Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Po svých. Jaké to je běžet Tour de France?

Představu o tom, jak náročné je ujet Tour de France na kole, mají každoročně zhruba dvě stovky sportovců. Jak těžké ale musí být kompletní závod, který letos měří 3329 kilometrů, uběhnout na vlastních nohou? Peter Thompson se na trať vydal sedm týdnů před pelotonem. Bude britský běžec v Paříži dříve než Chris Froome a spol.?

Běžecká Tour de France britského vytrvalce Petera Thompsona
zdroj: Twitter.com/marathonsftmind

Jak dalece se dokážete zmáčknout? Dvaatřicetiletý Peter Thompson v sobě zjevně dokáže najít více sil než běžní smrtelníci. Pro běžce z přístavního letoviska Bournemouthu je běh k životu nezbytnou věcí. Jak sám líčí, zůstává pro něj činností, která dokáže všechny problémy odsunout do pozadí. Běh se může stát určitou meditací, pročištěním těla i duše.

Přitom před několika lety prožíval vleklou krizi. Běhání převzalo kontrolu nad jeho životem. "Byl jsem hodně soutěživý. První maraton jsem běžel v Londýně v roce 2009 a postupně se zlepšoval. Běhal jsem víc než 120 mil týdně, dvakrát denně, žádné volné dny. K tomu jsem cvičil v posilovně. Byl jsem upnutý k tomu se zlepšovat," líčil pro list Daily Telegraph.

Pro Thompsona se běh stal obsesí a hlídání si vlastního výkonu, tepů a toho, kdy a kolik jídla si může dopřát, dennodenním stresem. Ztratila se radost z toho, jak úžasné pocity čekají na konci maratonu (Thompson má osobní rekord 2:25 z Amsterdamu) i v zákrutech oblíbené stezky po bournemouthské pláži. Přišel o kamarády a zhroutil se mu partnerský vztah.

"Všechno to se muselo stát, abych si položil otázku: Chci skutečně pořád zrychlovat a ztratit lidi, na kterých mi záleží? Anebo se s tím pokusím něco udělat?" Po nějaký čas uvažoval o tom, že přestane běhat úplně. Pak se rozhodl, že s tím zkusí naložit jinak. Posedlost čísly a rekordy na Stravě ustoupila čisté radosti z pohybu. A také přišel čas na novou výzvu.

Thompson si četl o výkonech některých dalších vytrvalců a nechal se inspirovat. "Přišel jsem na myšlenku běžet ve všech evropských zemích. Našel jsem si, kolik jich vlastně je, a začal přemýšlet, jestli to je vůbec logisticky možné," líčil britský běžec pro magazín Vice. Vznikl projekt 44 maratonů ve stejném počtu evropských států a stejném počtu dnů. 

Začtěte se do našeho průvodce Tour de France:

Kromě fyzického vypětí, které s sebou nese absolvování dennodenní zátěže, bylo nejtěžší součástí celé výzvy to, jak se přesouvat mezi zeměmi. Thompson, který začal v Rusku a do cíle doběhl v irském Dublinu, cestoval sám bez cizí pomoci. "Jel jsem 22 vlaky, čtyřmi letadly, pěti autobusy, několikrát autem a jednou trajektem z Finska do Estonska," vypočítává.

Na cestě se potkával s novými lidmi, kteří absolvovali část cesty spolu s ním – v dokumentu mapujícím jeho postup je například scéna s běžcem, který mu pomohl v ukrajinské části cesty –, anebo třeba jen poskytli přístřeší či jinou pomoc. Thompsonova cesta vzbudila pozornost: na charitativní projekty pro psychicky nemocné vybral devatenáct tisíc liber.

"V rodině i mezi přáteli mám lidi, kteří trpí psychickými problémy, sám se tomu také věnuji ve své práci. Opravdu chci povzbudit všechny, aby se o tom nebáli mluvit," popsal pro deník Guardian. Thompson, jehož stránky nesou jméno Marathons for the Mind, cíl skutečně splnil a v Dublinu vše oslavil pintou guinesse. Rok nato je znovu na cestě. Tentokrát ve Francii.

"Mám sedmdesát dní na to, abych uběhl trať Tour de France a dorazil do Paříže předtím, než se tam dostane peloton. To je sedmdesát dní na 3329 kilometrů a jednadvacet etap. Startuji z Noirmoutier-en-l’Ile sedm týdnů před cyklisty," hlásil Thompson na začátku svého nového projektu, který jej vede po směru hodinových ručiček po Francii.

Jak se mu zatím daří?

Peter Thompson běží Tour de France
zdroj: Twitter.com/marathonsftmind

BĚŽECKÁ TOUR DE FRANCE PETERA THOMPSONA

1. den (19. 5.)

délka: 52 km
čas: 5:02
převýšení: 100 m

"Tohle je nejdál, co jsem kdy běžel, a pochopitelně jsem hodně unavený. Dnešek byl o tom, uběhnout co nejvíc kilometrů – první etapa Tour jich má 201 a já se to pokusím zvládnout ve čtyřech dnech."

2. den (20. 5.)

délka: 50 km
čas: 4:51
převýšení: 187 m

"Bylo to hodně těžké, o dost víc než včera. Běžet padesát kilometrů na unavených nohách není vůbec snadné. Ale podařilo se a nyní jsme v polovině první etapy."

3. den (21. 5.)

délka: 51 km
čas: 4:47
převýšení: 75 m

"Cítil jsem se opravdu dobře: nohy bolely, ale po chvíli si na to zvyknete. Dostal jsem se do rytmu a první polovina byla perfektní. Až poslední třetina vás pořádně unaví."

4. den (22. 5.)

délka: 48 km
čas: 4:38
převýšení: 206 m

"Podařilo se to! První etapa je u konce – 201 kilometrů ve čtyřech dnech. Posledních deset kilometrů jsem se hodně trápil, ale rozhodl jsem se, že to musím překonat."

5. den (23. 5.)

délka: 59 km
čas: 6:23
převýšení: 702 m

"Pátý den je u konce a musím říct, že jsem za to rád. Běžel jsem něco kolem šesti a půl hodiny. Cesty nebyly ideální, ale to musíte psychicky zvládnout."

6. den (24. 5.)

délka: 56 km
čas: 6:20
převýšení: 358 m

"Další hodně těžký den. Na začátku jsem se vůbec necítil – chtěl jsem se vrátit zpátky. Ale překonal jsem to. Hodně mě povzbuzuje podpora a přání lidí doma."

7. den (25. 5.)

délka: 52 km
čas: 5:2
převýšení: 376 m

"Jsem asi tak unavený, jako vypadám. Je to srandovní: nebyla to taková dálka, ale cítil jsem se strašně. Nohy bolely příšerně. Až v závěru jsem chytil druhý dech."

8. den (26. 5.)

délka: 56 km
čas: 5:51
převýšení: 521 m

"Máme to! Dokončil jsem nejprve druhou etapu a poté se autem přesunul do Cholet na start týmové časovky. I tu jsem zvládl. Byl to vážně náročné, ale druhá a třetí etapa jsou za mnou."

9. den (27. 5.)

délka: 50 km
čas: 4:48 (5:45 min/km)
převýšení: 277 m

"Moje koleno bylo o dost lepší než včera. Dostal jsem několik tipů, jak se o něj lépe starat – včera jsem měl masáž. Musím se na odpočinek a regeneraci víc zaměřit."

10. den (28. 5.)

délka: 60 km
čas: 6:13
převýšení: 332 m

"Ze špatného dne se stal lepší. Moc nevím, jak se to stalo. Kvůli kolenu jsem toho včera moc nenaspal, ale nakonec bolest ustoupila a uběhl jsem zatím nejvíc kilometrů. Děkuju všem moc za přání."

Čekání na Warrena Barguile
zdroj: Twitter.com/marathonsftmind

11. den (29. 5.)

délka: 60 km
čas: 6:34
převýšení: 595 m

"Dalších šedesát kilometrů je za mnou. Opravdu se to nestává o nic snazším! Do konce čtvrté etapy mi zbývá 25 kilometrů, pak začne etapa číslo pět. Jsem unavený, ale moje čepice je stále na svém místě!"

12. den (30. 5.)

délka: 48 km
čas: 5:19
převýšení: 435 m

"Dnes jsem dokončil čtvrtou etapu, ale příliš zábavy jsem u toho neměl. Nemohl jsem se dostat do tempa. Na nohou mám puchýře a není s nimi moc srandy."

13. den (31. 5.)

délka: 50 km
čas: 5:33
převýšení: 560 m

"Dneska pršelo, pak vysvitlo sluníčko, chvíli hodně foukal vítr. Příroda tu je nádherná, ale poslední část mě hodně vyčerpala. Běžet nahoru a dolů na unavených nohou nebude snadné."

14. den (1. 6.)

délka: 50 km
čas: 5:21
převýšení: 822 m

"Těžký den. Bylo to hodně kopcovité, což je složité zvlášť z kopce. Mám unavené nohy a všechny ty seběhy to dělají těžké."

15. den (2. 6.)

délka: 50 km
čas: 5:23
převýšení: 777 m

"Miluju ty chvíle, kdy mám běh za sebou. Dneska padesát kilometrů, což je momentálně můj rytmus. Pátá etapa trvá celou věčnost, ale už se blížím ke konci."

16. den (3. 6.)

délka: 57 km
čas: 5:47
převýšení: 737 m

"Pátá etapa hotova, navíc jsem uběhl i asi dvacet kilometrů z té šesté. Ta má 180 kilometrů a já ji musím zvládnout rychle kvůli logistice. Mám před sebou 160 kilometrů a tři dny."

17. den (4. 6.)

délka: 59 km
čas: 5:52
převýšení: 643 m

"Počasí dnes bylo úděsné, déšť mi to hodně ztížil. Sám se ale cítím silný, což je dobrý signál. Teď se ale musím hlavně usušit!"

18. den (5. 6.)

délka: 50 km
čas: 5:09
převýšení: 452 m

"Opravdu hodně těžký den. Jsem nicméně šokovaný podporou, kterou mám od lidí. Ani nevědí, jak moc mi to pomáhá – zvlášť ve dnech, jako byl tenhle."

19. den (6. 6.)

délka: 52 km
čas: 5:08
převýšení: 799 m

"Cítil jsem se lépe. Nohy mě stále nenávidí, ale moje hlava je v lepším stavu. Dokončil jsem šestou etapu: dostat se až sem trvalo devatenáct dní. Stále jedu podle plánu!"

20. den (7. 6.)

délka: 60 km
čas: 5:43
převýšení: 689 m

"Byl to velký den, protože jsem začal nejdelší etapu celé Tour – 231 kilometrů. Možná se podaří to zvládnout za čtyři dny."

Na severofrancouzském pavé
zdroj: Twitter.com/marathonsftmind

21. den (8. 6.)

délka: 59 km
čas: 5:34
převýšení: 662 m

"Dnes jsem opravdu vyčerpaný. Bylo to dalších 60 kilometrů v kopcích a za vedra. Žádné rovinky, neustále nahoru a dolů. Jsem tak vyčerpaný, že nemůžu pořádně mluvit – snad se mi to brzy vrátí."

22. den (9. 6.)

délka: 55 km
čas: 5:23
převýšení: 798 m

"Bylo to velmi těžké, protože teploty hrozně vystoupaly a byla i velká vlhkost. Běžel jsem se třemi známými, kteří takovou vzdálenost ještě nikdy nezkusili. Jsem rád, že je tu mám."

23. den (10. 6.)

délka: 58 km
čas: 5:41
převýšení: 500 m

"Sedmá etapa je za mnou! Jsem hrozně nadšený za těch osmapadesát kilometrů. Navíc jsem to dokázal se svými přáteli, tím je vše speciální."

24. den (11. 6.)

délka: 61 km
čas: 5:56
převýšení: 427 m

"Prší. Společně s kamarádem Adamem jsme právě dokončili dnešních šedesát kilometrů. Osmá etapa jich má sto osmdesát, takže se to pokusím zvládnout během tří dnů."

25. den (12. 6.)

délka: 62 km
čas: 6:10
převýšení: 707 m

"Nejdelší běh, co jsem kdy ve svém životě absolvoval. Sklopil jsem si k tomu kšilt na své cyklistické čepici – stojí na něm slovo Courage. A to je důležité."

26. den (13. 6.)

délka: 58 km
čas: 5:52
převýšení: 382 m

"Věděl jsem dávno předem, že sedmá a osmá etapa budou velmi těžké. Potřeboval jsem uběhnout 412 kilometrů – v průměru osmapadesát za den. Dokázal jsem to jen díky svým přátelům."

27. den (14. 6.)

délka: 56 km
čas: 5:36
převýšení: 326 m

"Jako kdyby už to nebylo těžké samo o sobě! Jsem na kostkách, což není úplně to, co si přejete po padesáti kilometrech v nohách. Je to zábava tak půl kilometru, pak se to okouká."

28. den (15. 6.)

délka: 60 km
čas: 5:51
převýšení: 221 m

"Kostky byly zpět, ale spolu s kamarádem Billym jsme to zvládli. Zítra se pokusím dokončit devátou etapu, pak přijde sedmihodinový přejezd do Annecy."

29. den (16. 6.)

délka: 41 km
čas: 3:58
převýšení: 135 m

"Doběhli jsme zbývajících čtyřicet jedna kilometrů do Roubaix. Historie těchto míst a dlážděné cesty na mě zapůsobily. A nyní do Annecy a do hor!"

30. den (17. 6.)

délka: 50 km
čas: 4:56
převýšení: 1179 m

"První den v Alpách je u konce – jaká krásná příroda a jaký kontrast s tím, co jsme zažívali s kostkami v posledních dnech. Budu si na běhání v horách muset zvyknout, je to zkrátka něco jiného."

Odpočinek na úpatí Alp
zdroj: Twitter.com/marathonsftmind

31. den (18. 6.)

délka: 52 km
čas: 5:22
převýšení: 1039 m

"Znovu okolo padesáti kilometrů, ale tentokrát hlavně z kopce – spoustu sbíhání. Moc si to neužívám, navíc jsem si poranil nohu. Teď si ji chladím ledem a těsím se na večer. Anglie totiž hraje na MS."

32. den (19. 6.)

délka: 62 km
čas: 6:49
převýšení: 1582 m

"Dokázali jsme to a máme za sebou 10. etapu. A to jsem si nemyslel, že to zvládneme. Byl to nejtěžší den: hrozné vedro a dva velké kopce. Na jednom nás chtěli zastavit silničáři, kteří opravovali cestu."

33. den (20. 6.)

délka: 29 km
čas: 3:13
převýšení: 1307 m

"Kratší den, přesně jak jsme plánovali. Dnes se kopec táhl donekonečna: dvacet osm kilometrů a převýšení 1300 metrů! Když jsem se škrábal nahoru, bylo skoro třicet stupňů horka."

34. den (21. 6.)

délka: 62 km
čas: 6:17
převýšení: 1447 m

"Všechny ty výhledy stojí za moje trápení, když se šplhám nahoru. Opravdu neuvěřitelné! Uběhl jsem o něco víc než šedesát kilometrů a udělal spoustu fotek."

35. den (22. 6.)

délka: 39 km
čas: 4:01
převýšení: 1113 m

"Den dvou polovin. Nejprve sedmnáct kilometrů stoupání na La Rosiere, můj první horský finiš. Poté jsem uběhl první kilometry dvanácté etapy, ale silnice a provoz tu byly příšerné."

36. den (23. 6.)

délka: 44 km
čas: 4:49
převýšení: 1613 m

"Trvalo nám to víc  než tři hodiny, ale podařilo se nám vystoupat do dvou tisíc metrů na Col de la Madeleine. Hodně těžké, ale pomohlo mi vědomí, že na mě na vrcholu čeká dvojité espresso."

37. den (24. 6.)

délka: 39 km
čas: 3:59
převýšení: 1002 m

"Po čtyřiceti kilometrech si moje nohy řekly, že už toho mají víc než dost. Dostal jsem se devět kilometrů do stoupání na Col de la Croix de Fer, dalších dvacet mě čeká zítra."

38. den (25. 6.)

délka: 60 km
čas: 5:56
převýšení: 1266 m

"Další hora za námi: 2067 metrů nad mořem, 29 kilometrů. Col de la Croix de Fer je pokořen. Až to všechno doběhnu, vezmu si dva měsíce absolutního volna!"

39. den (26. 6.)

délka: 16 km
čas: 1:59
převýšení: 1103 m

"Den Alpe d’Huez! Na tenhle den jsem se hrozně těšil a jsem šťastný, že jsem se dovlekl až sem. Těch dvacet jedna serpentin je ikonických."

40. den (27. 6.)

délka: 59 km
čas: 5:52
převýšení: 291 m

"Za těch deset dní v Alpách jsem vyběhl přes 12 500 metrů. To je zhruba stejné jako jeden a půl Mount Everestu. Ale ten bych asi jen tak nevyběhl. Dnes jsem po 30 kilometrech dost vytuhl, bylo to těžké."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články