Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Automat, hlava funguje. Moravec si zkusil, že to jde. Teď chce zajet nejlepší sprint

Je to rychlopalba. Jako už tradičně. Třetí den mistrovství světa, třetí závod. Po ženách jdou na věc muži. Bude sprint na deset kilometrů v zasněženém Östersundu v norské režii? A co Češi? Do boje jde čtveřice: Michal Krčmář (číslo 24), Ondřej Moravec (44), Tomáš Krupčík (74) a Jakub Štvrtecký (94). Závod neabsolvuje Michal Šlesingr. Cíle? Nejlepší závod v sezoně a nadějné vyhlídky do stíhačky. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 16:00.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Sprinty to nebyly letos kdovíjak zářné. Chtěl bych rozhodně předvést letos nejlepší sprint," vyhlásil svůj cíl Moravec po pátečním tréninku.

Výsledky v této sezoně? Chronologicky: dvacátý, sedmapadesátý, třiadvacátý, třináctý, jednatřicátý, dvaatřicátý. Suma sumárum: i s výbornou střelbou žádné umístění v elitní desítce.

Ostřílený několikanásobný medailista z MS i olympijských her v Östersundu v roce 2014 dokázal být druhý. Zvolil odlišnou přípravu než ostatní kolegové. Do zámoří vůbec neodcestoval, rozjel se na mistrovství Evropy a potrénoval v Jablonci, kde měl k dispozici sportovního ředitele Ondřeje Rybáře.

Zazávodit si potřebuje. Účast ve čtvrteční štafetě proto ocenil. Deset přesných ran mu mohlo pomoci. "Je dobře, že jsem ten závod absolvoval bez ohledu na výsledek. Myslím si, že to bylo super, ale byl to celkem boj a je dobře, že jsem si to vyzkoušel. První dva dny to bylo skoro zadarmo a ve čtvrtek to bolelo neuvěřitelným způsobem," popsal po pátečním tréninku.

"Na střelnici to bylo supr. Na to, jak jsem se trápil na Evropě, kde mě vítr vycvičil strašným způsobem…" připomněl Moravec vystoupení v Raubiči. Ve stíhačce se mu tam "povedlo" dokonce na jedné stojce minout čtyřikrát. U něj něco nevídaného.

Ne vše se ale spravilo. "Doma to taky nebylo podle představ. Byl jsem zvyklý na tréninkách prakticky neminout, a to se rozhodně nedělo."

V mix štafetě do toho šel s čistou hlavou. "Řekl jsem si, že to udělám, jak jsem to dělal předtím. Takový automat. A fungovalo to. Tím jsem se ujistil, že hlava funguje," dodal muž velkých závodů.

Ve štafetě se zahřál pro šampionát. "Takové seznámení se s pocity. Nebylo to špatný, ale v sobotu to bude úplně o něčem jiném," tušil Moravec.

Od začátku mistrovství v Östersundu více či méně sněžilo, v sobotu nic podobného podle předpovědi nehrozí. Setrvale se v době závodu teplota drží zhruba tři až pět stupňů pod nulou. V pátek ženám nepřál vítr na střelnici. Setrvale proměnlivo.

"Uvidíme. Za těhle podmínek to bude těžký závod, ale bude to stejné pro všechny," podotkl Moravec den před startem závodu.

Krčmář, stříbrný ze sprintu v olympijském Pchjongčchangu, Krupčík i Švrtecký, který dostal přednost před Šlesingrem. Cílem Moravce i reprezentačních kolegů je dobrý výsledek, který by zaručil solidní výchozí pozici pro stíhačku. Někde vzadu ovšem určitě zůstávají myšlenky na závěrečný závod s hromadným startem, do kterého pro všechny povede cesta pravděpodobně přes výborné výsledky na šampionátu.

A kde hledat největší favority? Už od začátku je startovní pole pěkně našlapané. Tarjei Bö má devítku, Vetle Christiansen třináctku, Quentin Fillon Maillet sedmnáctku, Julian Eberhard devatenáctku. Pozornost všech bude ovšem upřena na osmadvacítku. Johannes Bö je v současnosti středobodem.

Ovšem ani vyšší startovní čísla nelze zatracovat. Sedmapadesátku ponese Martin Fourcade. Spraví si chuť po nepodařené smíšené štafetě?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články