Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V singl-mixu zabojují Voborníková a Krčmář. Norsko a Švédsko zbrojí nejsilnějšími sestavami

Další smíšený závod hostí světový šampionát v Oberhofu. Po mix-štafetě, ve které byli čeští biatlonisté na úvod MS pátí, se tentokrát jede čistě singl. Trenéři pro něj vybrali dvojici Tereza Voborníková, Michal Krčmář. Jednoznačnými favority jsou Norové, kteří postavili nejsilnější možnou sestavu z Marte Olsbuové-Roeiselandové a Johannese Böa. Přímý přenos sledujte od 15:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených dvojic SP v Pokljuce

"Jsou tady čtyři závodníci, kteří dokázali být rychlí na střelnici a v běhu dokážou jet minimálně vysoký standard. Michal skoro ani chvíli neváhal. Říkal, že je tady, aby závodil," uvedl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

"Pokud dáme štafetu takhle dohromady, tak ať už je tam Makula, nebo Terka, určitě vidí šanci. To je to nejlepší nastavení, které může závodník mít," dodal bývalý trenér biatlonistů.

První singl-mix sezony se českému týmu v rámci Světového poháru nepovedl vůbec. V Pokljuce bylo na začátku letošního roku duo Adam Václavík a Jessica Jislová až patnácté. Jislová ztrácela na trati, Václavík nestřílel vůbec dobře.

To se ho mimochodem bohužel drží až do dnešních dní. Ve stíhačce udělal závratných jedenáct chyb, z vytrvalostního závodu si na šampionátu odvezl osm trestných minut. A s tím se prostě závodit nedá, i kdyby člověk běžel jako superman.

Přitom Václavík, který v sobotu oslaví devětadvacáté narozeniny, špatně rozhodně neběhá. "Furt stejná písnička," byl rozzlobený po úterním individuálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českého týmu po vytrvalostním závodu biatlonistů MS v Oberhofu

"Nejvíc mě štve, že ty rány nejsou, že bych střílel do nebes, ale je to asi stres či strach, který mě nepustí do toho, co dělám standardně. Aktuálně to stojí s prominutím za hovno. Nemám slov," nebral si v rozhovoru pro ČT sport Václavík servítky.

Jislová, která se v singlu potýkala s pomalým během, zase vedle toho měla být jednou z opor české reprezentace na MS. Kvůli zranění svalu v oblasti žeber však o účast přišla.

Jak ale sama později dodala, v závodech by nyní byla stejně jen těžko konkurenceschopná.

"Bolí mě to při každém hlubokém nádechu, což moc nejde skloubit se sportem. Při každé zvýšené aktivitě se to namáhá, protože potřebuju hluboko dýchat. Mám naordinovaný klid, takže odpočívám," hlásila minulý týden.

Je nám líto, video expirovalo.
ČT: Jislová nebude na MS startovat vůbec

S Voborníkovou pojede na přeskáčku Krčmář.

"Michala bych postavil určitě, a pokud by nejela Markéta Davidová, jasně druhou nejlepší je Tereza Voborníková," souhlasí expert ČT sport Vlastimil Vávra.

"Rozhodovalo se mezi čtyřmi lidmi, kteří mohli štafetu jet. Nakonec ji pojede Michal a Terka. Doufáme, že se jim povede trochu prolomit smůlu, kterou dosud v této disciplíně máme," řekl Rybář.

Právě Krčmář je čerstvě osmý z vytrvalostního závodu.

"Podal jsem podal určitě lepší výkon než ve stíhačce. Ačkoliv i teď najdu nějaké chybičky, je to pozitivnější hodnocení. Jelo se mi lépe než během prvního týdne. Uvidíme, co bude dál," uvedl.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Voborníkové se po životní sedmé pozici ve stíhacím závodu ve středu naopak nedařilo, když si závod pokazila třemi chybami při druhé položce vleže. Celkem měla pět chyb a skončila pětačtyřicátá.

"Myslím si, že na první ležce byla škoda poslední rány. Po té druhé ležce už bylo samozřejmě po závodě. Mrzí mě to," líčila.

"Terka z toho samozřejmě bude mít trochu obavy, protože na ní bude zodpovědnost. Určitě na to ale má formu a i na střelnici je stabilní, aby štafetě pomohla. Budu doufat, že díky zastoupenému mládí a zkušenosti se jim něco povede. Terka je tam určitě právem," doplnil Rybář.

Češi dosud ve smíšené štafetě dvojic na větší úspěch z vrcholných akcí čekají. Nejlepší výsledek na MS zajeli v roce 2019 Ondřej Moravec s Evou Puskarčíkovou, kteří skončili devátí.

Na tratích v Triglavu dominovali v lednu během čtvrtého dílu SP Norové, kteří dojeli před Čechy první s náskokem tří a půl minuty. Vetle Sjastad Christiansen a Ingrid Landmark Tandrevoldová měli nejrychlejší běžecký čas a potřebovali na osmi položkách jen pět náhradních nábojů.

Druhá byla francouzská dvojice Antonin Gouigonnat, Lou Jeanmonnotová, třetí skončili Švýcaři Niklas Hartweg a Amy Basergaová.

Právě Francouzi jsou úřadujícími mistry světa z Pokljuky, duo ale nyní pojede jiné: místo Gouigonnata a Julie Simonové vyrazí s Jeanmonnotovou na trať Fabien Claude. 

Norové nastoupí s maximálně silnou –⁠ a čerstvou –⁠ dvojicí: Olsbuová-Roeiselandová vynechala vytrvalostní závod, Johannes Bö měl po dvaceti kilometrech ve středu taktéž den volna.

Podle všech předpokladů by to měl být velký boj o zlato se Švédy, kteří budou bojovat v totožném složení jako při bronzu na světovém šampionátu před dvěma lety.

Trenéři ukázali na novopečenou mistryni světa z individuálu Hannu Öbergovou a Sebastiana Samuelssona, který má zatím z Oberhofu dva bronzy.

Po pátečním volnu budou v Oberhofu následovat už pouze čtyři závody. V sobotu jsou na programu obě štafety, v neděli jsou hromadné starty. V nich mají účast jistou Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová a Tereza Voborníková. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články