Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Fourcadův rekord je minulostí. Bö ovládl v Oslu i stíhačku a přepisuje historické tabulky

V pátek rekord Martina Fourcada v počtu individuálních vítězství v jedné sezoně Světového poháru vyrovnal, o den později už si ho uzmul jen pro sebe. Johannes Bö v Oslu vyhrál také stíhací závod a patnáctým triumfem v ročníku SP se posunul do čela historických tabulek. Norský fenomén navíc získal další malý křišťálový glóbus za triumf v disciplíně do sbírky. Nejlepší z Čechů Ondřej Moravec, jenž si polepšil o 17 příček, skončil dvacátý.

Nor Johannes Thingnes Bö finišuje v Oslu a slaví výhru
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

Když Martin Fourcade v sezoně 2016/17 vyhrál čtrnáct individuálních závodů, mluvilo se nahlas o tom, že jeho výkon se bude jen těžko v budoucnu překonávat. Uběhly ovšem pouze dva roky a rekord už vlastní někdo jiný.

Novým vládcem historických tabulek se stal fenomén ročníku Johannes Bö, jehož velký rival z Francie sledoval v Oslu pouze jako divák, jelikož kvůli špatné formě závěrečný podnik vynechal.

Pro Böa bylo vítězství a překonání rekordu o to sladší, že k tomu došlo na domovské trati v Holmenkollenu. Díky velkému náskoku si tak mohl v posledních desítkách metrů vzít do ruky norskou vlajku a pln euforie s ní dojel až do cíle, kde si užíval zasloužené ovace zaplněných tribun.

Aby radosti navíc nebylo málo, prvním gratulantem byl jeho bratr Tarjei, který si dojel pro stříbro.

Starší z hvězdného sourozeneckého dua přitom mohl mladšímu bráchovi oslavy rekordu překazit. Na poslední střelecké položce ve stoje totiž Johannes předvedl jednu chybu, třetí v závodě, a musel na trestný okruh. V ten moment, kdyby Tarjei pět terčů rychle vyčistil, mohl zaútočit i na výhru. Ani on se ovšem minele nevyhnul a o výhře bylo rozhodnuto.

Johannes Bö tak kromě patnácté výhry v sezoně a rekordu mohl slavit i další malý křišťálový glóbus za celkový triumf v disciplíně. Totální dominanci v ročníku SP navíc může završit v neděli, kdy se o další křišťálovou trofej popere v závodě s hromadným startem s Quentinem Fillonem Mailletem. Oba mají stejně bodů.

"Johannes je ve výborné formě. Až na pár větrných závodů, kdy se pral se stojkami, tak v sezoně neměl konkurenci," uznal kouč českých reprezentantů Zdeněk Vítek.

Největší drama nabídl boj o třetí místo, do kterého se dostalo velké překvapení závodů v Oslu a jediný čistý střelec stíhačky Rakušan Felix Leitner a Němec Arnd Peiffer. V posledním kole jeli oba dlouho vedle sebe, ale zkušenější Peiffer ukázal v závěru více sil a dojel si pro bronz. Dvaadvacetiletý Leitner mohl být i tak spokojený, jelikož si připsal nejlepší výsledek v kariéře Světového poháru.

Norové Johannes a Tarjei Böovi slaví výhru prvně jmenovaného v Oslu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Čeští reprezentanti do boje o nejvyšší příčky nezasáhli. Ondřej Moravec, který startoval s číslem 37, sice podal na trati velice solidní výkon a podobně jako ve stíhačce mohl pomýšlet na nejlepší desítku, znovu ho ale zradila závěrečná položka ve stoje.

Po dvou netrefených terčích musel na dvě trestná kola a sezonu tak završil dvacátým místem, když v závěru ještě předjel největšího skokana stíhačky Lotyše Andrejs Rastorgujevse, jenž si polepšil oproti stíhačce o 28 pozic. 

Dalším Čechům se nedařilo zejména na střelnici. Tomáš Krupčík po 4 minelách skončil 39., Michal Krčmář měl ještě o jedno trestné kolo více a dojel na 44. místě. Jakub Štvrtecký zaznamenal dokonce nejhorší střelecký výsledek ze všech. Z dvaceti terčů sestřelil jen jedenáct a do cíle dorazil poslední.

"U Ondry jsem dvojku ve stoje nečekal. Nebyly ideální podmínky, ale na dnešek je to moc. Obecně se nám střelecky nedařilo a kluci s tím nebudou spokojení. Nevím, čím to bylo," řekl Vítek.

Jak stíhačka probíhala?

Do stíhačky na 12,5 kilometru vybíhal v čele osamocený Johannes Bö, který měl po sprintu na nejbližší soupeře náskok 31 sekund. A ten brzy začal navyšovat. Za ním se utvořila šestičlenná skupina.

První ležka Böa nijak neohrozila. Nor sestřelil bez stresu pět terčů a na čele navýšil náskok na 47 sekund. Pět terčů ze skupiny pronásledovatelů skolili také Ital Lukas Hofer, Němec Benedick Doll a Tarjei Bö z Norska.

Z Čechů si bezchybně na první položce počínali Michal Krčmář i Ondřej Moravec a oba si polepšili. Jakub Štvrtecký i Tomáš Krupčík naopak museli na jeden trestný okruh.

Na vedoucích pozicích se až do druhé střelby nic moc zásadního nedělo. Druhá ležka ale vzbudila pozornost. Vedoucí Bö musel na dvě trestná kola a bezchybní Hofer se starším z bratrů Bövých se mu přiblížili na 20 sekund. Doll naopak ze skupiny pronásledovatelů po chybě odpadl.

Skvěle druhou střelbu zvládl také Moravec. Pět terčů, pět sestřelených a skok na patnáctou příčku. Zbylým Čechům se nedařilo. Krčmář i Štvrtecký chybovali dvakrát, Krupčík jednou.

Nor Johannes Thingnes Bö během závodu v Oslu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Norský fenomén na čele nechtěl připustit žádné drama a brzy zvýšil svoje vedení o pár vteřin. Třetí střelbu, první ve stoje, navíc zvládl bezchybně a mohl se řítit dál. Jeho tempo udržel jen jeho bratr. Hofer po dvou minelách odpadl. Na třetí místo se vyhoupl mladíček Leitner, který kosil terče ve velkém stylu.

Rozjetý Moravec na stojku dojel už jako čtrnáctý, jenže jednou chyboval a místo dalšího posunu spropadl na šestnáctou příčku. Ještě hůře si vedli Krčmář a Krupčík, kteří dvakrát minuli. Štvrtecký minul dokonce třikrát.

Rozestup mezi bratry se na čele neměnil a při poslední střelbě mohlo nastat drama. Johannes jednou minul, jenže Tarjei předvedl stejný výkon a o prvních dvou místech bylo jasno. 

Boj o třetí místo vrcholil na střelnici. Leitner bojoval s Norem Vetle Sjastadem Christiansenem. Zatímco Rakušan znovu vyčistil terče, jeho sok z boje o bronz musel na trestné kolo. Bezchybnou střelbu ovšem předvedl i Němec Peiffer a o drama bylo postaráno. A právě on nakonec ukázal silnější nohy.

Moravec dorazil na závěrečnou stojku už jako třináctý a kdyby odstřílel čistě, mohl proniknout do desítky. Po dvou trestných kolech se ovšem propadl na konečné dvacáté místo.

Lépe si vedl na poslední položce Krupčík, který poprvé v závodě připsal nulu. Krčmář minul jednou a Štvrtecký hned třikrát.

Finále SP v biatlonu v Oslu:

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö 32:15,6 (3 tr. okruhy), 2. T. Bö (oba Nor.) -13,9 (1), 3. Peiffer (Něm.) -18,2 (1), 4. Leitner (Rak.) -22,1 (0), 5. Christiansen (Nor.) -51,1 (2), 6. Hofer (It.) -57,1 (3), 7. Doll (Něm.) -57,4 (3), 8. Desthieux (Fr.) -57,6 (3), 9. Jelisejev (Rus.) -1:02,0 (2), 10. L'Abee-Lund (Nor.) -1:30,5 (2), ...20. Moravec -2:14,9 (3), 39. Krupčík -3:44,6 (4), 44. Krčmář -4:34,7 (5), 55. Štvrtecký (všichni ČR) -6:39,1 (9).

Konečné pořadí disciplíny (po 8 závodech): 1. J. T. Bö 386 b., 2. Fillon Maillet (Fr.) 315, 3. Loginov (Rus.) 305, 4. Desthieux (Fr.) 271, 5. T. Bö 266, 6. Peiffer 263, ...26. Krčmář 101, 29. Moravec 99, 41. Krupčík 48.

Průběžné pořadí SP (po 24 z 25 závodů): 1. J. T. Bö 1230, 2. Loginov 844, 3. Fillon Maillet 836, 4. Desthieux 814, 5. Peiffer 748, 6. T. Bö 693, ...20. Krčmář 374, 29. Moravec 276, 41. Krupčík 154, 71. Šlesingr (ČR) 28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články