Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na tratích v Novém Městě kvůli dešti ubylo sněhu. Silný vítr zrušil pondělní tréninky

Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě řeší, jak naložit s počasím. Organizátoři mají v zásobnících momentálně 50 000 metrů krychlových technického sněhu. Do rána ho však na tratích kvůli dešti mírně ubylo. Vedle teplot nyní velkou sportovní událost ovlivňuje i silný vítr. Porotci museli zrušit pondělní oficiální tréninky. Silný vítr je rozhodující pro bezpečnost i regulérnost. Přímé přenosy z MS odvysílá ČT sport a ČT sport Plus.

"Jak přes noc zapršelo a foukalo, tak jsme zaznamenali úbytek sněhu. Trošku se to liší podle úseku trati, řekněme nějakých deset až 15 centimetrů. Ale v tuto chvíli přípravy běží nadále tak, jak je plánováno," řekl Tomáš Hermann z biatlonového svazu. První závod šampionátu, který potrvá do 18. února, je naplánovaný na středu.

Silný vítr ale zrušil dnešní tréninky, biatlonisté se tak na tratě ve zrekonstruované Vysočina Areně dostanou až v úterý, den před prvním závodem, kterým bude smíšená štafeta. "Silný nárazový vítr místy dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině," uvedl Hermann. 

Tratě jsou podle něho připravené pro závody všech délek. Sníh je na okruzích od 1500 metrů po čtyři kilometry, který je určený pro vytrvalostní závod mužů. Šířka trati je šest až osm metrů. Na trati musí být podle Hermanna nejméně 20 centimetrů sněhu.

Ze zásobníku, který je součástí novoměstské Vysočina Areny, je možné sníh na tratě doplňovat. Uskladněný je od minulého roku.

"A když mrzne, plní se průběžně. Ale samozřejmě se zásobník vždycky zaplní na léto. Na letošek tam bylo nějakých 40 000 kubíků sněhu. Překryje se to štěpkou a většinou to bývá tak, že přes léto tam kolem 25 procent zásob ubyde. Loňské zásoby jsou základem sněhové pokrývky, která je teď na tratích, ale když v prosinci a lednu mrzlo, tak se na trať stříkal další technický sníh," popsal Hermann. Technický sníh je oproti přírodnímu odolnější vyšším teplotám.

V neděli bylo v Novém Městě na Moravě okolo sedmi stupňů Celsia. Trať si mohli vyzkoušet první technici a závodníci. Sněhová vrstva je dostatečně silná a měla by vydržet dva týdny, i kdyby se počasí nezlepšilo. Podle meteorologů budou dnes na Vysočině odpolední teploty devět až 12 stupňů, v noci klesnou na šest až tři. Rychlost větru bude v nárazech až 80 kilometrů v hodině.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články