Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gaviria přespurtoval Sagana a jde do žlutého, Froome před cílem spadl

Dlouho to vypadalo, že úvodní etapa letošního ročníku bude mít klidný průběh. Posledních deset kilometrů ale nabídlo skutečné drama. Na úzké trati došlo k několika karambolům a peloton se roztrhal. Pád postihl i největšího z favoritů Chrise Frooma, který ztratil na vítěze 50 sekund. O etapový triumf se ve finiši bili Peter Sagan a Fernando Gaviria, silnější však byl nakonec kolumbijský debutant na Tour, který se hned ve svém prvním dnu na "staré dámě" oblékne do žlutého. 

Fernando Gaviria se raduje z vítězství v etapě
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Pořadatelé pro závodníky přichystali 201 kilometrů dlouhou rovinatou etapu, která se podle očekávání stala kořistí sprinterů. Na hromadný finiš ale v zásadě nedošlo. Závěr byl totiž soubojem jen dvou závodníků - Gavirii a Sagana.

Těm jejich týmy přichystali do spurtu nejlepší výchozí pozici, už několik desítek metrů před cílovou páskou však bylo jasné, že tentokrát bude mít navrch kolumbijský rychlík. Gaviria se tak po prvním dnu oblékne nejen do žlutého, ale i do zeleného a bílého trikotu.

Očekávalo se, že samotný průběh etapy příliš vzruchu nenabídne, pokud tedy závodníkům nezkomplikuje život silný vítr. To se sice nestalo, na nečekané komplikace však došlo. Na posledních deseti kilometrech čekaly na jezdce nepříjemně úzké silnice s ostrými zatáčkami a kruhovými objezdy. K vidění tak bylo hned několik pádů, které se nevyhnuly ani těm největším favoritům.

Jako první zůstal s časovou ztrátou za pelotonem  Arnaud Demare, se kterým se počítalo jako s jedním z možných adeptů na etapový triumf. Nedlouho po něm skončil na silnici Egan Arley Bernal, jeden z domestiků Chrise Froomea a hlavní adept na zisk bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce.

No a netrvalo dlouho a ze silnice vylétl i sám lídr Sky a největší favorit celého závodu Froome. Brit se sice rychle vrátil na kolo a nezdálo se, že by se nějak zranil, přesto v cíli ztrácel na vítězného Gaviriu 51 vteřin, což rozhodně není začátek, jaký si ve Sky představovali.

"Drželi jsme se v čele, ale pak jsem spadl. To se stává, jsem rád, že jsem se nezranil. S tolika sprintery kolem to byl trochu chaos, týmoví kolegové toho nemohli udělat o moc víc," prohlásil Froome. "Do Paříže je ještě hodně dlouhá cesta," dodal.

Komplikace potkaly i dalšího z velkých favoritů Naira Quintanu. Kolumbijec musel necelé 4 kilometry před cílem měnit kolo a v cíli nabral ještě větší ztrátu než Froome, když dojel 1:15 minuty za vítězem.

Ledanois v puntíkatém

Naopak radost může mít po první etapě domácí Kevin Ledanois, který se spolu s dalšími dvěma Francouzi – Jeromem Cousinem a Yoannem Offredem – vydal do úniku a 18 kilometrů před cílem jako první vyjel na horskou prémii 4. kategorie. Díky 1 bodu, jejž zde získal, se dostal do čela vrchařské soutěže a v neděli vyjede na trať v puntíkatém dresu.

Jeho kolegové z úniku si spravili chuť 13 kilometrů před cílem, kde si díky letošní novince připsali 3, respektive 2 bonifikační sekundy. Pro 1 bonifikační vteřinu si dojel Oliver Naessen, který se díky ní posunul na čtvrté místo celkového pořadí za vítěznou trojici Gaviria, Sagan, Kittel, jež v cíli obdržela 10, respektive 6 a 4 bonifikační sekundy.

Tour de France - 1. etapa (Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km):

1. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) 4:23:32, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Kittel (Něm./Kaťuša), 4. Kristoff (Nor./SAE-Team Emirates), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články