Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Poels spurtoval nejrychleji a vyhrál nejstarší klasiku, Kreuziger sedmý

Lutych - Wouter Poels jako první Nizozemec po osmadvaceti letech zvítězil v klasice Lutych-Bastogne-Lutych. Jezdec stáje Sky byl nejrychlejší ze čtyřčlenné skupiny, když v posledních stovkách metrů přespurtoval Michaela Albasiniho a Ruie Costu. Roman Kreuziger obsadil sedmou příčku.

Pódium závodu Lutych-Bastogne-Lutych
zdroj: ČTK/BELGA autor: LUC CLAESSEN

Předpovědi počasí, které zmiňovaly pravděpodobnost deště, se ještě znásobily, neboť na závodníky se ve valonské části Belgie sypal dokonce sníh. Jezdci si střídavě navlékali a zase svlékali bundy a návleky, mrazivé počasí jim na trati dělalo problémy. Sněhové přeháňky ovšem nebyly stabilní součástí závodu, naopak střídaly se s modrou oblohou. Podmínky si tak bezesporu zasloužily označení "aprílové počasí".

Peloton v úvodu závodu nechal odjet velmi silnou osmičlenou skupinu, v níž byly i motory jako Thomas De Gendt, Alessandro Di Marchi, Nicolas Edet nebo Paolo Tiralongo. Ta si vypracovala v jeden moment až devítiminutový náskok, odstup od hlavního pole poté ale stabilně klesal a vždy ho měl peloton, řízený téměř výhradně španělským Movistarem, pod kontrolou. K definitivnímu dostižení došlo při nájezdu do závěrečných pětadvaceti kilometrů.

Únik v závodu Lutych-Bastogne-Lutych
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

Několik nesmělých ataků posléze zatřáslo pelotonem, na jehož čele Movistar vystřídal domácí Etixx-Quick-Step a jel vysoké tempo. Jezdci v modrém útoky pokrývali, naopak jejich intenzivní výkon odpárával na konci hlavního pole stále více závodníků. Nástup zkusil za obnoveného sněžení desperado současné cyklistiky Carlos Betancur a Etixx ještě navýšil rychlost. Kolumbijec byl dostižen kdesi na předměstích cílového Lutychu. Podobně se snažil Michal Kwiatkowski, jeho pokus ale skončil rovněž brzy.

Předposlední klasifikované stoupání Cote de Saint-Nicolas taktéž nic nevyřešilo a už notně zúžená skupina šla do novinky závodu Rue Naniot, tedy desetiprocentního stoupání po kostkách. Ta notně zahýbala situací a akcelerace Michaela Albasiniho rozdělila skupinu, z níž si čtveřice jezdců vytvořila znatelný náskok. Na posledním kilometru znovu zrychlil Albasini, ale nakonec si nejvíce sil schoval do závěru Wouter Poels. Ve sprintu byl rychlejší než druhý Albasini a třetí Rui Costa. Jedná se o první triumf pro Nizozemsko po bezmála třech dekádách a vůbec první vyhraný Monument pro Poelsův tým Sky. Roman Kreuziger skončil v Lutychu znovu v první desítce, když obsadil sedmou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Wouter Poels vyhrál v Lutychu první Monument pro Team Sky

"Byl to strašně těžký závod, počasí ho dělalo ještě těžším. Dobře jsme si drželi pozice a také dbali na bezpečnost, abychom na konci mohli bojovat o vítězství. Z tohoto pohledu můžeme být spokojeni," řekl Kreuziger. "Roman v této chvíli potřeboval něco navíc. Skupina pronásledovatelů pak nespolupracovala, vyčkávala a čtyři kluci vepředu vytvořili mezeru, kterou potřebovali," doplnil sportovní ředitel Tinkoffu Bruno Cenghialta. Kreuziger byl pak hlavně rád, že se udržel na špici pelotonu. "Do druhé půlky sezony půjdu naladěný pozitivně. Dneska jsem si ověřil, že formu mám dobrou a jsem schopen bojovat o vítězství," dodal.

Cyklistický jednorázový závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 253 km:

1. Poels (Niz./Sky) 6:24:29, 2. Albasini (Švýc./Orica), 3. Costa (Portug./Lampre) oba stejný čas, 4. Sánchez (Šp./BMC Racing) -4, 5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -9, 6. Barguil (Fr./Giant) -11, 7. Kreuziger (ČR/Tinkoff), 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 10. Rosa (It./Astana) všichni -12, ...Vakoč (ČR/Etixx-Quick Step) nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články