Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Fantastický start. Česká smíšená štafeta má bronz

Jen dvě dobíjení. To byl základ úspěchu. Češi hned v první disciplíně mistrovství světa, ve smíšených štafetách vybojovali bronz. Kvarteto Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář dojelo za vítěznými Nory a druhými Italy.

Markéta Davidová a Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Střelba jako z partesu. Nikdo jiný nestřílel tak přesně a rychle. Navíc ani na trati Češi neztratili mnoho.

"Kdo by se dneska neusmíval? Jak jsme říkali, když závodníci dokážou terče trefovat na první pokus, můžeme jet o medaili. Úvod mistrovství jsme si nemohli přát lepší," shrnul výstižně sportovní ředitel Ondřej Rybář.

"Děkuju za lyže, protože byly opravdu výborné," pronesla po druhém úseku Davidová. Byl to jeden z kamínků do mozaiky českého úspěchu. Češi ale také stříleli skvěle. "Dneska mi to sedlo, i když jsem se sama před střelbou stresovala. Jsem ráda, že jsem to ustála," dodala usměvavá česká reprezentantka.

Na prvním úseku podtrhla tento fakt Kristejn Puskarčíková čistou rychlopalbou vestoje. A ani na trati moc neztratila. "Nevím, jestli jsem v optimální pohodě, ale jsem ráda, že to vyšlo," prohodila v cíli Kristejn Puskarčíková, která v lednu bojovala s virózou. "Nebylo to úplně jednoduchý, chvíli jsem tam byla jako na gumičce, ale ve druhém kole už se to roztrhalo," popsala.

Moravec byl přesný a Krčmář chyboval jen poslední ranou. Stoprocentní výkon přinesl zaslouženou odměnu. Česká republika tak na mistrovství světa získala v této disciplíně třetí medaili po bronzu z roku 2013 a pět let starém titulu z Kontiolahti, navíc má olympijské stříbro ze Soči 2014.

Až za Čechy skončily favorizované týmy Německa, Ukrajiny či Ruska. Francie dokonce po výbuchu Julie Simonové na prvním úseku dojela až sedmá.

Co se dělo na trati

Start bez problémů. Hned první položka však ukázala, že střelnice v Anterselvě umí být zrádná. Francouzka Simonová musela na trestné kolo a hned z toho byla více než půlminutová ztráta. Kristejn Puskarčíková chybovala čtvrtou ranou a doháněla desetisekundové manko.

Česká závodnice ve druhém běžeckém okruhu na Norku Röislandovou neztrácela a napodruhé terče vybílila. A to dosti svižně, za 20 sekund. Přesně střílela také Ukrajinka Merkušinová, která zdatně sekundovala vedoucímu Norsku a Itálii.

Od střelnice ku předávce Kristejn Puskarčíková ztratila na Röislandovou jen sedm sekund. Na svém úseku byla šestá nejrychlejší. Davidová vyrazila pátá s mankem 13,7 sekundy. Na dosah Bělorusko se Švýcarskem, v závěsu Rakousko a Ukrajina. Překvapivě ztrácelo Německo, Rusko, Švédsko i Francie.

Česká biatlonistka vleže nezachybovala a odjížděla pátá. S Norkou Eckhoffovou a Němkou Herrmannovou, která letěla, utvořila silné trio. Na druhé položce pálila Davidová s citem a pečlivě a na první Norsko měla bezmála dvanáctisekundovou ztrátu.

Davidová běžela brilantně, sjela Wiererovou a nic neztratila ani na Eckhoffovou, v součtu byla na svém úseku dokonce o 7 sekund rychlejší, což může být velkým příslibem i do dalších závodů.

Až od sedmého do devátého místa se seřadila favorizovaná kvarteta Německa, Švédska a Ruska. Francie předávala dokonce na 14. příčce.

Moravec střílel vleže bezchybně a rychle za 25 sekund. Jenže nechybovali ani první Tarjei Bö a druhý domácí Lukas Hofer. Moravec se nemýlil ani na stojce. To Bö musel dvakrát dobíjet a na trati se utvořila trojice. Nor s Italem Moravcovi před předávkou mírně poodjeli.

Krčmář vyjel do finiše s pětisekundovým mankem, ale brzy vteřinky za Johannesem Bö a Dominikem Windischem přiskakovaly. Na střelnici Krčmář za 24 sekund vypálil všech pět ran do černého a pokračoval zpět za vedoucími závodníky o 16 sekund.

Kdo s koho na poslední položce. Johannesi Böovi nevadily ani dva chybné výstřely. Neomylní nebyli ale ani Windisch a Krčmář. Za ním se však chybovalo mnohem více a bronz pro Česko byl už téměř jistý.

Český finišman si vychutnal ovace publika a slavil v objetí svých spolubojovníků.

Výsledky smíšené štafety na MS v biatlonu

1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, T. Bö, J.T. Bö) 1:02:27,7 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -15,6 (0+6), 3. ČR (Kristejn Puskarčíková, Davidová, Moravec, Krčmář) -30,8 (0+2), 4. Německo -49,2 (1+11), 5. Ukrajina -56,1 (1+7), 6. Rusko -59,4 (0+8), 7. Francie -1:08,6 (1+9), 8. Rakousko -1:39,2 (1+7), 9. Finsko -1:39,5 (0+10), 10. Švýcarsko -1:50,5 (2+14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články