Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Wiererová chybovala, i přesto je královnou SP. Malý glóbus za masák si vyjela Öbergová

Korunu pro vládkyni sezony Světového poháru biatlonistek si od Kaisy Mäkäräinenové přebrala Dorothea Wiererová. Italka v závěrečném vystoupení ročníku v závodě s hromadným startem nepřesvědčila, ale i díky nepovedenému výkonu hlavních rivalek poprvé v kariéře získala velký křišťálový glóbus za celkový triumf v seriálu. Ten malý uzmula vítězka "masáku" v Oslu Švédka Hanna Öbergová. Nejlepší z Češek Markéta Davidová obsadila čtrnácté místo. 

Dorothea Wiererová slaví s italským týmem zisk velkého křišťálového glóbu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V sobotu vystoupala v Holmenkollenu na stupně vítězů, aby si po stíhacím závodě převzala malý křišťálový glóbus za výhru v disciplíně. O 24 hodin později si Dorothea Wiererová scénář zopakovala. Tentokrát však zvedala nad hlavu o poznání větší trofej, jelikož se poprvé v kariéře stala královnou sezony Světového poháru.

Osmadvacetiletá Italka o zisku velkého křišťálového glóbu rozhodla právě až při závěrečném vystoupení ročníku, kterým byl v Oslu závod s hromadným startem.

O vytouženou trofej ji mohly připravit ještě dvě soupeřky, zároveň však měla situaci ve svých rukou. Pokud by dojela do šestého místa, nemusela se ohlížet na zbytek. To se jí nepodařilo i vinou pěti chyb na střelnici. Naštěstí pro ni ale i konkurentky v boji o titul, krajanka Lisa Vittozziová a Slovenka Anastasia Kuzminová, tentokrát s malorážkou bojovaly.

Když tak Wiererorová projela cílem jako dvanáctá, mohla se usmívat na všechny strany. Kuzminová, pro kterou to byl poslední závod kariéry, totiž dojela desátá a Vittozziová jedenáctá, což Italce bohatě stačilo. SP ovládla s náskokem 22 bodů před svojí krajankou a stala se první reprezentantkou z Apeninského poloostrova, které se to podařilo. Jejím maximem v celkovém hodnocení bylo dosud třetí místo ze sezony 2015/16, kdy triumfovala Gabriela Koukalová.

Wiererová ovšem mohla získat k velkému i druhý malý glóbus. Před startem byla vedoucí ženou sezony "masáků", ale tuto trofej nakonec uzmula její hlavní konkurentka, která na ni před startem ztrácela pět bodů, Hanna Öbergová.

Právě třiadvacetiletá Švédka předvedla na trati v Holmenkollenu nejlepší výkon. O malém glóbu pak rozhodla na poslední střelbě ve stoje. Na ni přijela v páru se Slovenkou Paulinou Fialkovou. V ten moment bylo jasné, že kdo z nich bude v cíli dříve, získá kromě vítězství také křišťálovou trofej.

Krizovou chvíli lépe zvládla mladá Švédka. Při poryvech větru udržela pevné nervy a minula jen jednou. To Fialková poslala mimo hned tři projektily a o královně "masáků" sezony 2018/19 bylo jasno.

Druhé místo v Oslu vydřela se ztrátou necelých dvou vteřin další seveřanka Tiril Eckhoffová z Norska, která o stříbru rozhodla nástupem pár stovek metrů před cílem. Životní bronz slavila jednatřicetiletá Američanka Clare Eaganová, jež se stala nejlepší střelkyní závodu, jako jediná minula z dvaceti terčů jen jeden. Za Öbergovou v cíli zaostala o 10 sekund.

Hanna Öbergová s malým křišťálovým glóbem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

České závodnice v posledním vystoupení sezony do nejlepší desítky nepronikly. Markéta Davidová sice znovu ukázala fantastický běh, celkově měla osmý čas, ale problém byl na střelnici, kde hned pětkrát minula a brala čtrnáctou příčku.

Davidová se potýkala s následky pádu ze sobotního stíhacího závodu, při kterém si vymkla palec a natloukla rameno. "Jsem celá potlučená. Strašně mě to bolelo, takže jsem ještě ráno přemýšlela, jestli do toho vůbec půjdu. Ale řekla jsem si, že je to poslední závod, tak to zkusím, a jsem ráda. Jelo se mi relativně dobře na to, že to byl poslední závod, i s tou střelbou jsem byla spokojená. Dneska mi jely dobře lyže," řekla České televizi.

Veronika Vítková si při střelbě vedla lépe a netrefila jen tři terče, ale naprosto se potrápila běžeckou částí. Tam byla suverénně nejhorší a obsadila poslední 29. příčku. "Veronika byla nespokojená s lyžemi," poznamenal trenér ženského týmu Jiří Holubec.

Jak závod s hromadným startem v Oslu probíhal?

Do posledního závodu sezony na 12,5 kilometru vyrazilo třicet závodnic a balík se dlouho držel pospolu. Skupinu vedla vítězka spritnu i stíhačky z Osla Kuzminová, za kterou se držely největší favoritky. Trápila se naopak Vítková, která byla od startu na chvostu a před příjezdem na první střelbu nabrala manko.

První ležka naznačila, že boj s terči bude tentokrát hodně náročný. Kuzminová s Vittozziovou během ní dvakrát, resp. třikrát chybovaly a musely kroužit. Pro Wiererovou, která skolila všech pět terčů, to byla skvělá zpráva a hned první položka tak víceméně rozhodla v boji o výhru ve Světovém poháru.

Bez chyby si počínala i Vítková, jež poskočila před Davidovou. Mladá Češka totiž musela na jedno trestné kolo.

Na čele se v té době vytvořila skupina šesti silných biatlonistek, která tak dorazila také na druhou položu.

Druhá ležka však z boje o vítězství odstřelila hned tři ze závodnic. Marte Olsbuová Röiselandová musela na jedno trestné kolo, Kaisa Mäkäräinenová na dvě a Wiererová dokonce na tři. To otevřelo jistou šanci pro Kuzminovou s Vittozziovou, jenže obě soupeřky Italky rovněž chybovaly.

Z Češek na střelnici přijela dříve Davidová, která Vítkovou na trati předběhla, a i z ní odjela v lepší pozici. Obě totiž musely shodně na jeden trestný okruh.

Do dalších stovek metrů vyrazila na čele trojice Öbergová, Fialková a Eckhoffová, které spolu držely i do první stojky v závodě.

Slovenka Anastasia Kuzminová s týmem po posledním závodu kariéry v Oslu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Třetí střelecká položka závodu nabídla spoustu nepřesností. V čele se udržela Fialková s Öbergovou, které jednou chybovaly. K nim se přiblížila stále bezchybná Eaganová, jež na střelnici měla manko 10 sekund, ale na trati obě soupeřky dohnala.

Davidová také jednou chybovala, ale díky dobrému běhu a minelám soupeřek poskočila na třináctou příčku. Vítková byla po druhém trestném okruhu v závodě čtyřiadvacátá.

Slovenka Kuzminová se pomalu propracovala na sedmou příčku, jenže Wiererová neztrácela hlavu a držela se třináctá. Vittozziová byla až za nimi.

O glóbech tedy měla rozhodnout závěrečná střelba. V boji o triumf v disciplíně udržela větší nervy Öbergová, která si pohlídala i vítězství v závodě. Na druhé místo se vyhoupla Eckhoffová, jež v posledním kole předčila Eaganovou.

V boji o výhru ve SP se už nic zásadního také neudálo. Wiererová jednou minula, ovšem Kuzminová si vedla ještě hůře. Bezchybně si naopak počínala Vittozziová, jenže aby uzmula své reprezentační kolegyni celkový triumf, musela by za daných podmínek skončit druhá, což nehrozilo.

Závěrečná položka nevyšla Davidové, která dvakrát minula. V posledním kole alespoň dvě soupeřky předjela. Vítková po jedné chybě a špatném běhu propadla na poslední pozici.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Öbergová (Švéd.) 35:56,2 (2 tr. okruhy), 2. Eckhoffová (Nor.) -1,3 (3), 3. Eganová (USA) -10,4 (1), 4. Herrmannová (Něm.) -21,6, 5. Hauserová (Rak.) -48,7 (2), 6. P. Fialková (SR) -54,7 (4), 7. Simonová (Fr.) -56,0 (4), 8. Preussová (Něm.) -56,2 (3), 9. Röiselandová (Nor.) -1:01,6 (4), 10. Kuzminová (SR) -1:04,1 (6), ...14. Davidová -1:31,0 (5), 29. Vítková (obě ČR) -3:26,8 (3).

Konečné pořadí disciplíny (po 5 závodech): 1. Öbergová 220, 2. Wiererová (It.), 3. P. Fialková (SR) obě 194, 4. Röiselandová 161, 5. Jurlovová-Perchtová (Rus.) 155, 6. Tandrevoldová (Nor.), ...16. Davidová 106, 34. Vítková.

Konečné pořadí SP (po 25 závodech): 1. Wiererová 904, 2. Vittozziová (It.) 882, 3. Kuzminová 870, 4. Röiselandová 855, 5. Öbergová 741, 6. P. Fialková 687, ...21. Davidová 428, 30. Vítková 253, 39. Puskarčíková 152, 81. Charvátová 31, 90. Jislová (všechny ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články