Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Republikový šampionát bude bez Štybara, světový možná s ním

Praha – Již tuto sobotu se v Lošticích pojede 63. ročník mistrovství republiky v cyklokrosu. Na domácím šampionátu bude chybět sedminásobný mistr Zdeněk Štybar, který se věnuje silniční cyklistice, a v pozici hlavního favorita tak do závodu vstoupí Martin Bína. Reprezentační trenér Stanislav Bambula ovšem připustil, že by se Štybar mohl objevit na únorovém mistrovství světa. Přímý přenos z mistrovství republiky v cyklokrosu můžete sledovat tuto sobotu od 10:55 na ČT sport a našem webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hlavním favoritem sobotního MČR v cyklokrosu bude Bína

Přestože se bývalý dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Štybar již naplno věnuje kariéře silničního profesionála, ve vánočním období několikrát prokázal, že v terénu stále umí. Ve prospěch jeho účasti hovoří i místo jeho bydliště v Essenu v Belgii. "Tou největší výzvou pro Zdeňka je to, že bydlí jen šest kilometrů od trati, na které se pojede," uvedl Bambula, který je s osmadvacetiletým jezdcem elitní stáje Omega Pharma-Quick Step v kontaktu.

"Strávil jsem s ním dvě hodiny v Zolderu, kde jsme si vše vysvětlili a jednoznačné rozhodnutí zůstane na něm. Potvrdil mi ale, že se rozhodne na poslední chvíli," doplnil Bambula s tím, že nedokáže odhadnout, jaké nakonec Štybarovo rozhodnutí bude. Šampionát se pojede v nizozemském Hoogerheide o prvním únorovém víkendu. 

Rozhodnutí padne na poslední chvíli

Štybar se rozhodne prý až dva dny před startem podle kritérií, která se nedají dopředu nijak určit. "Určitě sehraje roli počasí a také příprava, kterou bude mít nyní s týmem. To znamená, že je potřeba, aby byl zdravý a jejich příprava probíhala podle úkolů, co mají mít," prohlásil kouč.

"De facto den před startem musím oznámit nominaci. Určitě budeme v kontaktu a budeme se o tom bavit, ale rozhodnutí přijde až před závodem. Termín jsme si dali v pátek večer. Samozřejmě ho ale přihlásím," doplnil Bambula. Aby počasí nahrávalo Štybarovu startu, mělo by být sucho. "A tedy tvrdší trať," připomněl Bambula, pro něhož by Štybarova přítomnost znamenala velké oživení v týmu. "Také šance na medaili by samozřejmě byla větší," pousmál se.

Štybar je "vždy připraven"

Trať v Hoogerheide by vítězi etapy z loňské Vuelty mohla vyhovovat. "Myslím, že i proto se rozhoduje, že by tam chtěl startovat, protože ta trať nám celkově sedí. Ale nesmí být bahno. Tam však bývá dost často suchý povrch. Nebo dokonce zmrzlý. Bína to vyhrál loni na ledu a byl tam i poprašek sněhu. To nám sedí. I to bude jeden z aspektů, který by mohl Zdeňkovi nahrávat," podotkl Bambula.

O Štybarovu formu nemá nejmenší obavy. "On nikdy nepřijede na závody tak, aby nebyl připravený. Už když věděl, že pojede to vánoční turné, tak věděl, že připravený bude. A to také byl. Nevybíral si jako někteří ostatní, ale objel všechny závody, a dá se říci, že je objel všechny vynikajícím způsobem," ocenil Bambula.

Uvědomuje si ale zároveň, že Štybara už živí především silniční cyklistika. "Přijel do Zolderu a den předtím úplně nadoraz trénoval. Takže už je v nějaké přípravě, a to všechno si musí sednout, aby mu případná účast na MS nijak neuškodila v té silniční kariéře," řekl Bambula.

Nominace na MS je takřka jasná

Kouč cyklokrosařů má pro nejočekávanější klání závodního víkendu na přelomu ledna a února v Nizozemsku připravenou pětici ve složení Martin Bína, Radomír Šimůnek, Lubomír Petruš, Vladimír Kyzivát a Ondřej Bambula. "Do závodu můžeme pustit šest lidí," připomněl Bambula s vírou, že Štybar se nakonec vysloví pro svůj start.

V dalších třech kategoriích může česká výprava obsadit po pěti místech. Mezi jezdci do 23 let je Bambulova volba podobně jasná jako mezi elitou. Důvěru dostanou Tomáš Paprstka, Vojtěch Nipl, Michael Boroš, Jakub Skála a Matěj Lasák. "Pak už je tam za nimi velká díra, takže to už tak asi i zůstane," podotkl Bambula.

Příjemné starosti má v juniorech, kde má z čeho vybírat, a navíc by mohl mít za určitých okolností i jedno místo navíc. "Tam je to ještě velký vabank. Pořád tam je ve hře okolo devíti lidí," nastínil Bambula. Jistotu by měli mít Adam Ťoupalík, Roman Lehký a Martin Dejmek. "Zbytek budu vybírat podle mistrovství republiky, kam jsme si juniory prosadili a pojedou takový kontrolní závod pro mě," vyhlížel Bambula sobotní domácí podnik v Lošticích.

"Pak máme ještě soustředění, a jestli tam bude stále nějaký otazník, definitivně rozhodnu po posledním závodu Světového poháru v Nommay (26. ledna)," dodal Bambula.

Pokud by navíc Ťoupalík vydržel na pozici lídra SP a stal se celkovým vítězem celé série, mohou pak čeští junioři startovat na MS dokonce v šesti. "Což by bylo super, kdybych mohl dát možnost zase někomu dalšímu mladému, i třeba s ohledem na příští rok a mistrovství světa v Táboře," řekl Bambula.

Do závodu žen nastoupí jen trio Pavla Havlíková, Martina Mikulášková a Martina Kukulová. "Ty pojedou jen ve třech," potvrdil Bambula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články