Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Porazil Fourcada, ale žádný důvod k jásotu. Nebylo to umírání, říká Moravec a vyhlíží štafetu dvojic

Není to zdaleka ono. Ještě vpředvečer vytrvalostního závodu se Ondřej Moravec cítil jako někde na lodi. V Östersundu bojuje s výkyvy tlaku. Poprvé to zažil ve sprintu. Tentokrát to žádný kolaps nebyl, ale ani velký důvod k jásotu. Skončil sedmatřicátý, bodoval, ale se čtyřmi minelami dojel nejhůře z české čtveřice. Poslušně přijal i další výzvu. Za méně než 24 hodin se vrhne spolu s Evou Puskarčíkovou do štafety dvojic. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 16:40.

Ondřej Moravec ve vytrvalostním závodu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Nebylo to umírání. Hodnotil bych to celkem kladně, ale samozřejmě nemůžu nijak jásat," shrnul střízlivě obhájce stříbra z Hochfilzenu.

Dobrá nálada mu nechyběla. Při rozhovorech sledoval dojezd suveréna minulých sezon Martina Fourcada. Francouz se stejnou střeleckou bilancí na Moravce nestačil. "Hoši, tak dneska jsem si namazal Fourcada. Blbej vtip," hlásil v žertu.

V další větrné loterii porazil i jiné silné závodníky: Juliana Eberharda, Jakova Faka anebo Benjamina Wegera. "Bohužel kluci se trápí asi stejně jako já. Můžu říct: 'Vítejte v klubu.'"

Dobře si uvědomoval, že rozpoložení není zrovna ideální. "Fyzicky jsem na tom nebyl nějak extra. Na druhou stranu o mnoho líp než závod předtím. Asi se to může odrazit. Střelecká pohoda jde ruku v ruce s fyzickým výkonem. Není to lehké, ale čtyři chyby je strašně moc," řekl bezprostředně po závodě Moravec.

Ve sprintu přišel blackout. Teď vydržel závodit na náročné dvacetikilometrové trati až do úplného konce bez problémů. "Bylo to tak o tisíc procent lepší," potvrdil.

Večer jako na lodi

Přesto ještě zřejmě není vše zažehnáno. "Nevím, čím to. Třeba včera večer. Budu asi rosnička, protože přišla nějaká fronta a pravděpodobně klesl tlak, tak jsem zase cítil zvláštní pocit. Vylekalo mě to, protože jsem v osm seděl na večeři a o půl deváté jako bych byl někde na loďce na moři," popisoval.

"Šel jsem spát a ráno to bylo stoprocentní. Posnídal jsem a byl úplně v pohodě. Říká se, že starší lidé jsou na to citliví," podotkl v nadsázce.

Kávu si před závodem nedal. Místní mu úplně nejede. "Byl to red bull ve třetím kole. Spíš jsem pil černý čaj," prozradil.

Navzdory neblahým projevům předešlý večer si nechtěl nic připouštět. V závodě žádný problém neměl. Ostatně důkazem toho může být pětadvacátý běžecký čas – nejlepší z českého kvarteta.

"Dneska to mělo i něco společného se závoděním. Poslední kolo jsem měl štěstí, že tam jel Hofer, se kterým jsem se snažil vydržet až do konce," popsal výhodu Moravec.

Na střelnici litoval hlavně pokažené druhé ležky. "Hlavně vleže byly chyby zbytečné. Bylo to rozhodně koncentrací. Vestoje nějaké poryvy jsou, a když není člověk po fyzické stránce stoprocentní, projeví se to. Zkoušel jsem s tím bojovat, ale rozhodně to nebylo, co bych si představoval a co bych si předsevzal před závodem." Výmluvy zkrátka nehledal.

"Když nebude zbytí, tak pojedu." A taky že pojede

Po mix štafetě a sprintu dokončil třetí závod. Na masák to tentokrát nevyšlo, takže vyhlíží štafety. Dokonce možná trochu překvapivě i tu čtvrteční. "Když nebude zbytí, tak pojedu. Od toho jsem tady, abych jel závody," říkal ještě ve chvíli, kdy trenéři nevyřkli finální verdikt.

Každopádně očekává zajímavé závody. Single mix štafety rozhoduje často precizní a rychlá střelba, ale v Östersundu to nemusí být jen o tom, upozornil Moravec. "Tady ta trať je zatraceně těžká. Je to střelecký závod, ale běh může dělat deset patnáct vteřin a to nemá šanci člověk dohnat," uvedl Moravec se vzpomínkou na závod dvě sezony zpět, kdy tu dominovali Martin Fourcade společně s Marií Dorinovou Habertovou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články