Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Byla by hloupost mistrovství světa nejet, říká Štybar. Cítí šanci na medaili

Essen (Belgie) - Cyklista Zdeněk Štybar by neúčast na mistrovství světa cyklokrosařů v nizozemském Hoogerheide považoval při současných podmínkách a okolnostech za promarněnou šanci. Přestože už je po všech stránkách silničním profesionálem, může směle pomýšlet na medaili, možná i na dokonání zlatého hattricku po triumfech v letech 2010 v Táboře a 2011 v Sankt Wendelu.

Zdeněk Štybar (vpravo) přebírá reprezentační dres
zdroj: ČTK autor: Petr Voves

Štybar se sice naplno věnuje svým povinnostem v předním silničním týmu Omega Pharma-Quick Step, ale cyklokros si stále občas rád zkusí v rámci přípravy. A pravidelně dokazuje, že v něm patří k nejlepším na světě. Rád by to dokázal i v Hoogerheide, kde cítí velkou šanci na úspěch. "Mám to tady kousek za barákem, podmínky jsou dobré, okruh mi dobře sedí. Byl bych hloupej, kdybych nejel," řekl novinářům v belgickém Essenu, kde žije. Na trať to má jen pár kilometrů. 

Konkrétní výsledek, který by chtěl v neděli zajet, ale jako obvykle neohlašoval. "Samozřejmě, kdybych byl desátý, tak bych byl zklamaný, protože mě to stojí nějaký čas - asi týden - v přípravě na silniční sezonu. Než být desátý, to by bylo lepší teď trénovat na Mallorce," prohlásil Štybar. 

Nemohl si přát lepší trať

Trať se liší oproti té, na níž dojel na MS 2009 v Hoogerheide o 22 vteřin druhý za Belgičanem Nielsem Albertem. "Je celkem dost změněná. Být to stejné, tak by mi to vyhovovalo asi ještě víc, protože tam byla hrozně dlouhá silnice a trať vedla až nahoru do města a projíždělo se i komplet městem," porovnával Štybar. "Ale tak, jak je teď, jsem si doopravdy nemohl přát lepší," pochvaloval si osmadvacetiletý závodník, podle kterého současná trať neklade žádné velké nároky na techniku.

Zdeněk Štybar:"Nemám za zatáčkami takové zrychlení jako ostatní a trvá mi jedno dvě šlápnutí, než se dostanu do maximální síly. To je trochu moje nevýhoda, ale ne na téhle trati."

Zatím mu přeje i počasí, i když počítá, že na trati se podepíše sobotní déšť. "Původně mělo dost mrznout, ale ten vývoj mi hraje do karet. Zítra má spadnout nějakých deset litrů na metr čtvereční. Takže trať se určitě změní, ale stoprocentně to nebudou bahenní lázně, protože povrch je dost tvrdý. Určitě to bude obtížnější, ale nebude to, že by se půlka louky běhala," uvedl Štybar, jemuž by takový scénář vůbec nevyhovoval. Svůj start však už nezruší, ani kdyby zapršelo více.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Bambula ke startu Štybara na MS cyklokrosařů

Jediným zásadnějším handicapem pro něj bude nejspíš start až ze čtvrté řady. "Je tam ale hodně dlouhá silnice, tak myslím, že by měla být solidní šance dostat se někam dopředu. Snad bude někde na stranách vlevo nebo vpravo, aby mi to nevyšlo tak, že se musím zařadit na prostředek. Pokud se mi povede start a budu do terénu najíždět v první desítce, budu spokojený," nastínil Štybar. 

Stáj jeho rozhodnutí podporuje a kolegové z týmu mu přejí. "Tom Boonen mi říkal na druhém soustředění v Calpe, ať určitě jedu. Prý ať je sranda," uvedl Štybar. "Pro tým bylo nejdůležitější, abych neobětoval nic s ohledem na silniční sezonu. Což však není ten případ.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články