Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Peloton udělá tečku za jarními klasikami. Kdo bude první v Lutychu?

Lutych - Sezona jarních klasik po víkendu končí, tečku za ní udělá vůbec nejstarší závod Lutych-Bastogne-Lutych. Množství intenzivních krátkých výstupů svědčí závodníkům jako Alejandro Valverde nebo Dan Martin, kteří patří k největším favoritům závodu. České barvy bude hájit lídr stáje Tinkoff Roman Kreuziger a pomocník v týmu Etixx-Quick-Step Petr Vakoč. Přímý přenos začíná na ČT sport a našem webu ve 13:55.

Stoupání La Redoute ze závodu Lutych-Bastogne-Lutych
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Klasický závod udělá tečku za letošní sezonou jarních klasik, které letos znovu nabídly mnoho velkých příběhů - poslední souboj legendární dvojice Fabian Cancellara a Tom Boonen, první vítězství na Monumentu pro Petera Sagana nebo rekordní čtvrtý triumf na Valonském šípu pro Alejandra Valverdeho. Po více než 250 kilometrech nyní tato část sezony skončí v belgickém Lutychu.

Závod Lutych-Bastogne-Lutych (přezdívaný La Doyenne) je vůbec nejstarším klasickým závodem, jehož počátky sahají až do roku 1892. Závod zažil ikonické "mrazivé" ročníky 1957 nebo 1980, kdy byli na trati cyklisté tak zmrzlí, že si močili na ruce, aby se alespoň nějak zahřáli. V sedmdesátých letech dominoval Eddy Merckx, další dekáda patřila Morenu Argentinovi. Poslední roky zažily triumfy Alejandra Valverdeho, Simona Gerranse či Dana Martina. O historii závodu čtěte více ZDE.

Sport
zdroj: ČT4

Samotné "ostré" závodění se pravděpodobně začne odvíjet až s nájezdem na Cote de Wanne, kdy jezdcům bude na trase zbývat ještě pětaosmdesát kilometrů. V rychlém sledu budou následovat další prudké výstupy, které jsou tak typické pro ardenské klasiky. Velkého zájmu fanoušků se každoročně těší La Redoute, ikonický valonský výstup. Zmínit je možné rovněž Cote de La Roche-aux-Faucons, a pak především závěrečné klasifikované stoupání šest kilometrů před cílem Cote de Saint-Nicolas. Novinkou je využití Rue Naniot - desetiprocentního stoupání po kostkované ulici přímo v Lutychu. Po jejím absolvování budou závodníci už jen dva kilometry od cílové čáry.

Valverde, Martin nebo někdo jiný?

Alejandro Valverde je unikátním typem závodníka, který se svou všestranností může dokončit na pódiu Tour de France a zároveň už dekádu vyhrávat jarní jednorázové závody. Do La Doyenne jde s nedávným triumfem na Valonském šípu v kapse a obhajuje zde loňský (již třetí) triumf. Soudě dle jistého výkonu právě v týdnu, kdy na Mur de Huy porazil Dana Martina i Juliana Alaphilippa, je v nejlepší formě.

Petr Vakoč
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Dan Martin tu vyhrál před třemi lety, závod je středobodem jeho sezony. Jde o rychlého vrchaře, který se během svých nejlepších dnů nemusí obávat nikoho. Problémem pro Ira může být, že to v současnosti na ony nejlepší dny příliš nevypadá - na Valonském šípu si s ním Valverde snadno poradil. Stáj Etixx-Quick-Step do závodu vysílá jako záložního lídra Juliana Alaphilippa, který loni senzačně bral druhé místo a patří mezi největší talenty pro tento typ závodů. Záda bude oběma krýt Petr Vakoč v dresu domácího šampiona.

Velkou šanci budou mít i závodníci jako Michal Kwiatkowski, Simon Gerrans nebo Romain Bardet. O všech totiž platí, že jsou mrštní jezdci schopni bleskové akcelerace. To samé platí i o předloňském vítězi Tour de France Vincenzu Nibalim - jeho aktuální výkonnost je ovšem spíš neznámou. Outsiderský statut může patřit Warrenu Barguilovi, Enrico Gasparotto nebo Romanu Kreuzigerovi, který jde do závodu v pozici jedničky týmu Tinkoff. V neděli večer se sezona přesune směrem k velkým etapovým závodům, do té doby si ale fanoušci mohou užívat klasické jednorázovky. Lutych-Bastogne-Lutych patří mezi ty vůbec nejskvostnější.

Roman Kreuziger v čele týmu Tinkoff
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Luc Claessen
Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články