Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Smíšenou štafetu ovládla Francie, Češi skončili pátí. Mix dvojic patřil domácí Öbergové se Samuelssonem

Ve švédském Östersundu zahájili biatlonisté novou sezonu Světového poháru. První závod, štafetu smíšených dvojic, vyhrálo domácí švédské duo Hanna Öbergová a Sebastian Samuelsson. Česká dvojice – Tereza Voborníková a Jonáš Mareček – skončila dvanáctá. Závod smíšených štafet ovládla Francie před Nory. České kvarteto ve složení Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová obsadilo páté místo. 

Smíšenou štafetu rozjížděl Michal Krčmář, jenž se od úvodu držel v kontaktu s čelem závodu. Na úvodní střelecké položce sice musel jednou opravovat, pokračoval však na sedmém místě. Po bezchybné stojce se pak posunul na čtvrté místo, ze kterého předával Mikuláši Karlíkovi.

Ve vedení zůstávala norská štafeta pronásledovaná Němci. Mikuláš Karlík, stejně jako Michal Krčmář, na úvodní položce zaznamenal jednu minelu a musel opravovat. Nadále se však držel ve skupině pronásledovatelů na čtvrtém místě.

Jeho druhá střelba odstartovala strašidelně – hned tři minely. Naštěstí však chybovali i jeho soupeři. Karlík se díky tomu udržel na čtvrtém místě se ztrátou čtyřiceti vteřin na vedoucí norské kvarteto. Po skvěle zaběhnutém posledním okruhu na čtvrtém místě předal Markétě Davidové.

Markéta Davidová přebírala s drobnou ztrátou za italskou štafetou. Na svém úseku, navzdory celkovým třem minelám na střelnici, ztrátu české štafety stáhla a s šancí na pódiové umístění předávala Jessice Jislové rovněž na čtvrté příčce.

Ta se po své bezchybné úvodní střelbě posunula na třetí místo před italskou štafetu. Na vedoucí Francii ztrácela necelých třiatřicet vteřin.

"Mrzí mě ta stojka, to bylo myslím trochu zbytečné. Vlastně jsem si i trochu myslela, že ta první rána spadne. Docela mě překvapilo, že nespadla. Jsem ráda, že jsem to pak dobila, a na trati jsem byla ráda, že mám s kým jet," řekla Davidová.

Italka Lisa Vittozziová se ovšem před Jislovou dostala před závěrečnou střelbou. Tu navíc italská závodnice zvládla bezchybně a poskočila tak na třetí místo. Jislová musela jednou opravovat a na italskou štafetu ztrácela okolo dvaceti vteřin.

Úvodní závod smíšených štafet ovládla Francie před Nory. Třetí místo po bezchybné závěrečné střelbě vybojovala pro Itálii Lisa Vittozziová. Česká štafeta nakonec obsadila páté místo za německým kvartetem.  

"Nechala jsem tam úplně všechno, co jsem měla. Mrzí mě spíš ta jedna rána na střelnici, protože pak bych měla dostatečný náskok," uvedla Jislová. "Byl to moc hezký kolektivní výkon a krásný začátek sezony," dodala.

Závod smíšených dvojic patřil domácím

Česká dvojice nabrala manko už po první střelbě. Dvaadvacetiletý Mareček dvakrát dobíjel a po další chybě při položce vestoje předával s více než půlminutovou ztrátou patnáctý. Voborníková na svém úseku opravovala jen jednou, přesto se pořadím neposunula.

Ve druhé části závodu zbrzdily Marečka další dvě chyby vleže, díky stoprocentní "stojce" ale předal Voborníkové štafetu do závěrečného úseku na dvanáctém místě. Třiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí ještě na každé položce jednou opravovala, v závěru však předběhla Kanaďanku Emmu Lunderovou a Polku Natalii Sidorowiczovou a dokončila dvanáctá.

K radosti domácích fanoušků zvítězili Samuelsson, Hanna Öbergová. Švédská dvojice byla po prvním úseku kvůli čtyřem chybám Samuelssona sedmnáctá, bezchybná Öbergová ale vzápětí vytáhla štafetu na třetí místo. Ve druhé polovině závodu se Švédové propracovali i díky rychlému běhu do čela a zvítězili o více než třináct vteřin před norskou dvojicí Sturla Holm Laegreid, Juni Arnekleivová. Třetí dojeli s dvěma trestnými koly Francouzi Fabien Claude, Julia Simonová.

Dnešní program v Östersundu pokračuje ve 14:50 závodem klasických smíšených štafet. Češi pojedou ve složení Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Smíšené dvojice: 1. Samuelsson, H. Öbergová (Švéd.) 37:46,9 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Laegreid, Arnekleivová (Nor.) -13,8 (0+6), 3. Claude, Simonová (Fr.) -42,2 (2+12), 4. Fak, Klemenčičová (Slovin.) -47,4 (0+5), 5. Eder, Hauserová (Rak.) -56,9 (0+10), 6. Hartweg, Basergaová (Švýc.) -59,9 (1+8), ...12. Mareček, Voborníková (ČR) -1:39,2 (0+8).

Smíšená štafeta: 1. Francie (Fillon Maillet, Jacquelin, Braisazová-Bouchetová, Jeanmonnotová) 1:09:09,9 (1+5), 2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) -15,7 (0+7), 3. Itálie (Bionaz, Giacomel, Wiererová, Vittozziová) -39,7 (1+9), 4. Německo -55,7 (0+8), 5. Česko (Krčmář, Karlík, Davidová, Jislová) -57,4 (0+9), 6. Švédsko -2:28,0 (0+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články