Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rekord v hodinovce znovu změnil majitele, novým držitelem je Wiggins

Londýn – Souboj o držitele rekordu v hodinovce pokračuje. Jeho novým držitelem se stal britský cyklista Bradley Wiggins. Na olympijské dráze v Londýně ujel 54,526 kilometru a rekord tak vylepšil o 1589 metrů. Dosavadním maximem byl výkon jeho krajana Alexe Dowsetta, jenž začátkem května ujel 52,937 kilometru.

Bradley Wiggins
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

"Jsem moc rád, že se to podařilo," radoval se Wiggins. "Jsou to však muka. A myslím, že to je asi vůbec nejblíže, co kdy budu k pocitům, jaké lze zažít při porodu," snažil se s nadsázkou vystihnout příval bolesti, jemuž dnes na dráze na cestě za rekordem čelil.

Pětatřicetiletý Wiggins si od samého začátku vytvořil náskok na Dowsettův rekordní zápis a ten postupně narůstal. Zároveň však trochu ztrácel na svůj sen v podobě pokoření magické hranice 55 kilometrů.

"Ještě jsem se nikdy netěšil na žádný závod tak jako na hodinovku. Je to pro mě nejryzejší forma cyklistiky," uvedl rodák z belgického Gentu před svým pokusem. O tom, jak byl očekávaný, svědčilo i to, jak rychle zmizely z předprodeje vstupenky. K vyprodání šestitisícového hlediště Lee Valley VeloParku došlo hned po pár minutách.

Natěšení populárního "Wigga", jenž se honosí titulem sir, se však v závěru proměnilo v hodně tuhý a těžký boj. Všestrannému jezdci v poslední čtvrtině začaly výrazně ubývat síly a jeho tempo přes obrovskou podporu diváků klesalo. Svůj pokus dokončil vyčerpaný, ale o rekordní zápis nepřišel a zvládl na oslavu triumfu pozvednout své kolo vítězně nad hlavu.

"Viděl jsem, že Bradley to trochu přepálil a hodně mu docházely síly, ale stále skvěle bojoval. A i proto jsem na něho tak pyšný. Byla to pro nás velká zkušenost," řekl trenér britských dráhařů Heiko Salzwedel.

Jeho svěřenec sice propočítal svůj ideální výkon za optimálních podmínek na 55,25 kilometru, radost z úspěšně absolvovaného pokusu však výrazně převážila možné náznaky zklamání.

Je nám líto, video expirovalo.
Wiggins je rekordmanem v hodinovce

"Je to pro mě památná chvíle. Neustále koukáte na hodiny, jak čas ubíhá. A když jste tam na dráze, zdá se vám, že to nikdy neskončí. Dokázat se dostat až takhle na hranu svých možností vyžaduje spoustu kuráže a více než cokoliv jiného je to hra psychiky," prohlásil Wiggins.

Wiggins, který v roce 2012 vyhrál Tour de France a olympijské zlato v časovce, je také úřadujícím mistrem světa v silniční časovce. Nyní se rozhodl vrátit na dráhu, na které v minulosti získal řadu titulů, a chce uspět příští rok na olympiádě v Riu de Janeiro. Poté plánuje ukončit svou bohatou kariéru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články