Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rybář: Biatlonisté musejí být připraveni na tlak. Po pauze mohou zapomenout na šrámy ze sezony

Otázka, která se neustále vrací. Jak zapůsobí tlak domácího prostředí? Sportovní ředitel českých biatlonistů Ondřej Rybář věří, že si s ním závodníci na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě poradí. Atmosféra a podpora zaplněných tribun by je měla podle něj spíše motivovat a dodávat jim sílu. Přímé přenosy nabídne od 6. února ČT sport a ČT sport Plus. První závod smíšených štafet je na programu ve středu 7. února.

Sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Tlak očekávání se dá vzít ze dvou úhlů a je na sportovcích, jak to uchopí," řekl Rybář.

"Tým se relativně obnovil a je to jiné než na Světovém poháru nebo zahraničním mistrovství světa. Je tam spousta vjemů a myslím, že s tím trenéři na závěrečném soustředění také pracovali. Sportovec musí být připraven na mediální i fanouškovský tlak. Kdyby ten tlak nebyl, bylo by to špatné. Můžeme si toho vážit, protože je vidět, že to lidi zajímá a jsou součástí dění," uvedl.

Domácí prostředí výhodou

Mistrovství světa v biatlonu se vrací do Česka po 11 letech. Podle pořadatelů jsou již některé závodní dny vyprodané. Kapacita zrekonstruované Vysočina Areny činí 27 tisíc diváků.

"Myslím, že domácí prostředí je výhodou, a snad ho závodníci využijí. Plné tribuny a lidé u tratí jsou jako motor. U fotbalu se říká, že jsou fanoušci dalším hráčem na hřišti. Pro nás to může být zase pár koní do motoru. Jsou tam závodníci, kteří by s tím měli umět pracovat," řekl Rybář.

Biatlonisté se pokusí vylepšit dosavadní výsledky v sezoně. Maximem je osmé místo Michala Krčmáře v závodě s hromadným startem z Lenzerheide a stejná příčka Lucie Charvátové ze sprintu v Ruhpoldingu.

Poslechněte si nový díl Biatlon fokus podcastu:

"Nedařilo se nám po střelecké stránce a to nás provází celou sezonou. Snažili jsme se udělat maximum, aby se závodníci dostali do pohody a prodali, co natrénovali. Tím, že teď byla pauza, mohou zapomenout na šrámy ze sezony a věřím, že vstoupí do mistrovství s čistým hledím," podotkl Rybář.

V desetičlenné nominaci jsou vedle Krčmáře a Charvátové také Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Kristýna Otcovská, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig.

Boj o šesté místo v týmu

Mužskou nominaci může ještě doplnit jeden závodník v závislosti na zdravotním stavu. Ve hře jsou Mikuláš Karlík nebo Adam Václavík, kteří ještě bojují na IBU Cupu v Arberu. Karlík byl ve čtvrtečním sprintu po dvou chybách na stojce patnáctý, Václavík minul v součtu čtyři terče a skončil jednačtyřicátý. V sobotu se jede v Německu další sprint.

"Mikyska vypadl na čtyři měsíce kvůli zraněnému kolenu a snažili jsme se ho dát dohromady. Je to jeden z členů štafety a i ve Světovém poháru ukázal, že do něj patří," řekl Rybář.

Krčmář loni prodělal infekci cytomegalovirem. "Po Světovém poháru v Ruhpoldingu se odjel dát dohromady a museli jsme ten tréninkový plán řešit jinak. Je tam spousta otazníků. Před domácím publikem chceme mít vždy čtyři nejlepší," uvedl Rybář.

Biatlonisté dorazí do Nového Města na Moravě 4. února, první závod se koná o tři dny později. "Jádro týmu se doteď připravovalo v nadmořské výšce v Anterselvě. Děvčata přijela 28. ledna, kluci třicátého. Nyní mají nějaké dny na reaklimatizaci," dodal Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články