Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vosky bez fluoru? Spíš se ke sněhu přilepíme, má obavy Charvátová

Hlavním tématem před startem biatlonového Světového poháru v Östersundu je nová éra mazání lyží. Vosky už nesmějí obsahovat fluor v jakékoli podobě. Čeští servismani jsou v pohotovosti, někteří závodníci neskrývají obavy. Přímý přenos úvodních štafet dvojic sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v sobotu od 12:15.

Je nám líto, video expirovalo.
Po kontrole vosků může IBU rozdávat i žluté karty

Östersund je zavalen sněhem. Více než obvykle. Tolik bílé pokrývky v tuto roční dobu tady za posledních 50 let nepamatují. Za čtrnáct dní tady napadlo asi 70 cm sněhu.

Jak se na něm budou chovat bezfluorové přípravky, u mnohých budí nervozitu. "Fluor měl svoje opodstatnění, odpuzoval vodu. A jak tady teď ta sloučenina není, tak se spíš k tomu sněhu přilepíme, takže z toho mám velké obavy," pronesla Lucie Charvátová, která tuto problematiku sleduje už delší dobu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté jsou na prahu sezony 2023/24. Tématem jsou vosky

Sloučeniny obsahující fluor servismani používali naprosto všude, byly ve voscích, prášcích, parafínech… Obdobné se využívají také například při výrobě teflonových pánví nebo gore-texu.

Hlavním důvodem, proč se od nich ustupuje, je především ochrana zdraví. Studie totiž prokázaly, že jsou to látky, které mohou zapříčinit onemocněním jater, hormonální rozvrat anebo dokonce rakovinu.

Bezfluorové revoluci ale i dalším tématům se věnoval Biatlon fokus podcast:

Nastala tak největší technologická změna v lyžování od osmdesátých let, kdy se právě fluor začal používat. A servisní týmy nové přípravky intenzivně testují. Ten český i dvanáct hodin denně.

"Je to úplně jiná příprava. Něco tam zůstalo stejné, základ toho, ale hledáme něco, co je lepší," popsal servisman české reprezentace Samuel Závalec.

V testování nových přípravků jsou patrně nejdále Norové, kteří na posledních závodech v Sjusjoenu naprosto dominovali. Jaké jsou opravdové rozdíly, ukážou ale až závody v sezoně Světového poháru a rozdílné sněhové podmínky.

"Spoléháme na servisní tým a spoléháme na to, že se s tím nějak poperou, že najdou nové způsoby," dodala česká reprezentantka Jessica Jislová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články