Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vinklárková objevuje svět velkého biatlonu: Pořád si to dostatečně neuvědomuju

Tereza Vinklárková se pomalu, ale jistě rozkoukává mezi biatlonovou elitou. Trenéři ji díky dobrým výsledkům povolali na její premiérové mistrovství světa, a jak sama říká, je to něco naprosto jiného, než co doposud ve sportu měla možnost zažít. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tereza Vinklárková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vinklárková ještě nikdy nejela závod Světového poháru, natož mistrovství světa. Nyní v italské Anterselvě je a může tak nasávat jedinečnou atmosféru, kterou s sebou šampionát přináší.

"Řekla bych, že je to úplně jiný svět. I z hlediska výkonů, sportovců, fanoušků a zázemí v Itálii," říká v rozhovoru pro ČT sport. "Podle mě si to pořád dostatečně neuvědomuju," dodává.

Svou účast si vyjela na juniorském mistrovství světa ve švýcarském Lenzerheide začátkem února. Třikrát se dostala do elitní šestky, nejlépe byla pátá ve vytrvalostním závodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Je to úplně jiný svět, řekla Vinklárková na adresu MS

"Pro mě to byly trochu nečekané výsledky. Šla jsem hlavně do individuálu s tím, že se cítím na střelnici dobře, ale dvě úvodní rány mě mrzely. Díky holkám jsem se dostala do elitní šestky. Kdyby mi někdo na startu řekl, že budu třikrát do šestého místa na mistrovství světa juniorů, vůbec tomu věřit nebudu."

Češi přivezli z juniorského šampionátu celkem čtyři medaile. Ondřej Mánek byl stříbrný ve sprintu a stíhačce, následně skončil s dorosteneckou štafetou rovněž na druhém místě. Mezi juniory se blýskl stříbrem ve sprintu Jakub Štvrtecký, nyní již stabilní člen A-týmu.

V minulosti se Vinklárková potýkala se zdravotními problémy. Od letní operace mandlí ale prospívá. "Už od nástupu do dorosteneckých kategorií jsem se trápila s nějakými úrazy, měla jsem zánětové složky v krvi, pořád se nějak nevědělo, co je příčinou," vypráví.

Pak ale nastoupila v Brně na ORL a věci se hnuly správným směrem. "Paní doktorka mi řekla, že mandle musí pryč. A jde to," je ráda jednadvacetiletá biatlonistka.

Tereza Vinklárková na MS juniorů
zdroj: Český biatlon autor: Jiří Novotný

V juniorském týmu je moc spokojená. Vynachválit si nemůže přístup trenéra Aleše Lejska. "Moc mi pomohl po fyzické i psychické stránce. A hlavně s holkami je tam fakt dobrá parta a sranda. S tím to pak jde líp, když je taková uvolněnější atmosféra," říká pravidelná účastnice IBU Cupu.

Teď je ovšem součástí i seniorské reprezentace. "Zatím musím říct, že všechno proběhlo v klidu, proto jsem se chtěla jít podívat na sprinty, abych podpořila holky a viděla, jak to tady všechno vypadá," říká Vinklárková, která tak sledovala senzační bronzovou jízdu Lucie Charvátové.

U čtvrtečního bronzu ze smíšené štafety ale přítomna nebyla. "Moc mě to mrzí, padla na mě únava po obědě, prožívala jsem bronz v posteli. Na ceremoniálu to byl zážitek. Tolik lidí, byla jsem z toho úplně vedle," přiznává usměvavá Brňačka, která ve volných chvílích ze všeho nejraději hraje na kytaru a na svůj premiérovy start na MS zatím čeká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články