Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jedna minela jí sebrala medaili. Davidová skončila ve sprintu sedmá, zlato má Kuzminová

Být to čistá střelba jako ve čtvrteční smíšené štafetě, mohl to být útok na medaili. I tak ale Markéta Davidová předvedla v úvodním individuálním závodě na mistrovství světa v Östersundu skvělý výkon. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka přes jedno trestné kolo skončila při premiéře na světovém šampionátu ve sprintu sedmá. Z prvního zlata se radovala Slovenka Anastasia Kuzminová. 

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zatímco některé velké favoritky už měly šichtu za sebou nebo se alespoň blížily k cíli, ona ještě čekala na startu. Markéta Davidová se do sprintu vydala až s číslem 72 kvůli obavám z možného sněžení a těžkých podmínek, které hrozily prvním závodnicím podle předpovědi počasí.

Černé sněhové prognózy se sice nevyplnily, ale největší česká naděje alespoň věděla, co musí udělat, aby mohla zaútočit na nejvyšší příčky. A pohled na většinu favoritek byl příjemný.

Italky Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová podobně jako Finka Kaisa Mäkäräinenová či Marte Olsbuová Röiselandová z Norska musely při boji se silným větrem po dvou minelách na střelnici na trestná kola, což je rovnou vyřadilo ze hry o medaile.

Davidová se do závodu proto pustila z vervou a opět vytáhla svoji hlavní zbraň, skvělý běh. Díky němu se už v prvních mezičasech držela ve špičce a pokud by se jí povedl zopakovat výsledek ze čtvrteční smíšené štafety, tedy pomalá ale čistá střelba, mohlo to i cinknout.

Jenže...

Českou hvězdičku tentokrát zradil druhý projektil při první střelbě vleže. Ten se nevešel do vytyčeného černého terče a Davidová musela na 150metrové trestné kolo.

Právě tento moment rodačku z Janova nad Nisou připravil o cenný kov.

Ve zbytku 7,5kilometrového sprintu totiž byla Davidová už bezchybná. Stojku zvládla čistě a na trati si držela pořád výborné tempo. Celkově měla vůbec pátý nejlepší běžecký čas. Vinou trestného kola a pomalejší střelby však nakonec brala sedmé místo, které je i tak velkým úspěchem. Na vítězku ztratila 26,5 sekundy.

"Jsem spokojená a jsem ráda, že to byla jenom jedna netrefa. Za to jsem možná radši než za sedmé místo," řekla Davidová v České televizi. "Bylo ještě těžší něco trefit," srovnávala podmínky se čtvrteční smíšenou štafetou.

Souhlasil s ní i asistent trenéra Jiří Holubec. "Té rány je škoda, ale v těchto podmínkách to není nic výjimečného. Tentokrát to bylo hrozné, vítr byl proměnlivý, nebyl stálý, o to to bylo horší. Šlo to na 10 hodin, mohlo se stát, že přišel silnější vítr, ale mohla to být i její chyba. Těžko říct," popisoval ze střelnice.

"Markéta zaslouží ohromnou pochvalu, do poslední chvíle bojovala o medaili. Může být spokojená a cítit, že je v dobré formě," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Po olympijských zlatech přišlo konečně i to z MS

Tou, která si na krk pověsila nejcennější kov, se nakonec stala Anastasia Kuzminová. Čtyřiatřicetiletá Slovenka se až doposud na šampionátech trápila. Zatímco z olympiád si dovezla tři zlata, z MS měla do Östersundu pouze jediný individuální bronz.

Švédsko ale tuto nelichotivou bilanci změnilo. Přitom Kuzminová musela podobně jako Davidová na jedno trestné kolo. Na trati byla dokonce o čtyři desetiny pomalejší, ale oproti mladé Češce střílela mnohem, ale mnohem rychleji, přesně o 27 sekund.

Vítězná Anastasia Kuzminová (uprostřed), stříbrná Ingrid Tandrevoldová (vlevo) a třetí Laura Dahlmeierová po sprintu
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

Vítězná Slovenka do závodu vstoupila rozvážně a na prvních mezičasech se pohybovala kolem desátého místa. Ještě níž jí srazila položka vleže, kde si připsala jednu minelu.

Poté to však už od Kuzminové byla jiná písnička. Zkušená biatlonistka roztopila kotle naplno. Na lyžích letěla, položku vestoje odstřílela ve skvělém tempu a navíc přesně a do závěrečného kola vyrazila jako druhá jen necelé dvě sekundy za Norkou Ingrid Tandrevoldovou.

Její čas ale neodolal dlouho. Ještě na značce 6,3 kilometrů byla mladá Seveřanka pořád nejrychlejší, ale o pár stovek metrů dál to byla již Slovenka, která nakonec do cíle najela na dvaadvacetiletou soupeřku, která byla při práci s malorážkou stoprocentní, 9,7 sekundy.

"Je nádherné získat první světové zlato, ale je to velké překvapení. Nevěřila jsem, že můžu vyhrát s jednou chybou. Ale je to stejné, jako když jsem získala první olympijské zlato ve Vancouveru. Je to kouzelné," řekla Kuzminová.

Že čistá střelba se solidním během znamená medaili, potvrdilo i třetí místo, kam se vměstnala Němka Laura Dahlmeierová, která za první pozicí zaostala 12,6 sekundy.

Dalším Češkám se tolik nedařilo. Veronika Vítková po dvou chybách při položce vleže obsadila 38. místo, Eva Puskarčíková zaznamenala rovněž dvě minely a byla 59., Lucie Charvátová kvůli čtyřem trestným okruhům skončila až na 71. místě a jako jediná z českých reprezentantek nepojede stíhačku.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Kuzminová (SR) 22:17,5 (1 trest. okruh), 2. Tandrevoldová (Nor.) -9,7 (0), 3. Dahlmeierová (Něm.) -12,6 (0), 4. Öbergová -13,2 (1), 5. Brorssonová (obě Švéd.) -21,7 (1), 6. Herrmannová (Něm.) -23,9 (2), 7. Davidová (ČR) -26,5 (1), 8. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -31,4 (1), 9. Eckhoffová (Nor.) -32,6 (2), 10. Wiererová (It.) -33,2 (2), ...38. Vítková -1:42,0 (2), 59. Puskarčíková -2:32,3 (2), 71. Charvátová (všechny ČR) -2:56,8 (4).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. Wiererová 737, 2. Vittozziová (It.) 733, 3. Kuzminová 680, 4. Röiselandová (Nor.) 656, 5. Mäkäräinenová (Fin.) 574, 6. P. Fialková (SR) 526, ...19. Davidová 348, 42. Puskarčíková 138, 43. Vítková 126, 73. Charvátová 31, 89. Jislová (ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články