Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Štafety dvojic mají na MS premiéru. V elitní společnosti zabojují Puskarčíková s Moravcem

Biatlonová elita pojede podesáté smíšenou štafetu dvojic. Poprvé se tato relativně nová disciplína objevuje na programu světového šampionátu. Čechům se v nejrůznějších složeních příliš nedaří. Stále nejlepším umístěním je doposud šestá příčka z roku 2017. Tentokráte trenéři vsadili poprvé na dvojici Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec. Nebude to vůbec lehký boj, favorizované týmy totiž nasadí vesměs to nejlepší, co mají. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 16:40.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Disciplín přibývá. Na šampionátu se během 11 dní rozdá už 12 sad medailí. Biatlonistka či biatlonista tak teoreticky může absolvovat až sedm závodů, což už je pořádná porce.

V českém týmu bylo pravidlem, že štafetu dvojic jezdili ti, kteří neabsolvovali klasickou mix štafetu. Toho se drželi trenéři tentokrát jen napůl. Moravec už si v týmovém závodu na MS zazávodil.

"Je to hodně o střelbě. Je tam potřeba stabilní střelec," zdůraznil trenér mužů Zdeněk Vítek. Tomáš Krupčík z úvah vypadl poté, co si zajistil postup do závodu s hromadným startem. Na řadu přijde odpočinek a regenerace. "Michal Krčmář střílí sice docela dobře, ale dlouho. A to je o rychlé a přesné střelbě," vysvětlil Vítek.

Moravec se proto stal logickou volbou, i když ve Švédsku prožíval podivné stavy. "U Ondry v jeho neprospěch mluvilo jen to, že tu má problémy s tlakem. Je to něco nepředvídatelného. Uvidí se. Říkal ale, že je to v pohodě," uvedl po vytrvalostním závodě Vítek.

Puskarčíková zatím nepředvádí v Östersundu výkony, které by si představovala. Ve sprintu skončila 59., ve stíhačce si polepšila na 41. příčku. Dvaačtyřicátá byla ve vytrvalostním závodu. Žádné body, tři čisté střelby, z toho jediná stojka.

S náročnými podmínkami na střelnici i na trati se česká reprezentantka zatím pere. "Byl to ukrutný boj. Můžu být ráda za lyže, strašně mě podržely. Kdyby nebyly tak dobré, nevím, jestli bych to dojela," řekla po úterní patnáctikilometrové dřině.

Moravec si může spravit chuť po kolapsu ve sprintu. Odhaduje, že to nebude jen střelecké soupeření. "Tady ta trať je zatraceně těžká. Je to střelecký závod, ale běh může dělat deset patnáct vteřin a to nemá šanci člověk na střelnici dohnat," sdělil.

Nejlepší šesté místo, ale spíš druhá desítka

Poprvé se single mix štafety jely v Novém Městě na Moravě v roce 2015. Už tehdy u toho byla Puskarčíková. Spolu s Michalem Krčmářem dojeli třináctí a předznamenali tak, že tenhle závod Čechům až tak svědčit nebude.

Třinácté pozice se opakovaly i následující sezonu. Jediný lepší výsledek předvedli Ondřej Moravec s Gabrielou Koukalovou v Kontiolahti před dvěma lety, když skončili šestí. Letos byli Češi desátí v Pokljuce, kde jela Puskarčíková s Michalem Šlesingrem, a sedmnáctí v Soldier Hollow, kde se nedařilo Krupčíkovi s Veronikou Vítkovou.

Závod pro Hauserovou

Naopak třeba Rakušanům štafeta dvojic nadmíru svědčí. Vůbec nejlepší je v tomto ohledu Lisa Theresa Hauserová. V posledních dvou sezonách Rakušani nechyběli na stupních vítězů a vždy u toho byla sympatická biatlonistka.

Těžko však něco predikovat, protože týmy často se sestavami míchají a málokdy se stane, že proti jedou závodníci s nejlepší formou. Tentokrát je ovšem pole při premiéře na velké akci hodně našlapané.

Norové nasadili Johannese Böa a Marte Röiselandovou, Italové Dorotheu Wiererovou s Lukasem Hoferem, domácí Švédové Hannu Öbergovou a Sebastiana Samuelssona a Rakušané pochopitelně osvědčenou dvojici Hauserová a Simon Eder.

Češi mohou jen překvapit. "Single mix není úplně naše slavná disciplína, ale někdy se to zlomit musí," dodal s úsměvem den před závodem trenér Vítek.

Výsledky single mix štafet:

2018/2019

Pokljuka: Norsko, Rakousko, Ukrajina… 10. ČR (Puskarčíková a Šlesingr)

Soldier Hollow: Itálie, Rakousko, Francie… 17. ČR (Krupčík a Vítková)

2017/2018

Östersund: Rakousko, Německo, Kazachstán… 10. ČR (Jislová a Šlesingr)

Kontiolahti: Francie, Rakousko, Norsko… 18. ČR (Vítková a Moravec)

2016/2017

Östersund: Francie, Rakousko, Německo… 14. ČR (Puskarčíková a Krčmář)

Kontiolahti: Rakousko, USA, Německo… 6. ČR (Koukalová a Moravec)

2015/2016

Östersund: Norsko, Kanada, Německo… 13. ČR (Puskarčíková a Krčmář)

Canmore: Francie, Rakousko, Norsko… 13. ČR (Charvátová a Krčmář)

2014/2015

Nové Město na Moravě: Rusko, Norsko, Ukrajina… 13. ČR (Puskarčíková a Krčmář)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články