Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dowsett posunul rekord v hodinovce. Přiblížil se 53 kilometrům

Manchester - Světový rekord v hodinovce znovu mění svého majitele. Brit Alex Dowsett zajel na manchesterském velodromu 52,924 kilometru a překonal čtvrt roku staré maximum Australana Rohana Dennise. Rekord se posunul o 433 metrů.

Alex Dowsett
zdroj: ČTK/PA autor: Lynne Cameron

Původně se chtěl Dowsett pokusit o pokoření rekordu už na konci února. Kvůli zlomenině klíční kosti z lednového tréninku ale musel termín posunout. Jeho aktuální výkon ale nemusí už za měsíc platit, když totiž na 7. června ohlásil útok na světový rekord Bradley Wiggins. O pokusu navíc uvažují i další časovkářské hvězdy Tony Martin a Fabian Cancellara.

Množství pokusů o překonání rekordu v hodinovce narostlo poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) loni uvolnila pravidla týkající se kola, které mohou jezdci využít. Po devíti letech tak v září při rozlučce Němce Jense Voigta s kariérou padl rekord, který držel Ondřej Sosenka, jenž musel jet v roce 2005 ještě na klasickém silničním stroji.

Absolutně nejvíc ujel za hodinu Brit Chris Boardman, který v roce 1996 zvládl 56,375 km. Jel však na speciálním kole, jeho výkon proto UCI za rekord neuznala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články