Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hirt se po čtyřech letech vrací na Tour. Jdu do toho s jasným cílem, říká

Česká cyklistika bude mít na Tour de France po třech letech svého zástupce. V nominaci týmu Soudal-QuickStep je i Jan Hirt, který si slavný závod vyzkouší podruhé v kariéře. Posledním českým cyklistou na Tour byl v roce 2021 Petr Vakoč. Hirtův cíl je jasný: pomoci k co nejlepšímu výsledku lídrovi své stáje Remcu Evenepoelovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt: Osobní ambice nemám. Chci být v sedmi etapách co nejdéle s Evenepoelem

Český cyklista už za sebou letos má italské Giro, na kterém se prokousal až na celkovou osmou příčku. Jeho startu na Tour de France původně nic nenaznačovalo. Ovšem problémy několika jeho kolegů z týmu Soudal-QuickStep jej nejprve posadily do role prvního náhradníka a posléze i skutečně nominovaného závodníka pro Starou dámu.

Třiatřicetiletý Hirt, který ve své kariéře vyhrál i etapu Gira vedoucí přes slavné Mortirolo, by měl být k ruce hlavní hvězdě svého týmu a jednomu z adeptů na žlutý dres Remcu Evenepoelovi. Tomu ale příliš nevyšlo nedávné Dauphiné, na kterém dojel až osmý. "Já ale myslím, že bude dobrý. Jeho standard je extrémně vysoko. Lepší než na Dauphiné bude, i (od té doby) něco shodil," míní český cyklista v rozhovoru pro ČT.

"Každý závodník z našeho týmu tam je kvůli Remcovi. Lídr je Remco, pak je tam Mikel Landa, který se také bude snažit neztrácet, kdyby se s ním něco stalo," popsal Hirt. "Že bych něco sám zkusil na etapu, to vůbec neočekávám. Jdu do toho s tím, že mým cílem je zůstat s ním v sedmi (horských) etapách co nejdéle. Mám za sebou Giro a je tam už nějaká únava," dodal.

Jan Hirt:

"Určitě bych někdy chtěl vyhrát etapu na Tour de France, je to sen. Ale myslím si, že letos na to příležitost určitě nebude. Nejsem na to ideálně připravený, jako jsem byl na Giru, forma nebude taková. A za druhé je jasná moje role: pomáhat Evenepoelovi."

Hirt ve Francii startoval dosud pouze jednou – před čtyřmi lety obsadil v dresu polského týmu CCC celkovou 67. pozici. "Před Tour jsem měl blbý pád, navíc ta sezona byla zvláštní. Tehdy mi to nevyšlo," říká Hirt. Pro českou cyklistiku je to návrat po třech letech, naposledy startoval Petr Vakoč v roce 2021.

"Startovat na Tour je samozřejmě velká prestiž. Z druhé strany, bude to hodně bolet a je to měsíc stresu a soustředění. Pocity jsou smíšené, ale určitě převládá to těšení se. Je to největší závod na světě," dodal český cyklista, který své nejlepší výsledky zajel v Itálii na tamním Giru.

Tour de France začíná v sobotu 29. června, přímé přenosy nabídne ČT sport a ČT sport Plus. Již v pátek vychází také tradiční Průvodce Tour de France. Těšte se rovněž na pravidelné podcasty po každé etapě i úvodní preview s Tomášem Jílkem, které proběhne ve středu od 16:00.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články