Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Biatlonisté budou mít tréninkovou atmosféru. Za Šlesingra jsem smutný, přiznal Rybář

Mrzuté dny prožívají organizátoři i biatlonisté v Novém Městě na Moravě. V souvislosti se šířením koronaviru bude Světový pohár bez diváků a Vysočina Arena tak bude připomínat spíše město duchů. "Bude to určitě jiné, tréninkové," ví sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte od čtvrtka na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nové Město je báječnou atmosférou proslulé. Do tamní arény si od čtvrtka do neděle mělo najít cestu denně zhruba třicet tisíc fanoušků.

Jenže člověk míní, Bezpečnostní rada státu mění. Šéf organizátorů Jiří Hamza vyčíslil ve vysílání České televize ztráty až na 50 milionů korun.

"My jsme se už včera u večeře bavili, že je to takové, jako když jedete měřený trénink s největší konkurencí. Závod to bude stejné kvality, ale podpora diváků bude chybět v tom, že někdo ze sebe před nimi vymačká víc," říká Rybář.

Kvalita samotného závodu tím podle něj ale nikterak neutrpí. "Je tu kompletní špička, v biatlonu se to moc nestřídá, že by někdo vynechával," tvrdí. A když už někdo vynechá, pak kvůli rodinným důvodům, případně přípravě na mistrovství světa.

"Ale až se závod pojede, všichni si uvědomí... Při tréninku je normální, že tribuny bývají prázdné. Nedá se s tím nic dělat. Je to všem hrozně líto, ale tak to je a musíme to tak brát," dodává Rybář.

Smutný je zejména za Michala Šlesingra, který plánoval uzavřít svou bohatou letitou kariéru právě před burácející novoměstskou arénou.

"Většina týmu to prožívá i za něj. Je to lítost. On to definoval, jako že se kruh uzavřel, protože začínal před prázdnými tribunami a teď skončí před prázdnými tribunami," říká člen vedení biatlonového svazu.

"Za dobu, kdy i on pomohl k růstu biatlonu, to udělalo hrozný krok dopředu. Bohužel, když se chcete loučit s kariérou, byli byste se rádi rozloučili s lidmi, kteří vám po celou dobu fandili. Doufám, že se Michalovi něco povede," doplňuje.

Pro Šlesingra bude zastávka SP v Novém Městě poslední. Do Kontiolahti ani Osla se už nevydá a dá se tak předpokládat, že jeho místo zaplní někdo z už vyzkoušených tváří. Dojít může např. na Vítězslava Horniga.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon

Česká reprezentace má za sebou úterní tréninky, které se odehrávaly ve značně deštivém počasí. Předpověď je ale pro Nové Město na nadcházející dny vlídnější.

"Přes noc by mělo lehce přimrznout. V úterý to bylo nepříjemné jarní počasí, ráno ve středu byla trať přimrzlá, závodilo by se úplně ideálně," říká Rybář.

Závodit se ovšem bude většinou až okolo půl šesté vpodvečer. "Tím se vzduch trochu vysuší a tuhne. Trať by měla být bez problémů, ještě se bude solit, aby zůstala pevná," ujišťuje bývalý šéftrenér týmu.

Biatlonisté nyní měli zhruba týden na zotavení a nabrání sil po světovém šampionátu. "Přijedete-li z vrcholu sezony, je potřeba se dát dohromady. Pro spoustu závodníků je to psychicky náročné."

Sport
zdroj: ČT4

Čeští závodníci probouzeli tělo v Jizerských horách, připravovali se i v jabloneckém areálu Břízky. "Tam máme nastříkaný okruh necelé dva kilometry. Je to sice pořád dokola, ale moc to pomohlo," je rád Rybář.

K reprezentaci se po úspěšném mistrovství Evropy připojil Adam Václavík. Ženy páté místo v Novém Městě nevyužijí, případná náhradnice pro štafetu by byla povolána.

Mezinárodní biatlonová unie zrušila kvůli koronaviru všechny jinak tradiční tiskové konference. V tzv. mix-zóně navíc musí být odstup novinářů od závodníků 1,5 metru.

"Je to určitý krok. Každý se snaží dělat něco, aby ukázal, že bere v potaz problém, který tady je. Je to spíš takové gesto, snažíme se udělat maximum."

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články