Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stát nahradí ztráty za biatlonové Nové Město

Český stát počítá s kompenzací ztrát vzniklých zákazem publika na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla o zákazu účasti diváků kvůli riziku šíření nového typu koronaviru.

Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Podle Andreje Babiše už o záležitosti jednal šéf organizátorů závodů Jiří Hamza s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla o zákazu účasti diváků kvůli riziku šíření nového typu koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ještě v pondělí po jednání vlády řekl, že stát o finanční kompenzaci neuvažuje. "Je to vyšší moc, rozhodnutí státu podle zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedl. Premiér Babiš se ale nyní vyjádřil opačně. "Počítáme s tím, že stát bude kompenzovat tyhle ztráty," řekl.

Babiš uvedl, že rozhodnutí o zákazu diváků na Světovém poháru přijala Bezpečnostní rada státu na základě doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Rada podle něj bude ve středu rozhodovat o tom, jak se kvůli koronaviru postaví k dalším masovým akcím.

Mezinárodní biatlonová unie IBU v reakci na vládní rozhodnutí uvedla, že je škoda, že se novoměstské závody pojedou bez tradiční kulisy. "Po čtyři dny ji vytváří přes sto tisíc fanoušků, což ze závodů dělá jedinečný zážitek pro sportovce. Jak ale IBU deklarovala, respektujeme a podporujeme všechna rozhodnutí národních autorit týkajících se opatření proti šíření koronaviru," stojí v prohlášení.

IBU také vydala nařízení v rámci zdravotní prevence sportovců. Zrušila všechny tiskové konference a pro pohyb v mix zóně stanovila odstup mezi závodníky a novináři na minimálně jeden a půl metru.

I organizátoři mají napilno. Vysočina aréna byla obehnána souvislým pásem plotů. Celková délka mobilních zábran okolo areálu činí čtyři a půl kilometru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články