Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Mistrem v omniu se stal znovu Hayter. Stíhačku žen vyhrála těsně Brausseová

Omnium, závod v dráhařském víceboji, ovládl po čtyřech disciplínách Brit Ethan Hayter. Čtyřiadvacetiletý cyklista získal v Saint Quentin druhý mistrovský titul po zlatu z týmové stíhačky. První titul v kariéře vyhrála v napínavém stíhacím závodě Němka Franziska Brausseová, zlato z časovky na 500 metrů získala Francouzka Taky Marie-Divine Kouaméová. Mistryněmi z madisonu jsou Belgičanky. 

Hayter vedl pořadí omnia už po vyřazovacím závodě, ve kterém nestačil pouze na Benjamina Thomase z Francie. V poslední disciplíně bodovačce v závěru stokolového závodu přišel o stříbro Novozélanďan Aaron Gate, když se právě Hayterovi s Thomasem podařilo zezadu dojet peloton o kolo. Britský cyklista obhájil loňský titul z omnia z Roubaix, Thomas bral stříbro a Gate bronz.

Ve stíhačce žen si nejprve v závodě o bronz poradila Josie Knightová z Velké Británie s Mieke Krögerovou z Německa. Ve finálové jízdě měly ještě po dvou kilometrech Brausseová a Novozélanďanka Bryony Bothaová rozestup necelé půl vteřiny, nakonec se z prvního individuálního zlata na světovém šampionátu radovala Němka.

Dvoukolovou časovku ovládla mladinká dvacetiletá Francouzka Kouaméová s více než dvěma desetinami náskoku na šestinásobnou mistryni světa Emmu Hinzeovou z Německa. Z bronzové medaile měla velkou radost Číňanka Kuo Jü-fang. Češka Veronika Jaborníková vypadla v kvalifikaci a obsadila osmnácté místo.

V madisonu si v bodovacích sprintech výtečně vedly Francouzky, 31 bodů ale nakonec Claře Copponiové a Valentine Fortinové stačilo o bod jen na stříbrné medaile. Světovými šampionkami jsou díky útoku a kolu navíc Belgičanky Lotte Kopecky a Shari Bossuytová. Třetí místo si díky vyhranému závěrečnému bonusovému sprintu vyjely Dánky Amalie Dideriksenová a Julie Lethová.

V osmifinále sprintu skončila cesta českého dráhaře Martina Čechmana. Třiadvacetiletý cyklista se kvalifikoval do vyřazovacích fází jako devatenáctý, v prvním kole si pak poradil s Maďarem Sándorem Szalontayem. Stopku mu vystavil až těžký soupeř, Australan Matthew Glaetzer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články