Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Uděláme změny, ale trenérům důvěřuji, řekl Hamza. V příští sezoně věří v návrat na výsluní

Zatímco v Itálii, Švédsku nebo Norsku mohou být se skončenou biatlonovou sezonou spokojeni, v českém táboře už tolik důvodů k radosti není. Reprezentantům se ročník podle představ nepovedl, což si uvědomuje i Jiří Hamza. Šéf českého svazu nyní chce výkony a výsledky detailně zanalyzovat a v týmu chystá změny. "Nemyslím si ale, že to byl takový propadák, jak se nám snaží někteří fanoušci tvrdit," prohlásil.  

Michal Krčmář v cíli stíhačky
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nebýt Markéty Davidové, která naplno ukázala svůj talent, a jednou ve Světovém poháru dokonce dokráčela na nejvyšší stupínek, skončil by český biatlon v právě skončené sezoně bez jediného individuálního cenného kovu.

Čechům se nedařilo jak ve SP, tak ani na mistrovství světa, kde doufali ve vzepětí. Ano, mužská štafeta sice zajela historické čtvrté místo, ale v součtu s dalšími výsledky byl šampionát v Östersundu pro české barvy nejhorší od roku 2011.

I ve Švédsku se totiž ukázaly problémy, které reprezentaci tížily celý ročník. Zlepšená střelba nekorespondovala s během. Pouze dvaadvacetiletá Davidová byla schopna konkurovat na lyžích těm nejlepším, zbylí Češi za špičkou v tomto směru zaostávali. A to výrazně. Chyběly navíc vyrovnanější výkony a alespoň pravidelné umísťování v nejlepší desítce, na což byli fanoušci zvyklí.

Sečteno podrženo. Sezona z českého pohledu nebyla dobrá a naplno si to umědomuje i šéf svazu Jiří Hamza. "Neskrýváme se před tím, že sezona nebyla ideální. Nepovedlo se to, což má několik příčin. My si je teď musíme rozebrat, zanalyzovat a určitě se z nich poučíme," doufá Hamza.

Od filozofie neustoupíme

Často skloňovaným tématem v tomto směru je vliv zahraničních trenérů, kteří od startu sezony u národních týmů působí. Ženy vede Nor Egil Gelland, u mužů společně se Zdeňkem Vítkem zase působí běžecký asistent Anders Magnus Bratli.

Hamza si ovšem nemyslí, že by problém byl v trenérech, kteří mají za sebou velké úspěchy v Norsku. Začínající úpadek viděl už v minulém ročníku. Zároveň však přiznává, že společně s realizačním týmem budou muset trochu poupravit metody přípravy.

"Letos jsme udělali změny v přípravě a šli jsme do rizika s tím, že to nemusí okamžitě přinést úspěchy. Ale já tomu stále věřím. Určitě nějaké změny přijdou, ale nebude to nic drastického. Musíme sladit, co nám fungovalo dříve a co nám přináší noví trenéři. Jsou to dvě filozofie, severská a naše," vysvětlil Hamza.

Šéf českých biatlonistů naráží hlavně na to, že Norové jsou zvyklí trénovat velké objemy s nižší intenzitou, zatímco český přístup je trochu jiný. Že by ale kvůli rozdílnému přístupu a ne úplně přesvědčivým výkonům rychle změnil trenéry, o tom vůbec neuvažuje.

"Řekli jsme si, že jdeme do nějakého projektu na čtyři roky. A vzdát to po osmi měsících by byla hloupost. Musíme se chovat racionálně a neustupovat od naší filozofie. Ano, jsme si vědomi chyb, které se nadělaly a které se během sezony už nedají napravit. Ti lidi ale dostali důvěru," vysvětlil.

Hamza vidí problémy také jinde. Prvním je zdravotní stránka. Reprezentanti často bojovali s nemocemi a zraněními, což dříve nebývalo v takové míře zvykem. Druhou je pak servis, který nefungoval jako obvykle. Třeba Veronika Vítková si na kvalitu lyží stěžovala v závěrečném vystoupení v Oslu, kde skončila v závodě s hromadným startem jasně poslední. Přitom v předchozích vystoupeních její forma šla nahoru.

"Ano, malinko jsme měli problém s lékařským zabezpečením a ani servis nám nefungoval tak dobře jako v předchozích letech. Musíme si najít chyby v přípravě. Prvotní analýzu má už Ondra Rybář (sportovní ředitel, pozn. red.) hotovou," řekl.

Mladí jako budoucnost. Davidová i Štvrtecký ukázali potenciál

Se zdravotními problémy bojovali zejména Ondřej Moravec a Veronika Vítková, kterým hodně dlouho trvalo, než se alespoň trochu rozjeli a dokázali zajíždět lepší výsledky.

"Jednou jste nahoře, podruhé dole. Měli jsme teď šest, sedm sezon, kdy jsme byli v top špičce. Myslím si ale, že biatlonisté nezapomněli závodit. Jak Verča, Ondra, tak třeba Michal Krčmář jsou světoví závodnící," řekl Hamza s tím, že mu velkou radost udělali mladí.

Již zmíněná Davidová na Světovém poháru v Anterselvě vyhrála sprint a v "masáku" byla druhá. Stříbro zaznamenala i v individuálním závodě v Cannmore a ve stejné disciplíně skončila třetí v Pokljuce. Jakub Štvrtecký zase začal pravidelně nakukovat do elitního seriálu, kde byl nejmladším mužem.

Markéta Davidová s českým týmem a zlatou medailí po sprintu v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Výsledky našich juniorů mě optimisticky naladily. Pomalu se nám začínají vracet investicet do mládeže, které byly v předchozích letech obrovské," uznal Hamza.

V nižších týmech zase pomalu začínají vykukovat jména, jejichž potenicál je do budoucna veliký. Ať už se jedná o Mikuláše Karlíka, Vítězslava Horniga či Terezu Vinklárkovou. U nich se dá očekávat postupné zapojování do áčka pro sbírání dílčích zkušeností.

Chceme mistrovství světa

Kromě mládí šéf českého biatlonu směřuje svoji pozornost také na Nové Město na Moravě, kde se i v příští sezoně bude konat další závod Světového poháru. Tentokrát v březnu. A zároveň hodlá zabojovat o české mistrovství světa.

"Před 10 dny jsme začali předprodej pro SP, který se jeví jako dobrý. Doufám, že se biatlonový národ opět potká na Vysočině. I díky výsledkům. Připravujeme i postupnou rekonstrukci, jelikož nás čeká příští rok mimo závodění kongres v Praze a budeme s Novým Městem kandidovat na šampionát 2024 nebo 2025. Už bychom MS rádi získali. Je to důležité pro rozvoj aréálu, pokrok českého biatlonu a rozvoj atmosféry kolem biatlonu. I po té diplomatické úrovni nás tak čeká těžký rok," dodal.

Potvrdí se tedy Hamzova slova a čeká český biatlon příští rok opět návrat na výsluní? Nebo bude úpadek pokračovat?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články