Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Johannes křišťálový. Bö v masáku v Oslu zkompletoval sbírku glóbů

Já se o křišťálové trofeje ze Světového poháru nedělím. Takový vzkaz vyslal na závěr sezony Johannes Bö. Norský fenomén získal i poslední volný glób, když v Oslu nedal soupeřům sebemenší šanci v závodě s hromadným startem, a znovu tak vylepšil vlastní rekord v počtu triumfů. Michal Krčmář se s ročníkem rozloučil dvaadvacátou pozicí.

Nor Johannes Thingnes Bö finišuje v Oslu a slaví výhru
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

Celkově Světový pohár, sprint, stíhací závod, vytrvalostní závod a závod s hromadným startem. Pět individuálních trofejí, které byly v sezoně SP ve hře a všechny skončily ve sbírce jediného biatlonisty.

Tím se stal Johannes Bö.

O poslední glóbus se bojovalo v Oslu v závěrečném závodě s hromadným startem a šance hlavních adeptů byly před startem naprosto vyrovnané. Bö i hlavní rival Quentin Fillon Maillet měli na kontě 202 bodů. Potenciální drama se však na trati v Holmenkollenu změnilo v jasnou záležitost.

Zatímco Francouz se závodem protrápil a jeho šance zmizely po prvních dvou střeleckých položkách, Bö se blýskl suverénním výkonem. Při práci s malorážkou ani jednou nechyboval, přidal i tradičně dobrý běh a v cílové rovince tak mohl nasadit vikingské rohy, do rukou vzít norskou vlajku a naplno si užít sladké tečky.

Norovi celkově závěrečný domácí podnik vyšel dokonale. Kromě "masáku" ovládl také sprint i stíhačku a dal zapomenout na ne úplně povedené mistrovství světa, kde v individuálních závodech získal nečekaně pouze jednou zlato. Zároveň vylepšil vlastní rekord v počtu vítězství za jednu sezonu. Nyní je maximum stanoveno na počtu 16.

Další místa na stupních vítězů si zarezervovali Němci. Druhou pozici vybojoval Arnd Peiffer, který podobně jako Bö ani jeden z 20 terčů na 15 kilometrové trati neminul a za výhrou zaostal díky závěrečnému polevení norského krále o 19 sekund. Třetí dorazil Benedikt Doll, jenž v posledním kole udolal domácího Vetle Sjastada Christiansena.

Jediný Čech na startu Michal Krčmář se rozloučil se sezonou čtyřmi chybami na střelnici a dvaadvacátou příčkou, kterou si zajistil díky lepšímu finiši, v němž porazil smutného Fillona Mailleta, jenž tak měl k ohrožení Böa hodně daleko.

Stupně vítězů po "masáku" v Oslu. Zleva Arnd Peiffer, Johannes Bö a Benedikt Doll
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

Jak závod s hromadným startem probíhal?

Až do první střelby se na trati nic zásadního nedělo. Úvodní ležka ale hodně napověděla v boji o glób. Zatímco Johannes Bö byl bezchybný, Fillon Maillet jednou minul a okamžitě ztratil kontakt s nejlepšími. Ze střelnice odjel až 21. těsně před Krčmářem, který musel rovněž na trestné kolo.

Na čele závodu se naopak vytvořila dvanáctičlenná skupina bezchybných střelců, v níž měli největší zastoupení Norové, kteří zde byli hned čtyři.

Druhá střelba v leže tuto partičku ale rozmetala. Velká část totiž chybovala a ze střelnice odjelo jako první trio Johannes Bö, Christiansen a Peiffer. Za nimi s lehkým odstupem vyrazil Philipp Nawrath.

Nervy ani zde neudržel Fillon Maillet, jenž musel dokonce na dva trestné okruhy a bylo hotovo. Krčmář si tentokrát počínal výborně a po čisté položce poskočil na patnáctou pozici.

Slavící Johannes Bö
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Třetí střelba se stala klíčovou v boji o vítězství. Bö na úvodní stojce sestřelil pět terčů za 17 sekund a vytvořil si náskok na pronásledovatele. Bezchybný byl i Peiffer, jenž zaostával o 9 vteřin. Třetí pak jel Nawrath, k němuž se přidal Doll.

Krčmář na sřelnici dorazil už jako čtrnáctý, jenže stojku nezvládl. Dvakrát chyboval a propadl se na osmnáctou příčku.

Bö s vědomím náskoku ještě zvýšil tempo a na Peiffera během kola najel 17 sekund.

Na čtvrté střelbě si tak mohl dovolit i chybu, ale Bö byl v tomto závodě nezastavitelný. Svoji položku znovu bez zaváhání vyčistil a dojel si pro jasné vítězství. Stejně si počínal i Peiffer a slavil stříbro.

Větší drama nabídl boj o bronz. O něj se poprali Doll a Christiansen, kteří ze střelnice odjeli společně. Prvně jmenovaný ale ukázal lepší běh a třetí místo si uzmul pro sebe.

Krčmář i na poslední položce jednou chyboval, což mu znemožnilo výraznější skok vpřed.

Závěrečné závody SP v biatlonu v Oslu:

Muži - závod s hromadným startem (15 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 37:25,6 (0 tr. okruhů), 2. Peiffer -19,2 (0), 3. Doll (oba Něm.) -38,0 (2), 4. Eberhard (Rak.) -42,3 (3), 5. Christiansen (Nor.) -44,6 (2), 6. Hofer (It.) -1:07,2 (3), 7. Desthieux (Fr.) -1:10,1 (3), 8. L'Abee-Lund (Nor.) -1:14,3 (2), 9. Nawrath (Něm.) -1:24,4 (2), 10. T. Bö (Nor.) -1:24,8 (4), ...22. Krčmář (ČR) -2:19,2 (4).

Konečné pořadí disciplíny (po 5 závodech): 1. J. T. Bö 262, 2. Peiffer 219, 3. Fillon Maillet (Fr.) 218, 4. Eberhard 196, 5. Doll 167, 6. Desthieux 163, ...19. Krčmář 94, 23. Moravec 72, 38. Krupčík (oba ČR) 21.

Konečné pořadí SP (po 25 závodech): 1. J. T. Bö 1230, 2. Loginov (Rus.) 854, 3. Fillon Maillet 843, 4. Desthieux 831, 5. Peiffer 802, 6. T. Bö 724, ...21. Krčmář 392, 30. Moravec 276, 41. Krupčík 154, 71. Šlesingr (ČR) 28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články