Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bábek dává reprezentačnímu velodromu sbohem. Připomeňte si jeho medailové úspěchy

Dvojnásobný evropský šampion a vicemistr světa v dráhové cyklistice Tomáš Bábek se rozhodl v 35 letech uzavřít reprezentační kariéru. Rodák z Brna schází už na kontinentálním šampionátu, který se koná tento týden ve švýcarském Grenchenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek exkluzivně pro ČT o konci své kariéry

"Dlouho jsem se rval na světových velodromech, abych hrdě reprezentoval naši zemi a dělal jí dobré jméno. Teď nastal čas pověsit reprezentační tretry na hřebík. Šanci musí dostat moji nástupci, kteří mi v posledních letech stáli po boku a proháněli mě, co to šlo. Mají můj respekt i podporu," uvedl Bábek.

Dál se hodlá věnovat své dráhařské akademii a příležitostně závodit na klubové úrovni. "Tohle rozhodnutí čeká každého sportovce. Já jsem se na něj dlouho připravoval a těším se na nové výzvy. Něco končí, ale něco nového i začíná. Cyklistika je můj život a nikdy se jí nevzdám. Budu ukazovat víc a víc lidem, jak krásná dráhová cyklistika je," napsal na Instagram.

Doménou nejlepšího českého dráhaře posledních let byly keirin a závod na kilometr s pevným startem. Jeho kariéru narušila vážná nehoda v roce 2011, kdy byl po srážce s automobilem tři dny v kómatu a utrpěl řadu těžkých zranění. Přesto se dokázal po dlouhé rekonvalescenci vrátit a sbírat úspěchy.

"Nejsilnějším momentem pro mě bylo, když se mi po tom velkém úraze podařilo zpátky posadit na kolo a zazávodit si v prvním závodě. Nebylo to úplně tak, jak jsem si představoval. Trvalo mi aspoň jeden rok, než jsem se vrátil na nějakou výkonnostní úroveň. Ale i tak to beru jako veliké vítězství, protože mi lékaři řekli, že už se na kolo neposadím," prohlásil v rozhovoru pro ČT Bábek.

V roce 2016 se stal mistrem Evropy v keirinu a ve stejné disciplíně ovládl Světový pohár. Navíc získal evropský bronz na kilometru s pevným startem, na kterém o čtyři roky později triumfoval a přidal stříbro v týmovém sprintu. Na mistrovství světa v roce 2017 vybojoval stříbro a bronz. Vyhrál i Evropské hry v roce 2019 a vyzkoušel si i angažmá v prestižní keirinové lize v Japonsku.

Rozloučit se chce v závodním dresu, a to v sobotu 17. června na tradiční mezinárodní akci Grand Prix Brno. "Bude to můj poslední závodní keirin a těším se na to. Teď jsem byl v Berlíně u toho, když se loučil Maximilian Levy, a bylo to emotivní, takže mám představu, jak by to mělo probíhat. Bude to každopádně show, rád bych všem osobně poděkoval a všechny zvu," uvedl Bábek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články