Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kolik času má úspěšná biatlonová generace? Hamza doufá ve dvě olympiády

Praha – Na olympijských hrách v Soči pět medailí, na mistrovství světa v Kontiolahti čtyři, včetně jedné zlaté. Češi patří mezi světové velmoci. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza už myslí na příští dekádu. Byl by rád, kdyby se v Novém Městě na Moravě konaly závody Světového poháru každým rokem. Letošní klání na Vysočině skončila jednoznačným úspěchem a blíží se už také kandidatura na světový šampionát. Kdo by na něm mohl zazářit – kdo patří mezi žhavé naděje českého biatlonu? I o tom mluvil Hamza ve Sportovních zprávách.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza o budoucí dekádě českého biatlonu

"Je velká šance, abychom minimálně třikrát, ale spíše čtyřikrát za olympijský cyklus mohli mít Světový pohár. Teď začínáme s přípravou kandidatury na mistrovství světa v roce 2020 nebo 2021. Příští rok v září uvidíme, jak budeme úspěšní, a podle toho se bude odvíjet termínový kalendář do olympiády v roce 2022," nastínil své plány Hamza.

Pořadatelství takto velké akce není zadarmo, přijde v průměru na 50 milionů korun. "Určitě je teď velká šance, abychom pořádali Světové poháry pravidelně. Musíme si položit otázku jako federace, jestli to umíme ekonomicky zabezpečit. Musíme se poradit s ministerstvem školství, se sponzory, s mezinárodními marketingovými agenturami, jestli je to v našich silách tuto sumu poskládat," uvedl šéf českého biatlonu.

Další Světový pohár v biatlonu se v Novém Městě na Moravě uskuteční 16. až 18. prosince 2016. Po tomto termínu by se zimní středisko na Vysočině mohlo objevit v kalendáři Světového poháru zase za dva roky. A v úvahu přichází opět prosinec nebo začátek února. "Tam vidíme tu díru. Z hlediska marketingu nikdo nevyhodí Oberhof, Ruhpolding ani italskou Anterselvu," řekl směrem k tradičním biatlonovým baštám. "Ale šance, že budeme v dalším olympijském cyklu (od roku 2018) něco pořádat minimálně třikrát za čtyři roky, je téměř stoprocentní," uvedl Hamza.

Ještě mnohem nákladnější je organizace světového šampionátu. Mistrovství světa, které hostilo Nové Město před dvěma lety, stálo zhruba 190 milionů korun. "Myslím si, že to bylo jedno z nejlevnějších mistrovství v historii. Šetřili jsme, doufám, že to nebylo vidět," podotkl Hamza.

Předseda se snaží investovat do nejmenších, aby měl jednou nástupce současné hvězdné generace. "Chceme, aby se biatlon zastabilizoval jako sport v absolutní špičce českého zimního sportu a nevyklidili jsme za tři čtyři roky pozice," řekl.

Moravec, Šlesingr, Soukup… Ale kdo po nich?

Opory mezi muži už oslavily třicáté narozeniny, otázka, jak dlouho ještě budou závodit, je tudíž nasnadě. "Kluci vydrží určitě do této olympiády, ale když vidím Ondru Moravce a Michala Šlesingra, tak můžou vydržet i do té další, i když věk bude vyšší," uvedl Hamza.

Sport
zdroj: ČT4

Na obzoru se ale už rýsují nová jména, na novou úspěšnou generaci by se tak nemuselo čekat dlouho. "V chlapecké kategorii máme dva obrovské talenty – Adama Václavíka a Tomáše Vojíka, kteří patří k talentům světového formátu podobně jako ve své době Šlesingr a Moravec. Uvidíme, jestli se podaří překlenout období přechodu z juniorů do dospělé kategorie. Michal Krčmář jde poslední dva roky neskutečně nahoru," přiblížil Hamza.

České reprezentantky jsou o něco mladší než jejich kolegové. K třicítce mají ještě daleko. "Holky mají perspektivu všechny na dvě olympiády," dodal Hamza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články