Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nové Město bez fandů bude pseudozávod a působí jako soustředění, hodnotí čeští biatlonisté

Na první pohled vypadal trénink biatlonistů před Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě standardně. Rány z malorážek cinkaly o terče a české i světové hvězdy testovaly okruhy. Nálada závodníků a přípravy organizátorů ale jasně dokazovaly, že od čtvrtka se ve Vysočina Areně nepojedou běžné závody. Schodiště na ochozy jsou uzavřena páskou a vstupy do areálu uzavírá plot, protože biatlonisté budou bojovat o body bez diváků.

Biatlonové závody v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Bude to strašně smutná atmosféra. Spíš mi to připomíná soustředění v létě. Běhali jsme tady po těch tribunách až nahoru a to jsem si uvědomila, jak jsou opravdu velké. A když se zaplní fanoušky, tak je to určitě velký nábuch. Je velká škoda, že tu nemůžou být," řekla bronzová žena ze sprintu na mistrovství světa Lucie Charvátová.

"Budou to pseudozávody. V Novém Městě jsou diváci velkou částí zážitku ze závodu. Nedokážu to pochopit," kroutil hlavou Michal Šlesingr, který prožije tichou tečku za kariérou, kterou na Vysočině po 19 letech v SP ukončí. "Bude to takový měřený mezinárodní trénink," doplnila Eva Kristejn Puskarčíková.

Biatlon je v Česku zatím jediným sportovním kláním, které se na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu kvůli koronaviru uskuteční bez diváků. "Někdo to odskákat musel a byli jsme to my. Aspoň v něčem jsme zase první," řekla trpce Charvátová. "Mrzí mě to, že to odnesl jen náš sport," uvedla Kristejn Puskarčíková.

Charvátová doufá, že biatlon nepříjemná situace nepoškodí. "Je určitě v dobré pozici, má se o co opřít a o fanoušky snad nepřijde, i když se na to hodně lidí těšilo a dávali si lístky k Vánocům. Nebojím se, že by tu fanoušci další rok nebyli."

Předloni v prosinci přišlo během čtyř dnů na biatlon do Nového Města přes 92 tisíc fanoušků. Letos bylo téměř vyprodáno a čekalo se přes sto tisíc lidí a tradiční skvělá atmosféra, která oslnila celý biatlonový svět. "A teď to tady bude prázdné. Je to smutné a je škoda, že to vyšlo zrovna sem," litovala Puskarčíková.

Prázdné tribuny při tréninku byly pro biatlonisty vlastně přípravou i na závod. "Jsem zvyklý, že při tréninku lidi nejsou, ale až budu stát na startu a stadion bude pořád tichý a prázdný, tak to bude hodně divné," řekl Šlesingr. "I při Českém poháru je vždy pár fanoušků a tady nebude nikdo," řekla Puskarčíková.

I v samotném Novém Městě na Moravě je znát, že nedorazí fanoušci. "Město mi přijde trochu vylidněné a smutné, a i když nás lidi vidí, úplně nám nemávají ani se nechtějí vyfotit," řekla Charvátová a Puskarčíková doplnila: "Když jsou závody, tak se tam lidé většinou hemží. A teď tady nikdo nikde není. Smutné."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články