Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Šampioni posledních metrů. Kdo bude největším rychlíkem pelotonu?

Nejen v horách září šampioni, neméně zuřivé bitvy svádí na svých speciálech v rovinatých etapách sprinteři. Vytváření týmových vláčků, boj o pozice, nervózní pokřikování na posledním kilometru – kdo to z pelotonu na Tour de France zvládá nejlépe? Více v našem článku.

Marcel Kittel (26, Německo, Giant Shimano)

****

Počet vítězství: 53 (od sezony 2011)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 4/2/1
Absolvované Grand Tours: 4

Kdo jiný? Statistiky za poslední rok vykazují 12 vyhraných finišů a je třeba se dívat i na samotnou kvalitu závodů – čtyři z nich přišly na loňské Tour de France a dvě na letošním Giro d'Italia. Marcel Kittel je muž, kterého je těžké porazit – a to i pro velké sprinterské hvězdy. Když přitom absolvoval specializovanou sportovní školu v německém Erfurtu, měl se z něho původně stát časovkář či tzv. lead-out man, tedy ten, kdo rozjíždí sprinty pro jiné. A s tímto přicházel i do nizozemské stáje Skil-Shimano.

Jeho nástup v roce 2011 však byl tak rapidní, nebývalý, že management týmu nemohl udělat nic jiného než ustanovit Kittela hlavním sprinterem. V květnu naprosto zdemoloval závod 4 Jours de Dunkerque, kde vyhrál čtyři z pěti etap, v srpnu pak slavil čtyřikrát po etapách ještě daleko prestižnějšího závodu Kolem Polska. Kdo alespoň trochu sledoval cyklistiku, musel mladého Němce jednoznačně zaregistrovat už tehdy – a tím spíše pak po vítězné šesté etapě Vuelty.

Odhlédněme ale nyní od pouhého výčtu vítězných závodů a etap. Kittel se jakožto německý závodník nutně musel vyrovnávat se stínem předchozích let, kdy na čelních místech pelotonu figurovali Jan Ullrich, Erik Zabel či Rolf Aldag z tehdejší stáje Telekom (později T-Mobile). V Německu je to stále živé téma – a jako takové silně ovlivnilo stav cyklistiky posledních let. Po dopingových odhaleních stáje jezdící v nepřehlédnutelných růžových dresech přestala závody vysílat stanice ARD, ze sportu odešli významní a bohatí sponzoři, podstatně se také zúžil samotný počet závodů a Německo dnes naproti velké většině jiných zemí třeba ani nemá vlastní národní závod. 

Marcel Kittel je jedním z mladých německých závodníků, kteří sami říkají, že chtějí svou zemi znovu dostat takříkajíc na kola. "Cítím odpovědnost za to, abychom tady cyklistiku znovu učinili populární. Věřím, že naše generace může udělat dobré věci pro německou cyklistiku" – jsou to slova Kittelova kolegy Johna Degenkolba, ale můžeme je použít stejně tady. Kittel, Degenkolb, Gerald Ciolek či Niklas Arndt, ti všichni patří k mladým sprinterům nezatíženým skandály, kteří věří, že německou cyklistiku donekonečna nebude zosobňovat postava Jana Ullricha.

A, vrátíme-li se zpátky k výsledkům, odvádějí svělou práci. Především Kittel se v uplynulém roce vyšvihl z výtečného konkurenta v silného vládce, když na Tour vyhrál čtyři etapy (po jeden den vezl i žlutý dres) a na letošním Giru taktéž neměl konkurenci – tedy do té doby, než po přejezdu do Itálie musel kvůli nachlazení odstoupit. Kdo ale sledoval Kittelovy finiše ze zdánlivě už ztracených pozic či jeho agresivitu na cílové čáře, poznal, že dnes patrně není většího sprintera. Na Tour de France to bude mít těžší, přijedou Mark Cavendish s André Greipelem, avšak budou v soubojích s 26letým Němcem ve složité pozici.

(videoprofil Marcela Kittela sledujte ZDE)

Mark Cavendish (29, Anglie, Omega Pharma – Quick-Step)

****

Počet vítězství: 118 (od sezony 2006)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 25/15/3
Absolvované Grand Tours: 14

Musí to být těžké pro Marka Cavendishe – po léta jasná jednička pelotonu, největší sprinter všech dob (titul mu dal v roce 2012 list L'Equipe), si svou korunou nejrychlejšího muže jist být nemůže. A to navzdory devítce letošních vítězství. Stačí se nicméně podívat na sílu Cavendishova týmu OPQS, který na Tour de France tak jako obvykle nepojede na celkové pořadí, nýbrž se bude soustředit na vytvoření co nejefektivnějšího vláčku pro svého sprintera, a je jasné, že není záhodno Manx Missile podcenit. Už jen díky tomuto servisu má takměř pokaždé o trochu navrch před oponenty.

Poslední týdny nicméně nebyly pro Cavendishe zrovna kdovíjaké, když ho zdravotní komplikace vyřadily z britského šampionátu, kde měl obhajovat loňský titul. Vše směřuje k Tour, říká za něj jeho stáj. Nejaktuálnější srovnání tak pochází ze závodu Kolem Švýcarska, kde vyhrál jednu z etap, v dalších však podlehl jiným a utrpěl také nepříjemný pád, kdy letěl do hrazení. Určitě se nedá čekat žádná dominance, Cavendish však vždy bude citelný. V první etapě Tour do Harrogate obzvláště – cílový finiš je jen pár kroků od domu jeho matky a Cav už dopředu hlásil, že tento rok se pro něj smrskává do tohoto jediného finiše.

(videoprofil Marka Cavendish sledujte ZDE)

André Greipel (31, Německo, Lotto Belisol)

****

Počet vítězství: 104 (od sezony 2005)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 5/2/4
Absolvované Grand Tours: 8

André Greipel - král béčkových závodů. Dá se to takto zjednodušit? Pravděpodobně ne, Greipel v minulosti dokázal, že dokáže hladce porazit i nejlepší a v letošní sezoně má vůbec nejvíc vyhraných závodů ze všech (11). Na posledních závodech v Nizozemsku přitom dokázal porazit i Marcela Kittela, tři vítězství si zase odvezl ze závodu Kolem Ománu. Kanibal bude na své teprve čtvrté Tour opět hrozbou ve finiších.

Ve Francii (a samozřejmě při anglickém Grand Départ) bude Greipela v hlavním poli strážit silná sprinterská skupina stáje Lotto Belisol. Starat se budou především skvělí rozjížděči Tony Gallopin a Greg Henderson – belgický tým se sice nebude točit jen kolem něho (lídrem na celkové pořadí je Jürgen van der Bröck), podpora je to nicméně více než solidní. Povzbuzení pro Greipela navíc přišlo o víkendu na německém mistrovství, kde ve finiši předčil mladšího krajana Johna Degenkolba.

Peter Sagan (24, Slovensko, Cannondale)

***

Počet vítězství: 61 (od sezony 2010)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 4/0/3
Absolvované Grand Tours: 3

Sagan je takovou přítomností v médiích – ať už běží o jeho dovednosti na kole, ve sjezdech, či na pódiu – že napsat o něm cokoliv nového je složitý úkol. Obecně se snad dá říci, že není většího kandidáta na zelený dres. Slovenský jezdec dokáže překonat na rozdíl od jiných sprinterů i středně těžké kopce a těžit pak ze svých rychlých nohou. Zajímavé bude sledovat i Saganův výkon v etapě č. 5 vedoucí přes pavé sektory, neboť právě na nich si dojel v dubnu pro šesté místo v závodě Paříž-Roubaix. Profily etap na této Tour by mu navíc, soudě dle předpokladů, měly vyhovovat.

Jeho cílem bude zkompletoval hattrick v bodovací soutěži, kterou v posledních dvou letech vyhrál. Tuto sezonu nicméně nebyl zatím tak dominantní, jako tomu bylo v minulosti. V posledním závodě ve Švýcarsku ho srážely taktické lapsy, kdy někdy útočil tam, kde žádná naděje na úspěch nevězela (i tak ale vyhrál jednu z etap). Při závodě Kolem Kalifornie zase ve sprintech nad jeho síly byli Cavendish i Degenkolb, v jedné z etap ho také přechytračil brzkým útokem Taylor Phinney. Není to špatný rok, ale Sagan trochu postrádá onen tzv. edge, něco, čím by překvapil soupeře. V týmu Cannondale mu pak navíc trochu vyvstává konkurence v Eliu Vivianim.

John Degenkolb (25, Německo, Giant Shimano)

***

Počet vítězství: 29 (od sezony 2011)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/1/5
Absolvované Grand Tours: 4

U Johna Degenkolba platí mnoho věcí řečených už výše u Marcela Kittela. Také náleží k mladým, kvalitním a perspektivním německým sprinterům a i pro něho je velké téma dopingová minulost pelotonu. Degenkolb je rovněž hodně aktivní (jako celý tým Giant Shimano) ve zkoušení nových technologií – v závodě Kolem Kalifornie jsme mohli sledovat záběry z kamery umístěné přímo na jeho speciálu. Sám patří k jedněm mezi fanoušky nejpopulárnějším cyklistům, sítěmi létají obrázky ze společných soustředění s kolegou Kittelem či videa z jejich sprinterských tréninků.

Degenkolb však není čistokrevným a nefalšovaným sprinterem, ostatně díky tomu si může Giant Shimano dovolit vzít jeho i Kittela na stejný závod. Tým bude na Tour rozdělen na dva menší okruhy – rozjížděče pro klasické rovinaté etapy (Kittel) a pomocníky Degenkolba v náročnějších, kopcovitějších etapách. Zvláštním případem pak bude pátý závodní den, který se provine mezi památníky druhé světové války a z části proběhne i na kostkách – úsecích závodu Paříž-Roubaix. V něm přitom letos na jaře skončil Degenkolb na vskutku vynikajícím druhém místě, když za vítězným Nikim Terpstrou přesprintoval skupinu pronásledovatelů. Co brání, aby se na zkrácené trase neudržel znovu nejlepších a v závěru je nepředčil?

(videoprofil Johna Degenkolba sledujte ZDE)

Arnaud Démare (22, Francie, FDJ)

**

Počet vítězství: 23 (od sezony 2012)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/0/0
Absolvované Grand Tours: 1

Užší okruh sprinterských favoritů uzavírá 22letý Francouz, který na Tour jede úplně poprvé – Arnaud Démare si však pozornost zaslouží. Vlastně to byly týdny trvající diskuze, zda stáj FDJ na hlavní podnik sezony povolá jeho, nebo vítěze bodovací soutěže na Giru Nacera Bouhanniho. Konečné rozhodnutí ředitele stáje Marca Madiota je nyní jasné a vyvolalo bezpočtu diskuzí o Bouhanniho budoucnosti, která zřejmě bude jinde než v předním francouzském týmu. Tím spíše po mistrovství Francie, které Démare vyhrál právě před Bouhannim.

Démare si nominaci zcela jistě zaslouží, vždyť jeho letošní rok (teprve druhý na nejvyšší úrovni) je více než oslnivý. Vyhrál etapy v Kataru nebo 4 Jours de Dunkerque, celkové vítězství bral v závodě Kolem Pikardie, kde byly jeho výkony excelentní. V náročném belgickém podniku Gent-Wevelgem ho zase až na čáře porazil Degenkolb. Všechno to jsou výtečné výsledky pro takto mladého jezdce a ukazuje se, že nejen Němci mají výborné sprintery. Vyplyne z toho všeho něco na Tour? Těžko soudit – v kritických situacích mohou Francouzi citelně chybět zkušenosti Greipela či Cavendishe, avšak i kdyby bral jen příčky v první pětce, může být se svým představením spokojený. Otřepané spojení nejlepší roky má před sebou zde patrně sedí jako ulité.

(videoprofil Arnauda Démara sledujte ZDE)

Alexander Kristoff (26, Norsko, Kaťuša)

**

Počet vítězství: 17 (od sezony 2012)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/0/0
Absolvované Grand Tours: 3

Michael Matthews (23, Austrálie, Orica GreenEDGE)

**

Počet vítězství: 16 (od sezony 2010)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/1/2
Absolvované Grand Tours: 2

Sacha Modolo (27, Itálie, Lampre-Merida)

*

Počet vítězství: 31 (od sezony 2011)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/0/0
Absolvované Grand Tours: 4

José Joaquín Rojas (29, Španělsko, Movistar)

*

Počet vítězství: 6 (od sezony 2007)
Vítězství na Tour/Giru/Vueltě: 0/0/0
Absolvované Grand Tours: 7

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy