Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Óda českých biatlonistů na servisní tým: Ty lyže byly perfektní. Jak namaže na individuály?

Český tým má za sebou úvodní dva závody Světového poháru v biatlonu a zvláště páté místo ze smíšené štafety mu může v Östersundu vlít na startu sezony hodně krve do žil. V prologu elitního seriálu nyní čekají startovní pole nejdelší distance s desítkou českých reprezentantů. Ty může těšit, jak se zatím s tvrdou konkurencí popasovávají servisáci. Vytrvalostní závod žen sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus od 11:10, mužské klání přijde na řadu ve 14:20 tamtéž.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Nový ročník SP zaháhili Jonáš Mareček a Tereza Voborníková 12. místem v závodě smíšených dvojic. Na střelnici osmkrát dobíjeli, trestnému kolu se nicméně vyhnuli.

Zvítězili domácí Švédové Sebastian Samuelsson a Hanna Öbergová, na něž Češi ztratili přes minutu a půl. "Na trati jsem se cítil solidně, i lyže byly dost dobré," těšilo Marečka.

Smíšenou štafetu pak ovládla Francie, česká čtveřice bylá pátá. "Průběh naznačoval, že jsme se občas objevili i trochu výš, ale páté místo je úplně super. Lyže vypadaly velice dobře, určitě jsme byli konkurenceschopní na všech frontách," byl spokojen trenér biatlonistů Michael Málek.

Vytrvalostní závody se v této sezoně pojedou v rámci SP tři, přičemž ty v italské Anterselvě jsou v lednu už nyní plánovány jako zkrácené. Místo tradičních patnácti kilometrů u žen a dvaceti u mužů, pojedou biatlonistky o dva a půl méně, biatlonisté dokonce o pět.

Individuály budou samozřejmě součástí mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Měli by u toho být i dva úřadující světoví šampioni této disciplíny: zmíněná Hanna Öbergová a nezastavitelný Nor Johannes Thingnes Boe.

Celkové hodnocení nejtradičnějšího závodu ovládli naposledy Italka Lisa Vittozziová a Nor Vetle Sjaastad Christiansen.

Obvykle velice dobře umí klání zajet Michal Krčmář, jehož nejlepším umístěním v posledním ročníku bylo shodně osmé místo jak v SP, tak i posléze na MS v Oberhofu. 

Ze svého účinkování v mix-štafetě měl velice dobré dojmy, dobíjel jednou. K přípravě, kterou poznamenal velký výpadek kvůli viróze, se již vůbec nechtěl vracet a hledí pouze dopředu.

"Bylo to rychlý, neskutečný tempo od prvního kola. Fofr to byl a jsem rád, že jsem to na střelnici dokázal udejchat, ustát. Na trati nebyl absolutně problém s lyžema, že bychom ztráceli, to vůbec. Z tohoto pohledu je to velice dobrý," těšilo Krčmáře v rozhovoru pro ČT sport.

A to i s ohledem na to, že biatlonisté si musejí zvykat na tolikrát vzpomínanou nucenou změnu vosků bez fluoru.

Mikuláš Karlík pociťoval při svém návratu do áčka zejména velkou zodpovědnost. "Jsem rád, že jsem to na střelnici nějak ubojoval. Při střelbě jsem s tím bojoval trochu v hlavě, navíc první závod a taky to byla štafeta," vysvětloval poté, co se na stojce těsně vyhnul trestnému kolu, navzdory čtyřem chybám ale udržel čtvrtou příčku.

Vytrvalostní závod je pravděpodobně nejoblíbenější disciplínou pro Markétu Davidovou, která dokázala předloni právě v Östersundu zajet první pozici a rok před tím dokonce vybojovat světový titul na Pokljuce.

Se svým výkonem ve smíšence byla relativně spokojena, i když třem dobíjením se nevyhnula.

"Mrzí mě stojka, to bylo zbytečné. Myslela jsem si, že první rána spadne a překvapilo mě, že nespadla. Na trati jsem byla ráda, že mám s kým jet. Musím říct, že jsme měli super připravené lyže," chválila česká jednička servisní tým. Bude v tom moci pokračovat i po neděli?

Jessica Jislová
zdroj: ČTK/AP

Jessica Jislová se po bezchybné ležce posunula na třetí místo. Vestoje ale jednou minula a doběhla těsně za čtvrtým Německem. Nakonec štafetu dovezla v sobotu na pátém místě.

"Nechala jsem tam úplně všechno, co jsem měla. Věděla jsem, že bych si měla nechat trochu rezervu do posledních dvou sjezdů, bohužel to nevyšlo. Jsem moc ráda, že mi to kolegové zařídili tak, že jsem byla v kontaktu. Byl to moc hezký výkon a krásný začátek sezony," prohlásila.

Vytrvalostní závody však podle svých slov příliš v oblibě nemá. "Až tak ráda ne. Je pro mě složitější si trochu rozvrhnout tempo, je potřeba jet trochu jinak. Jsem zvědavá, jak se s tím poperu a budu si chtít hlavně hezky zastřílet," vytyčila si česká biatlonistka, která v minulé sezoně řadu týdnů laborovala se svalovým zraněním zad.

Nasledující středu a ve čtvrtek přijdou ve středním Švédsku na řadu klasické štafety, poté sprinty a nedělní program uzavřou stíhačky. Další díl SP bude v prosinci hostit rakouský Hochfilzen.

Češi v akci, vytrvalostní závody (v závorce startovní pozice)

Ženy – 15 km: Jessica Jislová (10), Markéta Davidová (21), Tereza Voborníková (39), Lucie Charvtová (62), Tereza Vinklárková (88).

Muži – 20 km: Jakub Štvrtecký (4), Michal Krčmář (12), Adam Václavík (35), Jonáš Mareček (62), Mikuláš Karlík (85).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články