Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Budou padat rekordy? A zažijí Češi medailovou radost? Biatlonové radovánky mohou začít

Atmosféru na olympijských hrách už okusila loni, teď si Markéta Davidová poprvé vyzkouší, jaké je to být na velkém světovém šampionátu. A hned je největší českou nadějí na zisk cenného kovu. Chladný švédský Östersund je pro ni neznámou, ale už jsou do ní vkládány největší naděje. Dají se očekávat skvělé souboje. Podaří se Martinu Fourcadovi vzepřít dominanci Johannese Böa? A kdo z vyrovnaného ženského pole na sebe strhne největší pozornost? Přímé přenosy startují na ČT sport a webu ctsport.cz v 15:45 smíšenou štafetou.

Markéta Davidová s českým týmem a zlatou medailí po sprintu v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Podle průběhu Světového poháru je realita nastavená jasně: Češi nepatří k hlavním medailovým kandidátům. Přesto mají naději prodloužit sérii zisku cenných kovů z velkých akcí, a to díky Davidové.

Čtyřikrát letos stála na stupních vítězek. Vyhrála jeden sprint, druhá byla v závodu s hromadným startem a z vytrvalostního má stříbro a bronz. Na druhou stranu ale skončila ve sprintu i padesátá a sedmašedesátá a nejezdí stabilně ve špičce. "Neberu to moc jako mistrovství světa, spíš jako normální závody. Ráda bych tam dobře závodila, něco trefila a udělala si hezký výsledek," uvedla Davidová před odletem na finální přípravu.

Dvaadvacetiletou biatlonistku v desetičlenné české nominaci doplňují medailisté z olympijských sprintů v Pchjongčchangu stříbrný Michal Krčmář a bronzová Veronika Vítková, která se ovšem v sezoně běžecky trápila, a dále Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Tomáš Krupčík, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová.

Z posledních velkých akcí vozili čeští biatlonisté medaile. Loni na olympiádě získali stříbro a bronz, předloni na šampionátu v Hochfilzenu vybojovali čtyři cenné kovy. Tři z nich Gabriela Koukalová včetně zlata ze sprintu a jeden přidal Moravec.

Jubilejní 50. mistrovství nabídne jednu "novinku"

Mistrovství světa se koná každoročně s výjimkou olympijských sezon. Původně byly na programu vytrvalostní závod a soutěž družstev, v roce 1966 nahradily družstva štafety. V roce 1974 se přidal sprint, v roce 1997 stíhací závod, o dva roky později závod s hromadným startem a v roce 2005 smíšená štafeta a letos bude mít premiéru závod smíšených dvojic.

Držet se při zemi

Podle trenérů by se za úspěch určitě dalo považovat každé umístění do desáté příčky v individuálním závodě a do šesté ve štafetě. "Držel bych se trochu při zemi, ale podobné umístění by bylo pěkné. Ale je to hodně otevřené," řekl k ambicím mužů jejich kouč Zdeněk Vítek.

Biatlonistky naznačily možnosti třetím místem ve štafetě na SP v Oberhofu. "Takový bič si upletlo víc zemí. Všichni touží po medaili, ale také budeme brát každé umístění v elitní desítce mezi jednotlivci a první šestku ve štafetě," uvedl asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

Nejlepším z českých mužů je v sezoně Krčmář. V pořadí SP mu patří sedmnácté místo, ale stejně jako loni před olympiádou nezáří. "Loni jsem měl medaili, tak nemůžu říct, že bych byl spokojený s dvacátým místem. Jsem vzhledem k průběhu sezony střízlivý a nebudu házet umístěními na medailích, ale do desítky by to s ohledem na vývoj sezony nebylo vůbec špatné," řekl osmadvacetiletý biatlonista.

Udělá Bö ze šampionátu nezapomenutelnou akci?

Ve švédském středisku je zdaleka největším favoritem lídr Světového poháru Nor Johannes Thingnes Bö. Příliš vysoko by nemusel viset jeden z nedávných rekordů. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by Bö zaútočit na rekordních pět zlatých medailí, které získala Laura Dahlmeierová na minulém mistrovství v roce 2017. K dispozici může mít v ideálním případě až sedm závodů.

K jeho největším sokům by měli patřit Rus Alexandr Loginov nebo skoro všichni Francouzi v čele s Martinem Fourcadem, který vzdal boj o osmý křišťálový glóbus v SP v řadě a chce uspět na MS. Schází mu jedno individuální zlato k vyrovnání rekordu Oleho Einara Björndalena. Legendární Nor vybojoval jedenáct nejcennějších kovů.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vždy nevyzpytatelní dokážou být Němci a další jednotlivci z řad Rakušanů či Italů. Podle vývoje ve Světovém poháru se však dá očekávat, že pokud Bö nezklame ve střelbě, na trati je takřka nepolapitelný.

Mezi ženami letos nemá žádná výraznou převahu. V boji o přední příčky by se měly objevit Italky Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová, Norka Marte Röiselandová, Slovenky Anastasia Kuzminová nebo Paulína Fialková, Finka Kaisa Mäkäräinenová a Němka Laura Dahlmeierová, vítězka tří individuálních závodů z minulého MS.

Östersund není neznámý

Švédský areál je tím, kde to všechno většinou začíná. V Östersundu v posledních letech tradičně začíná Světový pohár. Závodníci ho proto dobře znají. Areál to není velký, běžná kapacita stadionu činí 6000 míst. Jsou tu táhlá a relativně příkrá stoupání a hlavně střelnice, na které dokáže být vítr někdy i zákeřný. Mistrovství světa se tu koná už potřetí, naposledy to bylo v roce 2008.

Po čtvrtečních smíšených štafetách jsou na pořadu v pátek a v sobotu sprinty a v neděli stíhací závody. Po pondělním volnu se příští týden budou udělovat medaile ve vytrvalostních závodech, smíšené štafetě dvojic, štafetách mužů a žen a šampionát tradičně uzavřou závody s hromadným startem 17. března.

Nasajte atmosféru s oficiální písní šampionátu:

Vše podstatné nabídne Česká televize ve svém vysílání. Experti a hosté budou komentovat dění ze studia přímo na stadionu, reportéři v mix zóně i u trenérů budou zjišťovat bezprostřední reakce, díky kameře na střelnici čeští příznivci nepřijdou během závodů o nic podstatného. Kompletní zpravodajství a postřehy ze zákulisí nabídne web ctsport.cz. Podívejte se na program vysílání.

Obhájci titulů z Hochfilzenu 2017 a nejlepší česká umístění

Muži:

Sprint na 10 km: Benedikt Doll (Německo), ...5. Ondřej Moravec

Stíhací závod na 12,5 km: Martin Fourcade (Francie), ...5. Ondřej Moravec

Závod s hromadným startem na 15 km: Simon Schempp (Německo)

Vytrvalostní závod na 20 km: Lowell Bailey (USA), 2. Ondřej Moravec, ...6. Michal Krčmář

Štafeta na 4x7,5 km: Rusko

Ženy:

Sprint na 7,5 km: Gabriela Koukalová (ČR)

Stíhací závod na 10 km: Laura Dahlmeierová (Německo), ...3. Gabriela Koukalová

Závod s hromadným startem na 12,5 km: Laura Dahlmeierová (Německo), ...4. Gabriela Koukalová

Vytrvalostní závod na 15 km: Laura Dahlmeierová (Německo), 2. Gabriela Koukalová

Štafeta na 4x6 km: Německo, ...4. ČR

Smíšená štafeta: Německo, ...7. ČR

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články