Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Bronz z říše snů. Charvátová urvala ve sprintu životní úspěch, mistryní světa je Röiselandová

Jestli se něco nečekalo, tak právě tohle. Lucie Charvátová dokonale využila ve sprintu mistrovství světa kolaps favoritek a s jednou chybou urvala životní výsledek - bronzovou medaili. Mistryní světa je Marte Olsbu Röiselandová, dojela si pro svůj první světový titul. Překvapivé stříbro má americká veteránka Susan Dunkleeová. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Šťastná Lucie Charvátová
zdroj: ČTK/AP

V jižním Tyrolsku napadlo v pátek pět centimetrů nového sněhu, na pláně zářilo slunce, na trati to jelo krapet více, než by si biatlonistky přály.

"Místy to je totální led. Dnes to bylo spíš na brusle než lyže a já na tomhle moc neumím jezdit," přiznala nakonec sedmatřicátá Markéta Davidová.

"Podmínky nebyly dobré, trať byla jak sklenice. Dalo se uspět úplně jinak," doplnila Charvátová.

Jak? To předvedla už záhy.

Vyjížděla z 80. místa...

Když už to vypadalo, že se jí bude v této sezoně dařit, což ukázala šestým místem ve sprintu v Hochfilzenu a jedenáctou příčkou v masáku v Annecy, přišel totální propad skrze štafetu.

Jenže zatímco Ruhpolding 2020 bude mít sedmadvacetiletá Charvátová zapsán jako výbuch, kdy musela třikrát kroužit, Anterselva 2020 se jí vryje do paměti coby šampionát s bronzovou příchutí.

Charvátová sice na ležce vyrobila jednu chybu, běžela ale dobře, měla třetí nejlepší střelbu a po stojce už věděla, že jede o medaili.

"Je to úžasný, Lucka zvládla perfektní závod. Byla parádní, bez zaváhání. Po takové stojce zaslouženě jela o medaili," řekl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

"Jsem šťastná a nadšená. Nechce se mi uvěřit, že to klaplo v tom nejdůležitějším momentu sezony. Je to nádherný pocit a doufám, že si ho takhle udržím. Byla jsem v úplně jiném rozpoložení, hlavou se mi nic nehonilo. Takhle by měl vypadat pravý závod. Cítila jsem se dobře, bylo to krásný," uvedla šokovaná Charvátová.

A jak to bylo dál?

Už je všeobecně známo, že Anterselva nemá úplně jednoduchou střelnici. Kombinace výjezdu na ni a vysoké nadmořské výšky zkrátka dělá svoje.

A tohle byl závod ve znamení střeleckých výbuchů favoritek. Úplně odlišná situace než ve čtvrtečních smíšených štafetách.

"Vítr se pořád mění, spíš přidává," popisoval trenér biatlonistek Jiří Holubec. Suverénní žena Světového poháru Tiril Eckhoffová to za chvíli okusila na vlastní kůži.

Po první položce sice ještě nemusela skládat zbraně, jenže další čtyři minely přidala na stojce a s vidinou titulu se mohla rázem rozloučit.

Stojka nesedla ani další Norce, loňské vicemistryni světa Ingrid Tandrevoldové. Čtyři chyby byly zkrátka vysoce přespříliš.

Bronzová Lucie Charvátová
zdroj: ČTK/AP

A chybovalo se dál.

Italky Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová se netrefily dvakrát, dvě chyby přidala na stojce i Slovenka Paulína Filková, která měla jinak závod rozjetý více než slušně a nakonec ji předčila i její sestra Ivonna šestým místem.

O slovo se proto přihlásila zkušená Susan Dunkleeová. Pro Američanku bylo zatím nejlepším umístěním stříbro ze závodu s hromadným startem v Hochfilzenu 2017.

Střílela stoprocentně, jenže nohy těžkly. A těžkly víc a víc. Po trati hnal Dunkleeovou i bývalý český biatlonista a člen realizačního týmu USA Petr Garabík.

A v tu chvíli vedoucí Norka Marte Olsbu Röiselandová v cíli s jedinou chybou čekala, zda ji čtyřiatřicetiletá veteránka pokoří.

Nestalo se.

"Jsem za tenhle závod strašně ráda. Na střelnici byl vítr proměnlivý, nepříliš silný, ale bylo těžké ho odhadnout a přečíst ho. Jednou přišel zprava, jednou zleva," vyprávěla Röiselandová.

Jako první z Češek vyrazila na trať Eva Kristejn Puskarčíková, hned první ranou ale chybovala. A k 150 metrům navíc musela na druhé položce přidat další trestné kolo.

"Bylo to dost náročný, byl to jeden led, připadala jsem si jak koza na ledě. Bylo to opravdu utrpení, chtělo to střílet líp. Zrovna v mém případě byl vítr konstantní, nebyl tam žádný problém, kromě mě samotné," přiznala třiadvacátá Puskarčíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Davidové a Kristejn Puskarčíkové po sprintu

Markéta Davidová po trati sice letěla, ani ona ale nedokázala usměrnit všechny náboje do terče, když jednou minula. A další dvě trestná kola jí vinou točivého větru čekala i po stojce. "Měla trochu smůlu," řekl Holubec.

"Nestálo se mi úplně dobře. O těch dvou ranách vím, kde byly, ale klidná položka to nebyla. Prala jsem se s tím," řekla Davidová. Čtvrtá česká žena na trati - Jessica Jislová - byla se čtyřmi chybami na 72. místě.

V Anterselvě je v sobotu na programu sprint biatlonistů, v neděli pokračuje světový šampionát stíhačkami.

MS v Anterselvě, ženy - sprint (7,5 km):

Ženy - sprint (7,5 km):

1. Olsbuová Röiselandová (Nor.) 21:13,1 min. (1 tr. okruh), 2. Dunkleeová (USA) -6,8 (0), 3. Charvátová (ČR) -21,3 (1), 4. Pidhrušná (Ukr.) -25,6 (1), 5. Herrmannová (Něm.) -30,5 (3), 6. Vittozziová -37,6 (2), 7. Wiererová (obě It.) -39,0 (2), 8. Preussová (Něm.) -40,8 (2), 9. Fialková (SR) -44,2 (1), 10. A. Gasparinová (Švýc.) -44,4 (0), ...24. Kristejn Puskarčíková -1:11,5 (2), 37. Davidová -1:32,1 (3), 70. Jislová (všechny ČR) -2:35,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 24 závodů): 1. Wiererová 545, 2. Eckhoffová (Nor.) 524, 3. H. Öbergová (Švéd.) 479, 4. Herrmannová 459, 5. Olsbuová Röiselandová 441, 6. Braisazová (Fr.) 389, ...16. Davidová 264, 23. Charvátová 209, 32. Kristejn Puskarčíková 161, 61. Jislová 40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články