Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kittel poprvé ukázal svou sílu, do růžového se navlékne Matthews

Belfast – Pro vítězství v druhé etapě Gira d'Italia si v deštivých severoirských podmínkách dojel Marcel Kittel (Giant-Shimano). Německý sprinter na cílové čáře předčil druhého Nacera Bouhanniho z FDJ a stal se členem prestižního klubu jezdců, kteří vyhráli etapu na všech třech velkých etapácích sezony. Růžový dres po Sveinu Tuftovi přebírá jeho týmový kolega z Oricy GreenEGDE Michael Matthews.

Všechny ochranné prvky, od bund po pláštěnky, si v Belfastu před startem druhé etapy oblékali jezdci pelotonu. Stejně jako ve včerejší týmové časovce se totiž spustil prudký déšť, který podstatně komplikoval podmínky závodu, a jezdcům zrovna nepomáhal ani silný vítr. Ze startu v prostředí někdejších loděnic, jež se podílely na stavbě Titaniku, se tak odjíždělo značně obezřetně a se snahou pokud možno hlavně neztratit.

Poprvé v celém závodě diváci viděli únik skupinky cyklistů, v níž největším jménem byl Maarten Tjallingii ze stáje Belkin. Od počátku se však vědělo, že toto je etapa pro sprintery, a peloton si tak uprchlíky držel na krátkém vodítku. Starala se o to vedoucí Orica GreenEDGE Sveina Tufta, u které se však spekulovalo, že díky pravděpodobnosti hromadného finiše a bonifikaci tří prvních jezdců pojede hlavně na sprintera Michaela Matthewse. Vidět byla také stáj Giant-Shimano pracující pro excelentního finišera Marcela Kittela, který by se v případě vítězství zařadil do exkluzivního klubu jezdců, již dokázali triumfovat na Tour, Giru i Vueltě.

UDÁLOSTI PRVNÍ ETAPY: Týmovou časovku ovládla stáj Orica GreenEDGE, specializovaný australský tým, a růžový trikot si oblékl její jezdec Svein Tuft. Trojlístek favoritů se seřadil v pořadí Cadel Evans (BMC, +7), Nairo Quintana (Movistar, + 55) a Joaquim Rodríguez (Kaťuša, + 1:33). Smolařem závodu se na zmoklých ulicích Belfastu stal Dan Martin, který si po pádu zlomil klíční kost a Giro pro něho skončilo. Více o průběhu první etapy ZDE (//sport/ostatni/cyklistika/272356-uvodni-casovku-druzstev-v-belfastu-ovladl-tym-orica-greenedge/).

Nový muž v růžovém Michael Matthews na pódiu
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Alpozzi

Mechanické problémy mělo množství jezdců, měnit kolo musel třeba lídr stáje FDJ Nacer Bouhanni a podobný problém potkal i Enrica Gasparotta z Astany, a vracet se do pelotonu jedoucího průměrnou rychlostí 41 km/h nebylo snadné. Náskok uprchlíků činil 30 kilometrů před cílem u belfastské radnice slabé dvě minuty a Quintanův Movistar gradoval tempo. Čtyři jezdci na čele však ještě zvládli osamoceni dojet na vrchařskou prémii – tu závěrečnou druhou stejně jako v prvním případě protnul nejrychleji Tjillingii a oblékne modrý dres nejlepšího vrchaře.

Za nimi, znovu v prudkém dešti a kolem pylonů s elektrickým vedením namalovaných narůžovo, spěchal peloton. Vedl ho Cannondale pro svého sprintera Ellu Vivianiho – výtečného finišmana, který nedávno v Turecku porazil i Marka Cavendishe – a uprchlíci už byli na dohled. Poslední z nich, nyní již modrý Tjallingii, byl dostižen 3,5 km před cílem. Na špici se drali jezdci Treku, Sky, Giant-Shimano, Cannondale a FDJ.

Do posledního kilometru z prvních míst vstupovali jezdci Giant-Shimano s jasným cílem: dovézt k triumfu Marcela Kittela. A i když se před ně na jednom místě dostal vláček Oricy GreenEDGE, dokázali to. Kittel schovaný projel závěrečnou levotočivou zatáčkou a na cílové rovince zapnul takříkajíc své motory. Německý cyklista byl jasně silnější než ostatní, druhý za ním dosprintoval Nacer Bouhanni z FDJ a třetí skončil Giacomo Nizzolo z Treku. Mezera v pelotonu pak způsobila, že růžový dres od Sveina Tufta přebírá jeho týmový kolega, dnes osmý Michael Matthews.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 2. etapa: Belfast - Belfast (218 km):

1. Kittel (Něm./Giant-Shimano) 5:13:12, 2. Bouhanni (Fr./FDJ.fr), 3. Nizzolo (It./Trek), 4. Viviani (It./Cannondale), 5. Ferrari (It./Lampre), 6. Belletti (It./Androni Giocattoli), 7. Swift (Brit./Sky), 8. Matthews (Austr./Orica), 9. Appollonio (It./AG2R), 10. Farrar (USA/Garmin) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 5:37:54, 2. Durbridge (Austr./Orica), 3. Santaromita (It./Orica), 4. Tuft (Kan./Orica), 5. Weening (Niz./Orica), 6. Meyer (Austr./Orica) všichni -3, 7. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step), 8. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step), 9. Serry (Belg./Omega Pharma-Quick-Step), 10. Petacchi (It./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články