedne na koně a bude žít z toho, co bylo. Od ledna do října jezdí na kole, denně najede nějakých deset kilometrů na bruslích. V jednašedesáti letech udržuje tělo ve fyzické kondici. Má to vybojované a vysportované,“ potvrzuje Köhler.

"Tyhle jeho rozlučky jsou asi oprávněné. On sám ví, kdy skončit. Cítí to a nechce nikomu udělat ostudu. Ví, jestli podá výkon, nebo ne. Jen pro zajímavost - letos shodil váhu na 62,5 kilo, což měl možná naposledy před patnácti dvaceti lety. Když jsem se ho zeptal, co blázní, řekl mi, že chce mít pořádné velké sedlo a dostih si užít. Opravdu pro to dělá všechno."

Samotný trenér Váňa očekává, že půjde Tiumen na konci letošní sezóny do dostihového důchodu. Poslední slovo ale bude mít jeho majitel a ten si nechává zadní vrátka otevřená: "Pokud podá nějaký výkon, byl bych pro, aby ještě příští rok běhal. Ať už s panem Váňou, nebo ne."

Pokud se vydá na dostihové dráhy i ve třinácti letech, čeká Tiumena zajetý program – kvalifikace a na podzim opět Velká pardubická. "Chci, aby skončil v těch kategoriích, kde běhá – to znamená, aby bojoval s nejlepšími. Když na to mít nebude, tak skončí. Je mu dvanáct a běhá od čtyř let, což je úctyhodné."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Majitel Tiumena Ivo Köhler
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články