Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Peloton stojí před Etnou. Froome s Lópezem budou útočit, Dennis bránit

Není to ideální, což by i v Teamu Sky museli chtě nechtě uznat. Chris Froome po pěti etapách Giro d'Italia ztrácí na čelo téměř minutu, navíc po svém pádu ještě před úvodní časovkou závodí s odřeninami. Protéká mu pokus o zkompletování trojice po sobě jdoucích vítězství na Grand Tours mezi prsty?

Chris Froome
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Dal Zennaro

Takhle to ve svém plánu zcela jistě neměl. Nečekalo se, že by Froome měl na desetikilometrové trati jeruzalémské časovky ohrožovat čas Toma Dumoulina, avšak že ztratí celých 37 vteřin, to přece jen vzbudilo pozornost. Navíc se brzy objevily zprávy o Britově pádu ještě před jeho oficiálním startem – při průjezdu tratě totiž upadl v jedné za zatáček.

"Pád vás vždy bolí, ale jsem vážně rád, že to nebylo vážnější. Zkoušel jsem v plné rychlosti najet do zatáčky a mé přední kolo mi podklouzlo. Na tomhle Giru ale nespoléhám na to, že jej vyhraju v časovkách. Rohan Dennis a Tom Dumoulin jsou napřed, ale všichni ostatní favorité jsme na tom zhruba stejně," líčil bezprostředně po dojezdu první etapy.

"Naštěstí nemám žádné zdravotní problémy, s každým dnem se cítím lépe. Nic nevzdávám, vždyť všechny hory jsou ještě před námi, může se toho stát opravdu hodně. Mockrát jsem již zažil, jak se na třítýdenních závodech vše může v okamžiku změnit. Jsou to jen odřeniny," dodal čtyřnásobný vítěz Tour de France, který na Giru startuje po dlouhých osmi letech.

Budiž, Froome sice skončil se zabandážovaným kolenem a na jeho těle jsou vidět odřeniny, následujícími dvěma izraelskými dny ale dokázal projít bez zaváhání. Ovšem další potíže přišly po přesunu na evropskou půdu. Ve čtvrté etapě totiž ztratil v ulicích sicilského města Caltagirone dalších jednadvacet vteřin (sedmnáct na lídra Rohana Dennise). 

Froomovi tu nevyšel závěrečný kilometr etapy, který se v Caltagirone zvedal tempem 8,4 procenta. Klíčem tu bylo udržet si na úzkých silnicích dobrou pozici – zatímco tým vítězného Tima Wellense to dokázal na jedničku, Froomovo Sky tentokrát zaváhalo. Lídr stáje si to po skončení etapy také hlasitě vyříkával se svým pomocníkem Kennym Elissondem.

Chris Froome: "Všechny mé údaje jsou tam, kde je chci mít a kde očekávám, že budou. Všechno je tak, jak má být. Teď tu bude hodně závodníků, kteří musí v horách útočit, aby získali zpět nějaký čas – nemohou se spoléhat na časovku. Můžeme se těšit na hodně agresivní etapy, jakmile dojedeme do hor."

"Bylo to náročné, samozřejmě není ideální ztratit takovým způsobem další čas. Před závěrečným kilometrem jsem byl natlačen do bariéry a musel jsem téměř úplně zastavit a poté se znovu rozjíždět. To nebylo ideální, ale snad se to už nestane. Musím se dívat dopředu," umiňoval si Froome před startem dosud poslední páté etapy. 

Alespoň s ní nakonec mohl být spokojený – Brit dojel v bezpečí čelní více než čtyřicetičlenné skupiny, na rozdíl například od jednoho ze svých velkých papírových soupeřů Miguela Ángela Lópeze. Froome tak vstoupí do šesté etapy, která vyvrcholí výstupem na Etnu, coby devatenáctý se ztrátou pětapadesáti vteřin.

Pro Britovy fanoušky může být uklidňující ještě jeden fakt. Vzhledem k tomu, že se v červenci bude pokoušet o páté vítězství na Tour de France (za předpokladu, že nedojde k rozřešení salbutamolové kauzy a Froome nedostane trest), nemůže jeho forma ještě nyní být optimální. Ten "pravý" Froome by se měl ukázat později než v Izraeli nebo nyní na Etně.

Na stále aktivním vulkánu se závodilo již loni, tehdy se ale jezdcům nechtělo riskovat "zatavení" v protivětru, a favorité tak dojeli pospolu. Když se však závod zpětně hodnotil, byla to právě tato etapa, o níž se soudilo, že v ní Nairo Quintana a spol. nedokázali dostat pod tlak eventuálního překvapivého vítěze Toma Dumoulina.

Je pravděpodobné, že podobnou chybu už ryzí vrchaři letos neudělají. Tím spíše, že mnoho z nich nasbíralo v úvodu už docela značnou ztrátu. Především čtyřiadvacetiletý Kolumbijec López (+1:57) zřejmě zavelí spolu se svými kolegy z Astany do frontálního útoku. Jan Hirt loni na Etně výrazně ztratil, nyní by se měl obětovat pro svého lídra.

Wout Poels (domestik Chrise Frooma): "Nyní zkrátka musí získat zpět ztracený čas. Už se na ten těžký týden těšíme, je to totiž velká výzva. Musíme útočit znovu a znovu, čímž se pro nás závod stane trochu odlišným. Na Etně to bude první velký test. Nemůžete tam Giro vyhrát, ale určitě jej můžete ztratit."

Rohan Dennis po 5. etapě Gira
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Fotoreporter Sirotti Stefano

Dennis bude hájit růžový dres

Velkým testem bude etapa také pro Rohana Dennise, který stále drží malinkatý náskok jediné vteřiny na druhého Dumoulina. Australan je zajímavou postavou současné cyklistiky – dráhový mistr světa a stříbrný z olympijského Londýna v týmové stíhačce podnikl podobnou cestu jako před ním například Bradley Wiggins. Z dráhaře se stal jezdec na celkové pořadí.

Před rokem jeho šance překazil pád ve třetí etapě, nyní jde zatím vše podle plánu. Dennis se však má na pozoru. "Viděl jsem Frooma takto ztrácet čas v podobných závěrech už v minulosti. Ve velkých horách je schopný stáhnout minutu. Moc bych z toho nevyvozoval," líčil lídr závodu, který se pro pokus o Grand Tours rozhodl v průběhu roku 2013.

"Etapa na Etnu pro mě bude velkým testem toho, čeho jsem dokázal v tréninku – uvidím, zda jsem dělal vše správně a jestli náhodou nemám něco změnit," prohlásil po páté etapě. Zatím se Australan drží dobře. Ve čtvrté etapě se ve finiši v Caltagirone nehnul od zadního Dumoulinova kola, v té páté dojel komfortně mezi favority.

"Každý den je to tu trochu jiné. V Izraeli hrál velkou roli vítr, čtvrtý den byl o udržení si dobré pozice a poté o síle v těžkém kopci. Pátá etapa, to byl o trochu větší relax. Šel jsem do toho s tím, že se nemusím tolik stresovat. Cítil jsem se dobře a věděl jsem, že pokud by se skupina roztrhla, dokázal bych si to dojet," dodal lídr týmu BMC.

Rohan Dennis: "Na Etně se spolehnu na to samé, jako tomu bylo v Romandii (kde Dennis dojel celkově sedmý, pozn. aut.). Pokud budu v potížích a uvidím, že už nedokážu následovat ostatní, pojedu si své vlastní tempo. Budu se držet na svém maximu a doufat, že se vrátím zpátky."

Lópeze tíží ztráta dvou minut

Kdo bude chtít využít Dennisových limitů ve velkých kopcích, je López. Jedničce Astany zatím nic na Giru nevychází podle představ. Přitom jeho schopnosti jsou známé a kazašský tým navíc Kolumbijce obklopil velmi zdatnými domestiky, mezi nimiž kromě Hirta nechybí Pello Bilbao, Luis Léon Sánchez nebo Tanel Kangert.

Málo platné, tohle zatím není Lópezovo Giro, což odráží téměř dvouminutový deficit. V páté etapě si navíc všechny potíže způsobil sám, když "přestřelil" zatáčku a bez cizího zavinění skončil v okolní sicilské trávě. Ani zuřivá stíhací jízda, s níž mu pomáhali jeho domestici, už na návrat do pelotonu nestačila.

V Astaně ale neklesají na duchu. Lópezův sportovní ředitel a jeden z nejzkušenějších manažerů v současné cyklistice Giuseppe Martinelli klidnil obavy. "Ano, spadl, ale nebylo to nic vážného. Ve skutečnosti se všechno bude hodnotit podle výkonu na Etně. Pokud bude mít dobré nohy, vezme si zpět čas. Pokud ne, tak poté uvidíme," uvedl Martinelli.

"Je jasné, že na tom nejste psychicky dobře, když každý den máte nějaký problém. Na čem záleží, je, že vyvázl bez zranění," dodal zkušený sportovní ředitel, který před dvaceti lety dovedl k legendárnímu (a ovšem že stejnou mincí též nechvalně známému) doublu Marca Pantaniho. López by měl z etapy na Etnu udělat nezapomenutelnou záležitost.

Zdroj
ČT sport, Cycling Journos on the Road, cyclingnews.com, velonews

Hlavní zprávy

Nejčtenější články