Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Skončí čtyři do desítky? SP biatlonistů vrcholí na Sibiři

Praha – Končí pro český biatlon skvělá sezona. Při finále Světového poháru v ruském Chanty Mansijsku mohou zimu Češi ještě vyšperkovat a čtyři skončit v elitní desítce celkového hodnocení. Na jihozápadě Sibiře mají muži i ženy na pořadu po třech závodech. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. Seriál začne již dnes sprintem mužů v 13:40.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Yevgeny Tumashov

Veronika Vítková má šanci zaútočit na konečné třetí místo, čímž by předvedla nejlepší českou sezonu mezi ženami za 24 let. Nejlepším ženským výsledkem v sezoně SP je vítězství Jiřiny Adamičkové v roce 1991, kterému se loni čtvrtým místem přiblížila Gabriela Soukalová. Podobně jako Vítková je na tom nyní šestý Ondřej Moravec, ten je blízko nejlepšímu mužskému pořadí v SP po 28 letech. Nejvýše se dostal Jan Matouš, třetí z roku 1987. Druhým nejlepším výsledkem je devátá pozice Michala Šlesingra před čtyřmi lety.

Nejlepší sezona pro Vítkovou

Vítková, které nevyšel závěr mistrovství světa v Kontiolahti, má na kontě 714 bodů a na třetí Ukrajinku Valj Semerenkovou ztrácí 52 bodů. Za Češkou je o 23 bodů zpět Němka Franziska Hildebrandová a teoreticky ji mohou ohrozit i šestá Soukalová a Italka Dorothea Wiererová, které mají shodně o 68 bodů méně.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

"Verča (Vítková) letos ukazuje, že jezdí famózně, a doufám, že se o to popere. Je v této sezoně silná a bude to zase dobré," řekl odhodlaně šéftrenér Ondřej Rybář po šampionátu v Kontiolahti, kde se Vítková podílela na zlatu smíšené štafety, ale v individuálních závodech na cenný kov nedosáhla. Ve Světovém poháru skončila Vítková nejlépe loni, kdy byla devátá.

Soukalové zlaté vzpomínky

Do Chanty Mansijsku se těšila Soukalová. Zlatá ze smíšených štafet a stříbrná z vytrvalostního závodu na MS má na ruské středisko skvělé vzpomínky. Předloni zde ve finále SP nenašla ani jednou přemožitelku a vyhrála sprint, stíhačku i závod s hromadným startem. "Vzpomínky na to tedy mám nádherné. Tratě se mi v Chanty líbí, střelnice taky, a když bude tvrdý podklad, bude to super," řekla.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Tumashov Yevgeny

Přála si na závěr zimy mrazivé počasí, které v Chanty Mansijsku často panuje. Mírného mrazu se ale podle předpovědi dočká až o víkendu.

Moravec i Šlesingr cítí formu

I trojnásobný medailista z Kontiolahti Moravec odletěl do Ruska s dobrou náladou a touhou dojet zimu mezi nejlepšími. "Loni jsem v závěru sezony onemocněl, i rok předtím jsem toho měl ke konci plné brýle. Letos doufám, zaklepu to, že se mi minimálně ještě jeden závod povede," řekl Moravec.

Michal Šlesingr
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Podobně mluvil i Šlesingr, který má v závěru sezony výbornou běžeckou formu. "Jezdí se mi tam většinou dobře a věřím, že mi forma vydrží a že ještě něco předvedu," řekl.

Už čtvrtý globus pro celkového vítěze SP nejspíš získá Francouz Martin Fourcade, který vede o 111 bodů před Rusem Antonem Šipulinem. Mnohem napínavější bude souboj o královnu zimy. Zatím vede Běloruska Darja Domračevová s 957 body, ale obhájkyně trofeje Finka Kaisa Mäkäräinenová ztrácí jen 21 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články