Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Štybar se motal kolem čela, na triumf nedosáhl. Na Sicílii slaví Battaglin

Pátá etapa závodu, třetí italské vítězství. Tentokrát v sicilském městě Santa Nilfa neslavil sprinter Elia Viviani, nýbrž jeho krajan Enrico Battaglin. Osmadvacetiletý cyklista potvrdil svou dobrou formu, kterou ukázal již třetím místem v předchozí etapě. O vítězství se pral také Zdeněk Štybar. Český šampion skončil devatenáctý, na 22. místě dojel Roman Kreuziger. V růžovém zůstává Rohan Dennis.

Sicilský program Gira d'Italia pro jezdce rozhodně není jednoduchý – silnice, na nichž pořadatelé látali poslední díry jen hodiny před průjezdem závodu, se tu potkávají s kopcovitým terénem. Navíc za sebou cyklisté mají namáhavý letecký přesun z Izraele, který sebral další síly. Nejeden ze závodníků si oddychne, až se v pátek ocitne v kontinentální Itálii.

Předtím si ale peloton musí prorazit cestu sicilskými kopci. Pátá etapa v tomto směru jako by kopírovala tu čtvrtou, ovšem s rozdílem, že úplné finále nebylo v osmiprocentním stoupání, nýbrž na rovince, která následovala po několika krátkých kopcích. Okruh favoritů však byl podobný: Tim Wellens cílil na další úspěch, útočit chtěli i Michael Woods či Simon Yates.

Na pozoru se ale měl rovněž Rohan Dennis, jehož růžový dres stále visí na bonusu jediné vteřiny před Tomem Dumoulinem. Australský cyklista, který se od roku 2013 snaží z časovkářského a dráhařského specialisty vypracovat ve vítěze Grand Tour, kolem sebe měl silnou sestavu svého BMC. Kolegové jej drželi poblíž čela pelotonu.

Na úzkých silnicích to bylo jedno z mála bezpečných míst, o čemž se 13 kilometrů před cílem v Santa Ninfa přesvědčili Jan Hirt s Domenicem Pozzovivem. Oba zůstali za pádem a zvlášť průběžně sedmý Pozzovivo musel hodně spěchat, aby ještě dohonil hlavní skupinu. O chvíli později z kola vlastní vinou spadl Miguel Ángel López – jeho nepovedený start Gira pokračuje. Do cíle dojel se ztrátou 43 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhou ze tří sicilských etap vyhrál Enrico Battaglin

V tu chvíli již přitom gradovala poziční bitva, kdy se o tempo starali jezdci Mitchelton-Scott, Lotto Fix All a Bahrajn-Merida. Dva kilometry před cílem přišla první velká zrychlení, při nichž se poblíž čela stále držel i Zdeněk Štybar, který se držel Wellensova zadního kola. Avšak český šampion nedokázal zareagovat na rozhodující nástup.

Ten předvedl ve čtvrté etapě třetí Enrico Battaglin, kterému stačilo při nájezdu do cílové rovinky odjet o pár metrů s Giovannim Viscontim. Zezadu italské duo nikdo nedojel, načež Battaglin s přehledem svého staršího krajana přesprintoval. Štybar se v posledních metrech nechal zavřít a nakonec na něj nezbylo místo ani v první desítce.

Pro Battaglina jde o třetí etapový triumf na Giro d'Italia. Dvě předchozí vítězství získal v letech 2013 a 2014 v dresu stáje Bardiani (čtyři roky starý triumf přišel ve známém výstupu na Oropu), to nynější už oslavuje s kolegy z týmu LottoNL-Jumbo. Osmadvacetiletému Italovi naměřili na posledních metrech průměrný výkon bezmála 800 wattů.

"Držel jsem si dobrou pozici, a pak vyrazil. Pro mě je Giro vždy prvním cílem sezony, samozřejmě je to velmi důležité. Uvidíme, co tady ještě dokážu," líčil v cíli. Za ním dojel Visconti, třetí příčku uhájil před dotírajícím Maximilianem Schachmannem portugalský cyklista José Goncalves. Z favoritů kromě Lópeze nikdo neztratil.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Agrigento - Santa Ninfa, 153 km):

1. Battaglin (It./LottoNL-Jumbo) 4:06:33, 2. Visconti (It./Bahrajn Merida), 3. Goncalves (Portug./Kaťuša), 4. Schachmann (Něm./Quick-Step Floors), 5. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 6. Wellens (Belg./Lotto Fix All), 7. Gavazzi (It./Androni-Giocattoli), 8. Lammertink (Niz./Kaťuša), 9. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida), 10. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), ...19. Štybar (Quick-Step Floors), 22. Kreuziger (Mitchelton-Scott) všichni stejný čas, 167. Hirt (Astana) -10:04.

Průběžné pořadí: 1. Dennis (Austr./BMC) 18:29:41, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1, 3. S. Yates -17, 4. Wellens -19, 5. Bilbao (Šp./Astana) -25, 6. Schachmann, 7. Pozzovivo oba -28, 8. Goncalves -32, 9. Pinot (Fr./FDJ) -34, 10. Konrad -35, ...21. Kreuziger -56, 50. Štybar -4:00, 100. Hirt -12:37. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články