Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hvězda MS v Novém Městě není. Norky potáhne Eckhoffová, kterou překvapil nečekaný diplom

Vyšlo to nad očekávání. Něco podobného se nikomu nepovedlo a je možné, že se jen tak zase nepovede. Marte Olsbuová Röiselandová slavila v Anterselvě na světovém šampionátu zisk sedmi cenných kovů, z toho pěti zlatých. V celkovém pořadí Světového poháru vystoupala strmě vzhůru. Jenže k útoku na příčky nejvyšší v Novém Městě na Moravě nedojde. O víkendu vyšlo najevo, že zápasí s virózou. Závody na českém území se tak budou muset obejít bez jedné z největších hvězd současnosti, bez skvělé biatlonistky, která ví, co znamená vyhrát ve Vysočina Areně. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Sprint žen sledujte ve čtvrtek od 17:10.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Před Vánoci v roce 2018 to bylo úplně něco jiného. Röiselandová tu ve sprintu před bezmála pětadvacetitisícihlavým obecenstvem triumfovala ve sprintu vůbec poprvé v kariéře. V následné stíhačce navzdory dvěma chybám na svůj úspěch navázala. Teď musí oželet nejen bouřlivé publikum jako všichni ostatní, ale vůbec účast na novoměstských závodech.

"Dostala jsem mírnou chřipku. Pořád mám teplotu a kašlu," řekla v rozhovoru pro norskou TV2 a jedním dechem rázně odmítla, že by mohlo jít o strašák jménem COVID-19.

Jestli se stihne uzdravit do Finska, kde Světový pohár pokračuje hned následující víkend, neví. "Marte nebude v Novém Městě, ale doufá, že se na Kontiolahti bude cítit připravená," dodal lékař norského týmu Lars Kolsrud.

Boj o velký křišťálový glóbus se tak výrazně zužuje. V současné době figuruje Röiselandová na čtvrtém místě, deset bodů za svou týmovou parťačkou Tiril Eckhoffovou a 16 bodů za druhou Švédkou Hannou Öbergovou. Pořadí vévodí obhájkyně prvenství Dorothea Wiererová s více než stobodovým náskokem.

Vylepší Eckhoffová své novoměstské maximum?

Eckhoffová tak převezme roli norské jedničky a bude si chtít spravit chuť po nepříliš vydařeném mistrovství světa. V Anterselvě sice dvakrát stála na nejvyšším stupínku, bylo to ale jen v týmových závodech, v těch individuálních byla vinou špatných střeleb nejlépe sedmá v závěrečném masáku.

Před startem v Novém Městě však Eckhoffová, která jako jediná spolu s Wiererovou a Röiselandovou v této sezoně dokázala vyhrát sprint, dobrou náladu neztrácí. A to i přesto, že se jí v Novém Městě tolik nedaří, v individuálních kláních dosáhla nejvýše na devátou příčku.

"Hej, hej! Myslím, že je to špatně, IBU," reagovala na Instagramu na diplom pro nejlepší závodnici ve stíhačkách v IBU Cupu, který obdržela od Mezinárodní biatlonové unie. Opravdu se někde stala chyba, neboť Eckhoffová neabsolvovala v IBU Cupu letos jediný závod. Správným adresátem měla být Švédka Elisabeth Högbergová.

Eckhoffová načala sezonu skvěle, jenže vrchol v Anterselvě jí nevyšel podle představ. Cílem pro poslední tři zastávky tedy zůstává pronásledování Italky Wiererové. "Na víkend nejsou tak vysoká očekávání, protože tu nebudou davy lidí, ​takže to bude trochu smutné. Jen se pokusím udělat to nejlepší, co umím," podotkla pro norskou NRK devětadvacetiletá reprezentantka.

V Novém Městě bude závodit jen norská čtveřice. Místo ostřílené Synnöve Solemdalové dostává šanci Ida Lienová. Na Vysočinu naopak odjela hned šestice Norů. Jedenáctý muž celkového pořadí Světového poháru Erlend Bjöntegaard však podle všeho absolvuje jen štafetu a závod s hromadným startem. Ve sprintu by měl dostat přednost dvaadvacetiletý Aleksander Fjeld Andersen, který vybojoval na evropském šampionátu v Raubiči dva bronzy a ve stíhačce ve finiši přespurtoval pátého Adama Václavíka.

Zdroj
ČT sport, NRK, TV2

Hlavní zprávy

Nejčtenější články