Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Voigt sebral Sosenkovi rekord v hodinovce

Grenchen (Švýcarsko) - Německý cyklista Jens Voigt překonal světový rekord v hodinovce, který od roku 2005 držel Ondřej Sosenka. Voigt stihl na dráze ve švýcarském Grenchenu ujet 51,115 kilometru. Sosenkův rekord z Moskvy byl 49,700 kilometru, zvládl ho ale na klasickém kole, zatímco Voigt využil v souladu s novými pravidly Mezinárodní cyklistické unie UCI speciální stroj pro dráhaře s parametry pro stíhačské disciplíny.

Jens Voigt
zdroj: Isifa/AFP

"Je to víc, než jsem očekával. Jsem hodně spokojený," prohlásil Voigt ihned po úspěšném pokusu.

Už po osmi a půl kilometrech měl na Sosenku k dobru 10 vteřin. Zároveň šel však v první půlhodině hned dvakrát ze sedla. "Byl jsem poměrně rychle nad plánem, bylo třeba pak dát pozor, jak rychle jedu. Asi jsem jel příliš rychle, po 20 minutách jsem musel trochu zpomalit a posledních 20 minut už jsem zase šlapal naplno," popsal Voigt.

Dárek na rozloučenou

Třiačtyřicetiletý jezdec, jenž se nedávno rozloučil s profesionální kariérou na silnici, bral útok na rekord jako poslední dárek fanouškům před odchodem z vrcholové cyklistiky. "Nechtěl jsem se do důchodu jen tak pomalu odvalit, měl to být pořádný třesk. Věděl jsem, že naposledy ze sebe vydám úplně všechno," prohlásil Voigt.

Sosenka očekával o něco lepší výkon

Sosenka, jenž překonání rekordu takřka s jistotou očekával s ohledem na možnost jet na stíhačském kole, však od něho čekal o něco lepší výkon. "Odhadoval jsem, že by to mohlo být někde mezi 52 a 53 kilometry. Ale jinak šlo o hezkou show, bylo u toho hodně diváků, na pěkné dráze padl rekord. Pro cyklistiku je to velká propagace," řekl Sosenka.

V příštím roce hodlá na světové maximum zaútočit i bývalý šampion Tour de France a někdejší vynikající dráhař Brit Bradley Wiggins. "Nyní jsem ale držitelem rekordu já a ostatní musí dokázat, že to zvládnou zajet lépe," podotkl Voigt.

Sosenka uvažuje o překonání rekordu:

"Láká mě to, pořád s tím koketuju. Mám i šikovnou firmu, s níž pracujeme na vývoji rámu. Chtěl bych to zkusit, ale teprve uvidíme, jak se definitivně rozhodnu. Troufnu si však tvrdit, že na ten Jensův rekord bych nepotřeboval nijak extrémně dlouhou speciální přípravu."

A Sosenkova prognóza, jak dlouho Voigtův rekord vydrží, než bude opět překonán? "Cancellara s Wigginsem přijdou na scénu až příští rok, tam podle mého odhadu padne 54 až 55 kilometrů. Myslím, že teď by to mohl pokořit i závodník průměrné výkonnosti z profi pelotonu, může to být i motivace pro závodníky druhé. A tím, že Cancellara s Wigginsem patrně pojedou až příští rok, to teď láká i mě," uzavřel Sosenka.

Ještě předtím, než UCI před 14 lety pokusům v hodinovce na speciálně upravených kolech - mnohdy velmi originálně sestavených - zabránila, stihl v roce 1996 Brit Chris Boardman v Manchesteru ujet za hodinu 56,375 kilometru. Když v říjnu 2000 odjel hodinovku na podobném kole, jež využil následně Sosenka, zvládl o 259 metrů méně než český závodník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články