Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Biatlon na ČT sport se Soukalovou i Jílkem. Těším se na souhru s experty, říká zkušený komentátor

V Östersundu startuje další biatlonová sezona a ČT sport je opět u toho. Celkem ČT odvysílá 58 závodů Světového poháru, na všech bude mít i svůj štáb. Nově se v roli komentátora objeví Tomáš Jílek, mezi experty Gabriela Soukalová.

Biatlonový areál v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Biatlonová sezona vrcholí v únoru, kdy se podruhé v historii uskuteční mistrovství světa na českém území v Novém Městě na Moravě. ČT je zároveň hlavním distributorem signálu pro celý svět.

"Celý biatlonový projekt se začal připravovat již v létě, kdy jsme natáčeli zajímavý obsah, který diváci uvidí v únoru během MS v Novém Městě na Moravě. Světový šampionát v domácím prostředí ostatně bude hlavním pilířem našeho vysílání od začátku sezony. Máme připravené speciální rozhovory s českými reprezentanty o MS ve Vysočina aréně," říká dramaturg a moderátor vysílání biatlonu a šéfredaktor brněnské redakce sportu Petr Kubásek.

V týmu komentátorů je Michal Dimitrov, Tomáš Jílek, Tomáš Lachman a Jiří Rejman, který bude zároveň působit i jako reportér spolu s Jakubem Ščurkevičem a Martinem Vichnarem. Komentování biatlonu bude novou zkušeností pro Tomáše Jílka, jehož jméno a hlas mají diváci spojené s Tour de France nebo hokejem.

"Věřím, že profesně jsem tak zdatný, že z toho úplně obavu nemám. Vstupuji do sportu komentátorsky náročného, divácky velmi sledovaného. Půjde o to rozkoukat se a postupně se zorientovat," uvedl Jílek.

"Přiznávám bez mučení, že vrchol zájmu o tento sport byl kolem olympiády v Soči, kdy těch medailí bylo hodně. Pak jsem dělal editora při olympiádě v Pchjongčchangu, takže jsem to taky sledoval hodně. Pak to možná šlo dolů, ale určitě je to sport, který jsem dlouhodobě sledoval. Neorientuju se v něm tolik jako v cyklistice nebo hokeji, ale doufám, že se to bude zlepšovat," dodal.

Tomáš Jílek:

"Těším se, protože po dlouhé době je to pro mě výzva, kdy vstupuju na neprobádané území."

Těší se především na spolupráci s experty. "Pro mě je souhra s nimi vždycky tím, co mě na mé pestré práci baví asi nejvíc. Styl komentáře je s každou osobností jiný, tak se samozřejmě zásadně liší i způsob, tempo, rytmus a obsah provázení diváků přenosy z různých sportů. Ale podobnosti si hledám: biatlonový sprint nebo vytrvalostní závod je něco jako časovka, zatímco stíhačka s hromadným závodem se typově víc blíží ke klasické etapě na kolech," popsal svou novou roli Jílek.

"Jako diváka mi nejvíc vadí situace, když se komentátor v ději a dramatu závodu nebo zápasu ztratí. To je zároveň moje největší obava, abych tím diváky nenaštval," zdůraznil zkušený komentátor.

Poslechněte si předsezonní Biatlon fokus podcast:

Hokej, biatlon – zimní sezonu bude mít Jílek hodně nabitou: "Mám už teď před sebou vidinu, že volný víkend možná budu mít v dubnu, když to dobře klapne."

V týmu expertů budou Roman Dostál, Ivan Masařík, Ondřej Moravec, Vlastimil Vávra a nově i bývalá česká reprezentantka Gabriela Soukalová. Trojnásobná medailistka z olympijských her a dvojnásobná mistryně světa si v průběhu sezony vyzkouší i komentování a bude součástí týmu České televize na mistrovství světa.

"Těším se na novou výzvu a i na to, že uvidím biatlon z úplně jiného pohledu," dodává Soukalová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články