Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Viviani opustil Sky, když nenacházel příležitosti. Nyní září na Giru

V růžovém se nachází někdo jiný, přesto úvod letošního ročníku Giro d'Italia neměl většího vítěze. Elia Viviani dvěma triumfy potvrdil, že mu navýsost sedl přestup do týmu Quick-Step Floors. Sprinterská soutěž Gira letos nemá většího favorita.

Elia Viviani
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Zatímco se od brzkého rána cyklisté letecky přesouvali z Izraele a unavení týmoví mechanici pod sicilským sluncem smontovávali jejich speciály, přišel čas i na první reflexe úvodu závodu. Tři dny kontroverzního izraelského startu leccos naznačily: předně že štěstí a forma Toma Dumoulina nejsou tak chatrné, jako tomu bylo dosud. 

Hodně se diskutovalo také o karambolu Chrise Frooma, který před úvodní časovkou upadl (údajně dokonce dvakrát) při projíždění trati. Britský cyklista si svůj návrat na Giro, kde naposledy startoval před osmi lety, představoval ve světlejších barvách, než že se bolestivě odře a ztratí na Dumoulina sedmatřicet vteřin.

Hlavním hrdinou je ovšem Elia Viviani. Nemá ten nejprestižnější dres (vedení drží o jedinou vteřinu Rohan Dennis), ovšem na zádech bude mít již na italské půdě fialový trikot vedoucího muže bodovací soutěže. Vivianiho triumfy byly přesvědčivé: ve druhé etapě vystřelil po levé straně podél Jakuba Mareczka, v té třetí se nadvakrát prodral kolem Sama Bennetta.

Před startem závodu přitom devětadvacetiletý spurter z Isola della Scala působil skromně a za svůj cíl uváděl vítězství ve třech etapách. "Chci vyhrát, snad už v sobotu nebo neděli," líčil pro web CyclingNews. Zmínil též fialový dres. "Vím, bude to těžké, ale mám zvláštní motivaci, protože končíme sprinterskou etapou v Římě. Ale berme to den za dnem," dodal. 

Jsou to úplně jiné myšlenky, než jaké se mu honily hlavou před rokem. Tehdy ještě Viviani, který začínal jako dráhař a na svém kontě má například zlato z olympijského omnia v Riu, jezdil za Team Sky. Konkurence v britské stáji znamenala, že se v roce 2017 nepodíval ani na jednu z trojice Grand Tours. 

Elia Viviani: "Vždy říkám, že působení ve Sky vůbec nelituji. Strávil jsem tam tři skvělé roky, miluju, jak ten tým pracuje. Opustil jsem je pouze proto, že mám sám velké cíle. Nastal správný čas pro to, abych se jich snažil dosáhnout. Naskytla se mi šance mého života, když Kittel odcházel."

"Když jsem se nedostal na Giro, nebylo to vůbec dobré. V té době jsem poprvé začal zvažovat, že odejdu. Později, když oznámili, že Chris Froome pojede další Grand Tours, jsem si uvědomil, že bych mohl přijít i o další Giro. Proto jsem se snažil domluvit na rozvázání smlouvy," popsal Viviani v Izraeli.

"Tým mi hodně věří a já se, na rozdíl od dřívějška, cítím jako opravdový týmový lídr. To je velký rozdíl. Mám tu svou sestavu (jejím členem je na Giru také Zdeněk Štybar, který hodně pomohl především ve třetí etapě, pozn. aut.) a společně nám to klape," popisoval po svém druhém triumfu v novém působišti, jehož na Giru dosáhl.

Přestup do belgického Quick-Stepu Floors, který se ve stejné době začal zbavovat hvězdného Marcela Kittela, tak zatím vychází na jedničku. Viviani měl již před startem Gira na svém kontě šest výher, nyní přidal další dvě, přičemž se dá předpokládat, že nejde o triumfy poslední. Nabízí se například etapa číslo 7 s cílem v Praia a Mare.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, Cycling Journos on the Road

Hlavní zprávy

Nejčtenější články