Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kittel podruhé. Dublinský sprint ovládl jezdec stáje Giant-Shimano

Dublin – Marcel Kittel i ve třetí etapě prokázal, že se mu ve sprinterské špičce momentálně nikdo rovnat nemůže. V uličkách u dublinské Trinity College prokázal svou sílu a připsal si druhé vítězství v řadě. Za ním skončil Ben Swift ze stáje Sky. Držitelé dresů se nemění, v růžovém pokračuje Michael Matthews a své vedení ve vrchařské klasifikaci ještě navýšil modrý Maarten Tjallingii.

Tak jako tomu bylo v případě druhé etapy, i v té následující si peloton nenechával skupinu uprchlíků příliš poodjet. Mezi pěti jezdci na čele závodu se podruhé v řadě nacházel Maarten Tjallingii, který zřetelně usiloval o své další body do vrchařské klasifikace. Jezdci v pelotonu mezitím měli hlavní starosti s tím, aby v prudkém větru a dešti neztratili čas vinou defektu či pádu na kluzké silnici. Dress-codem tak jako den předtím v Belfastu byly bundy a pláštěnky.

A jezdci v takovýchto podmínkách nikam nespěchali a rychlostní průměr balancoval na hranici 40 km/h. I tak však došlo k hromadnému pádu, do něhož se zapletli především jezdci Astany – a to včetně lídra Michela Scarponiho a jeho silných domestiků Valeria Agnoliho a Enrica Gasparotta. Především poslední zmíněný se ze země zvedal poměrně ztěžka a týmoví asistenti mu z auta museli ošetřovat odřeniny v obličeji, nakonec však všichni postižení byli schopni pokračovat. Peloton na ně počkal a hlavní pole bylo za několik kilometrů znovu kompletní: 50 km před Dublinem a mankem lehce pod čtyřmi minutami nebylo kam spěchat.

UDÁLOSTI DRUHÉ ETAPY: Cyklisty na silničním okruhu kolem Belfastu trápil déšť a celkově velmi chladné počasí. Vzhledem ke svému rovinatému profilu byl odpočátku velkým favoritem Marcel Kittel, který nakonec naděje v něj vkládané potvrdil suverénním vítězstvím ve sprintu. Zkompletoval tak svou sadu vítězství ze všech velkých etapových závodů. Růžový dres od svého stájového kolegy Sveina Tufta převzal Michael Matthews, modrý dres po prvních bodovaných stoupáních oblékl Maarten Tjallingii. Favorité dojeli ve společné skupině a odstupy tak zůstaly stejné. Více o průběhu druhé etapy ZDE (//sport/ostatni/272447-kittel-poprve-ukazal-svou-silu-do-ruzoveho-se-navlekne-matthews/).

Peloton Gira na území Irska
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Morrison

Několik jezdců Belkinu a Oricy GreenEDGE se třicet pět kilometrů před cílem zamotalo do další hromadné kolize, ke které došlo v zúžené výjezdové pasáži po kruhovém objezdu. Nejhůře dopadl Cameron Meyer z Oricy, který se zcela bledý držel za čelist. I tak však v závodě pokračoval, dostat se zpět k ostatním cyklistům však bylo tentokrát složité – peloton takto blízko cíle už nečekal. 

O dotáhnutí pětice uprchlíků se staraly stáje Omega Pharma – Quick-Step a trochu překvapivě pádem stižená Astana. Manko se postupně smrskávalo a bylo jasné, že Tjallingii a spol. osamoceni do cíle nedojedou. Technický problém měl Ben Swift z týmu Sky a složitě se vracel zpět do hlavní skupiny, jeho kolega Philip Deignan zase akrobaticky kličkoval mezi doprovodnými vozy s kupou pláštěnek na řidítkách.

Michael Matthews v růžovém dresu lídra
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Alpozzi

K očekávanému došlo 7 kilometrů před cílem a peloton nyní čekalo šest nebezpečných zatáček v posledních pěti kilometrech vedoucích k cílové rovince u Trinity College. Ještě předtím však malá pohroma potkala Nicholase Roche, který píchl a musel měnit kolo – irským jezdcům zatím letošní Giro d'Italia souzené vpravdě není. Na čele se na úzkých uličkách s ostrůvky o lepší pozici přetahoval Cannondale (pro Eliu Vivianiho) s Giant-Shimano (pro Marcela Kittela), dopředu se cpal i vláček OPQS pro Alessandra Petacchiho a FDJ se svým lídrem Nacerem Bouhannim.

Nakonec však došlo k tomu, co všichni tak trochu očekávali. I přes výtečnou práci Cannondalu i Sky na posledních desítkách metrů ze zákrytu vylétl Kittel a podruhé v řadě získal etapové vítězství. Na dalších místech dosprintovali Ben Swift, Elia Viviani a Nacer Bouhanni – výteční sprinteři ve stínu nyní nedostižitelného německého finišmana.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 3. etapa: Armagh - Dublin (187 km):

1. Kittel (Něm./Giant-Shimano) 4:28:43, 2. Swift (Brit./Sky), 3. Viviani (It./Cannondale), 4. Appollonio (It./AG2R), 5. Bouhanni (Fr./FDJ.fr), 6. Hagen (Nor./Sky), 7. Ferrari (It./Lampre), 8. Avila (Kol./Colombia), 9. Nizzolo (It./Trek), 10. Farrar (USA/Garmin) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Matthews (Austr./Orica) 10:06:37, 2. Petacchi (It./Omega Pharma-Quick-Step) -8, 3. Oss (It./BMC Racing) -10, 4. Durbridge (Austr./Orica), 5. Santaromita (It./Orica), 6. Tuft (Kan./Orica), 7. Weening (Niz./Orica), 8. Meyer (Austr./Orica) všichni -14, 9. Urán (Kolombia/Omega Pharma-Quick-Step), 10. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step) oba -19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články