Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tour na podmínku nebude. Frooma vyzvou tři králové z Movistaru i domácí Bardet

To, čeho se ředitel Tour de France Christian Prudhomme bál jako čert kříže, se 7. července v západofrancouzské přímořské oblasti Vendée realitou nestane. Pět dní před startem závodu totiž Mezinárodní cyklistická unie (UCI) oznámila, že Brita nepotrestá za přesáhnutí povolené hladiny salbutamolu, k němuž došlo během loňské Vuelty. Na nejvýznamnějším cyklistickém svátku tak bude Froome nakonec startovat.

Chris Froome
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

UCI tak na poslední chvíli zabránila smutnému déjà vu Grand Boucle z před sedmi let – tehdy nikdo netušil, zda výsledky Alberta Contadora dosažené na silnicích v zemi galského kohouta budou platit měsíc, půl roku nebo navěky. Dlouho to vypadalo, že podobně se to letos bude mít i s Britovou účastí. Diváky by v takovém případě iritovala otázka, zda jméno Chrise Frooma, jenž má v zádech úžasnou sérii tří po sobě vyhraných Grand Tours, nebude za nějakou dobu vyškrtnuto ze všech oficiálních statistik letošního žlutého závodu.

Nejvyšší orgán světové cyklistiky podobné blamáži zamezil na poslední chvíli. Pět dnů před startem závodu UCI oznámila, že za souhlasu Světové antidopingové agentury (WADA) končí vyšetřování případu. Výsledek šetření? Nepodařilo se prokázat, že Froome užil zakázané množství antiastmatika salbutamolu, a navíc nebylo možné replikovat situaci, v níž se lídr týmu Sky v závěru loňské Vuelty nacházel. UCI i WADA tím celý případ považují za uzavřený.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Jílek láká ke sledování Tour de France

Froome dopředu počítá s tím, že ve Francii bude řadou diváků (a že v tomto případě nemůžeme hovořit jen o domácím publiku) přijat podobně láskyplně, jako to v minulosti zažívali Armstrong s Contadorem. Tým Sky posílí skupinu osobních strážců (teď není řeč o Woutu Poelsovi s Michalem Kwiatkowským), a pokud by se snad Chris brzy oblékl do žlutého, může počítat s tím, že z novinářských dotazů ty na samotný průběh závodu budou tvořit tak pět procent celkového počtu. Ale na to je čtyřnásobný šampion zvyklý i z minulosti.

Kdo se postaví proti Froomovi?

Nejúspěšnější etapový jezdec poslední pětiletky má o soupeře postaráno, a to se ještě ani nemusí podívat do startovní listiny. Pokud se ale budeme držet čistě sportovního soupeření, je tu velmi silná smečka hladových vyzyvatelů, z nichž někteří vědí, jaké je to jezdit po Froomově boku v jednom dresu (Richie Porte, Mikel Landa), nebo jaké je to vedle něj stát na nižším stupínku v centru Paříže (opakovaně Romain Bardet s Nairem Quintanou, loni zase navrátilec roku Rigoberto Urán).

Dále tu budou i ti, kteří by mohli psát romány o tom, jak můžete o vše přijít ve zlomku sekundy (znovu Porte a k němu třeba Steven Kruijswijk), nebo ti zdánlivě ve druhé řadě číhající (Rafal Majka a Ilnur Zakarin)… Takže tu máme pěkně rozdané karty a ne náhodou se letošní ročník obecně označuje za jen těžko odhadnutelnou partii pokeru.

Začtěte se do průvodce Tour de France:

Speciální zmínku si ovšem zaslouží "tři králové" neboli "movie stars" z Movistaru Landa + Quintana + Alejandro Valverde. Tuhle elitní lajnu španělské ekipě musí závidět celá konkurence, jenže jak dobře víme, v každém týmovém sportu (a nikdo už snad nezpochybňuje, že jím silniční cyklistika nejen na top úrovni skutečně je) platí, že sestava se nedává dohromady jen podle hvězdných jmen, ale že se musí proměnit v dokonale fungující a nezadrhávající stroj.

Bude tohle letos v červenci platit pro tým tří lídrů Eusebia Unzuého? Vzpomeňte si v menším měřítku jednorázového monumentu na letošní Roubaix a "nereakci" Quick-Stepu na rozhodující atak Petera Sagana (Philippe Gilbert, Yves Lampaert i Zdeněk Štybar si v té chvíli zcela legitimně mohli říct: "Ale já jsem přece lídr.").

A že vám pořád jedno jméno schází? No jistě, jeden ze sedmi cyklistů historie s vítěznou trojkorunou Giro + Tour + Vuelta… Významná část prvního týdne se odehrává v těsné blízkosti Atlantiku, nebudou jeho vody příliš studené pro žraloka z teplejších krajů Sicílie Vincenza Nibaliho? Přijíždí lehce mimo nejzářivější světla pozornosti, a to miluje ze všeho nejvíc. Kdo sledoval červnové Critérium du Dauphiné a viděl třeba "drtivý" Nibaliho útok kilometr před cílem rovinaté etapy, musel si buď říct, že je ten Talián snad blázen, nebo že tohle už někdy viděl a že Vincenzo prostě trénuje na mnohem důležitější party.

Poslechněte si nový díl Velo fokus podcastu o letošní Tour de France:

Jedno si ale musíme přát společně – aby byl Nibali na Tour ve špičkové formě a pohodě, protože pak se jedná o jednoho z nejzábavnějších cyklistů vůbec a jeho styl dlouho v tichosti vyčkávajícího predátora může zajímavosti celého závodu jedině prospět. A já bych jemu i nám divákům tu top formu třeba po jeho letošním "coup de force" v závěru Milán – Sanremo určitě přál.

A co se rozhodně nedá upřít letošní trati Tour? Rozmanitost, zrádnost, nepředvídatelnost… V prvním týdnu dlouhé štreky podél oceánu, klasikářské dojezdy a jako třešnička v devátém dílu skoro 22 kilometrů po dlážděných úsecích z Královny klasik Paříž–Roubaix – den, který si v diáři červeně zvýraznili všichni účastníci Tour, jenže z dost rozmanitých důvodů (kdepak jsi, Zdeňku Štybare?).

Spousta dráždivých otázek

Možná nejvíc pak scénář první třetiny 105. ročníku ovlivní disciplína, která se do itineráře vrací po třech letech – estetická pastva pro oči neboli týmová časovka. Dovedu si dobře představit, že třeba v těžkém dojezdu páté etapy do Quimper a o den později na bretaňskou zeď uvidíme strhující souboj o žlutý dres mezi jmény, jako jsou Greg van Avermaet, Michael Matthews, Michal Kwiatkowski nebo Julian Alaphilippe, protože právě jejich sestavy by v týmovém chronometru měly patřit mezi nejlepší.

Nahrát jim v duelu o maillot jaune může ještě jedna novinka – v prvních osmi hromadných etapách totiž bude kromě klasických sprinterských prémií v nabídce ještě speciální bonusová prémie, kde se sice nebudou rozdávat body do soutěže o zelený dres, zato ale 3, 2 a 1 sekunda do celkové klasifikace. Jasná motivace pro spurtéry a klasikáře!

Vincenzo Nibali na Critériu du Dauphiné
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Kdo z favoritů úspěšně přečká první týden bez vysokohorských zkoušek (a dovolím si tvrdit, že to zase určitě nebudou všechna největší esa), ten se pak může těšit na vydatné menu alpských a pyrenejských lahůdek včetně legendárních Alpe d’Huez a Col du Tourmalet. Na programu bude celkem devět mimořádných horských prémií a poslední test pro vrchaře, 19. etapa z Lurd do Laruns, nabízí výživný trojboj Tourmalet + Col d’Aubisque + Col d’Aspin. Pokud i pak bude o šampionovi nejasno, francouzskou detektivku rozřeší následující 31kilometrová časovka v jihozápadním cípu země, jediný individuální chronometr ročníku.

Dráždivých otázek je ale mnohem víc: jak ovlivní průběh zeštíhlení jednotlivých sestav na osm jezdců? Vyrovná Peter Sagan historický rekord v počtu vítězství v bodovací soutěži? Bude Marcel Kittel i v dresu nového týmu stejně dominantní jako vloni? Probudí se po špatné první polovině sezony hvězda loňské Tour Warren Barguil (také v novém týmu a čerstvě i na nových kolech)? Dočká se Francie po 33 letech domácího vítěze celkového pořadí? A co na to Bernard Hinault? A co Cav? (Jistě každého napadne ještě dalších 101 dotazů.)

Přeju všem divákům jen ty nejpříjemnější a nejnapínavější zážitky při sledování 105. Tour de France na obrazovkách ČT sport. Naše silná skupina expertů už se na vás těší a vězte, že do studia přicházejí proto, aby prezentovali své názory opřené o bohaté závodnické zkušenosti z těch největších akcí. Takže pokud budete mít někdy na určité momenty jiný pohled (tak jako třeba loni po kolizi Cavendish vs. Sagan), je to zcela v pořádku a budeme rádi, když se s námi o něj prostřednictvím sociálních sítí podělíte.

Jsem totiž přesvědčen, že projekt Tour na ČT sport velmi výrazně spoluvytváříte právě vy. A v neposlední řadě znovu obohatí naše vysílání přímo z místa dění štáb ve složení zuřivý reportér Ivan Mejtský a kameraman s ostrým okem Aleš Toman, který nabídne pohledy za kulisy nejkrásnější sportovní akce planety.

Vive le Tour!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články