Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonisté už míří směr Östersund. Hlavně, ať závody nebolí, přeje si Vítková

Celý týden trávili čeští biatlonisté přípravou na světový šampionát, který startuje ve Švédsku už ve čtvrtek 7. března. Z norského střediska Os je to do Östersundu zhruba tři sta kilometrů. Tedy žádné přelety, ale pěkně autem, pohodlně za čtyři hodiny jízdy. Tým se v dějišti MS setká s Ondřejem Moravcem, který se chystal individuálně. Jaké jsou pocity reprezentantů před prvním závodem? Přímé přenosy a biatlonové zpravodajství sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK

Norský trenér biatlonistek, norský biatlonový areál Hummelfjell. Egil Gjelland věděl přesně, kam s českou výpravou směřuje.

Typické norské středisko v lese - a kde nic, tu nic. Českým závodníkům to ale k finální přípravě na mistrovství světa bohatě stačilo. V areně navíc byli úplně sami.

"Bydlení přímo na střelnici je vždycky výhoda," řekla Jessica Jislová. Střelnici? Spíš megastřelnici. V Osu má dokonce 35 stavů, vešel se tak každý klidně dvakrát.

"Jídlo je taky super a my vlastně nic jiného nepotřebujeme," dodala Jislová, která se v průběhu sezony dvakrát prala s onemocněním, které ji vyřadilo ze Světového poháru v Hochfilzenu, Novém Městě na Moravě i Oberhofu.

Jak vypadá forma české reprezentace těsně před začátkem mistrovství světa? POSLECHNĚTE SI nový díl Biatlon fokus podcastu:

Do Norska se přesunula z evropského šampionátu v běloruském Raubiči spolu s Lucií Charvátovou a Jakubem Štvrteckým, který je ve své první nominaci na MS na úkor Adama Václavíka.

Ten místo toho zamířil na Zimní univerziádu do Krasnojarsku. Úvodní vytrvalostní závod se mu ale vůbec nepovedl. Celkem chyboval osmkrát a byl až jednadvacátý.

Ale zpátky na sever. Spolu s Evou Puskarčíkovou a Markétou Davidovou, která se svými skvělými výkony katapultovala do pozice české jedničky, si Jislová v Osu pochvalovala připravenost tratí.

Druhou věcí byla jejich obtížnost. Vedle kopečků ale byly k dispozici i rovinatější tratě. Na své si tak v areálu, který je domovským místem několikanásobné mistryně světa Tory Bergerové, přišel každý.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté zamířili na závěrečnou přípravu před MS

Jen Östersund už má v hlavě Veronika Vítková, která se od začátku sezony pere s nevyrovnanými výkony. Na světovém šampionátu u břehu jezera Storsjön startovala poprvé v roce 2008.

Od té doby závodila vždy na začátcích sezon ještě v sedmi dílech Světového poháru. Podílela se tam například na výhře smíšené štafety v roce 2013 a o rok později dojela ve sprintu stříbrná, takže podmínky dobře zná. "Střelnice dokáže být hodně zrádná. Ač je tam relativně jednoduchý příjezd, tak tam většinou dost fouká, ale uvidíme, jaké bude v březnu počasí," uvedla.

Na šampionát ale bronzová olympijská medailistka ze sprintu z loňské olympiády v Pchjongčchangu nezamířila v nejlepším rozpoložení. V této zimě se běžecky hodně hledala a před startem měla jen jedno přání. "Aby mě to v závodu tak strašně nebolelo a netrápila jsem se. Pak z toho vzejde třeba nějaký výsledek," řekla.

Veronika Vítková na trati sprintu v Soldier Hollow
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na střelnici si je jistá, v běhu však prožívá nejhorší pocity v kariéře. "Řekla bych, že tohle je nejbolavější sezona, co kdy byla. Ač by tělo chtělo, tak to nejde a nevím úplně proč," pokrčila rameny. Stejně na tom je i s otázkou, zda by se mohlo jednat o její poslední mistrovství. "Nedělám zatím žádné závěry," dodala třicetiletá Vítková.

Finiš soustředění nebyl výrazně odlišný od těch předchozích. Spíš se ladily poslední detaily. Biatlonisté vždy odjeli dopolední tréninkový blok. To byla ta hlavní část. Odpoledne přišla na řadu regenerační.

"Je to o tom, abychom si vyčistili hlavu a šli do závodů zase úplně v pohodě," uvedl Tomáš Krupčík, který se chystal spolu s parťáky Michalem Krčmářem a Michalem Šlesingrem.

Mistrovství světa začne ve čtvrtek 7. března závodem smíšených štafet. Svou premiéru na MS si o týden později odbude závod smíšených dvojic. Vyvrcholení bude následovat přespříští neděli 17. března, kdy se Östersund 2019 rozloučí závody s hromadným startem. Přímé přenosy všech závodů MS odvysílá ČT sport a web ctsport.cz. Zpravodajství z dějiště šampionátu startuje už 6. března ve 20:25 speciálním magazínem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články