Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Králem cyklistiky se stal popáté v kariéře Kreuziger. Poprvé anketu vyhrál před 14 lety

Na trůnu Krále cyklistiky střídá už pětinásobný vítěz ankety Roman Kreuziger dráhového cyklistu Tomáše Bábka. Na galavečeru v Letňanech převzal cenu, kterou si poprvé vysloužil v roce 2004. Kreuziger byl letos šestý muž silničního závodu MS v Innsbrucku a v anketě už uspěl v letech 2004, 2008, 2009 a 2013. 

Král cyklistiky pro rok 2018 Roman Kreuziger
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jde o největší rozestup v historii, tedy čtrnáct let. Kreuziger překonal dosavadní rekord 13 let Jána Svorady.

"Jako veterán se ještě necítím. Doufám, že tu nejsem naposledy. I když samozřejmě mladá konkurence je vysoká. Zvedá se to každým rokem a určitě gratulace i konkurentům, kteří předvedli na dráze neuvěřitelné výkony. Doufám, že to nezůstane jen u Krále cyklistiky, ale lidi se podívají na ostatní výsledky," prohlásil dvaatřicetiletý závodník.

Je nám líto, video expirovalo.
Kreuziger je popáté v kariéře nejlepším cyklistou

Dvaatřicetiletý rodák z Moravské Třebové vystřídal v 54. ročníku ankety na trůnu dráhaře Tomáše Bábka. Historicky nejúspěšnějšími oceněnými cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli osmkrát.

Kreuzigerovým velkým úspěchem v průběhu sezony byla druhá příčka na jedné z ardenských klasik, v závodě Amstel Gold Race. Šestým místem v Rakousku na mistrovství světa se pak postaral o nejlepší výsledek v samostatné historii České republiky.

"Vyhrát tuto anketu pro mě určitě není žádným stereotypem. Od roku 2004, kdy jsem vyhrál poprvé, prožil člověk nějaké změny, nějak se vyvíjí a dorůstá. V konkurenci, která tady byla, je to určitě cenné. S Jakubem Šťastným (nejlepší junior) to bylo určitě těsné a do dalších let se musíme hodně snažit, aby nekralovali dráhaři," povídal Kreuziger.

Páté vítězství v anketě, jímž dorovnal na druhém místě historického pořadí velikána Jána Svoradu, pro něho bylo příjemnou tečkou za sezonou, po níž míří z australské stáje Mitchelton-Scott do nového týmu Dimension Data.

"Určitě to potěší, i když bylo trošku hektické se sem dostat. Člověk už trénuje, ještě ráno jsem odjel čtyři hodiny v Itálii a pak se sem musel přemístit, ráno v šest letím zase zpátky, abych ještě před kempem na Kanárských ostrovech stihl něco odjezdit. Bylo to možná těžší než dosáhnout na šesté místo na šampionátu," smál se Kreuziger.

"Tyhle akce jsou ale pro závodníka hrozně příjemné. I když mu nabourávají program, je to fajn. Čím je člověk starší, tím více si toho cení. A až bude jednou sedět se skleničkou vína u krbu, tak si na to určitě vzpomene," doplnil Kreuziger.

Kreuziger vyhrál i v kategorii silničních cyklistů, stejně jako on si dvě vítězství odnesl i Jakub Šťastný, který byl zvolen nejlepším dráhařem a nejlepším juniorem. Šťastný stihl za rok 2018 posbírat celkem šest medailí z mistrovství světa a Evropy.

Mezi bikery zvítězila Romana Labounková, kategorii cyklokrosařů ovládl Michael Boroš, jenž letos obhájil titul domácího šampiona, nejlepšími sálovými cyklisty jsou reprezentanti v kolové Jiří Hrdlička mladší a Roman Staněk.

Do Síně slávy byl jako jedenáctý člen uveden Jiří Škoda, čtyřnásobný domácí šampion v silniční cyklistice, který byl členem bronzového družstva v časovce na olympijských hrách v Moskvě 1980 a světovém šampionátu o rok později. V roce 1980 také vyhrál anketu Král cyklistiky.

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky za rok 2018:

Král cyklistiky: Roman Kreuziger.

Silnice: Roman Kreuziger.

Horská kola: Romana Labounková.

Cyklokros: Michael Boroš.

Sálová cyklistika: Jiří Hrdlička ml., Roman Staněk.

Handicapovaní: Patrik Jahoda.

Bikros: Eliška Bartůňková.

Dráha: Jakub Šťastný.

Trial: Alžběta Pečínková.

Junior: Jakub Šťastný.

Cena fair play: Miroslav Janout, Jindřich Pulman.

Síň slávy: Jiří Škoda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články