Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zkompletovat sbírku medailí byla ta největší motivace, šeptala Kuzminová

Nejdříve stříbro, pak bronz a teď konečně vytoužené zlato. Anastasia Kuzminová se dočkala nejcennějšího kovu z mistrovství světa. V Östersundu si pro něj i s jednou chybou zajela ve sprintu. Odnesly to ale její hlasivky. V cíli dojatá, ale také šeptající. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Anastasia Kuzminová
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Stoupala tiše po schodech novinářského centra Národní švédské biatlonové arény a jen co vešla do místnosti pro tiskové konference, okamžitě ji začal postupně gratulovat jeden člověk za druhým.

Anastasia Kuzminová si zatím mlčky sundávala věci a došla za mikrofon. Neozvalo se ale nic. Novopečená mistryně světa ze sprintu přišla o hlas, kolem se tak musel vytvořit houf novinářů.

"Právě to, že mi chybělo zlato z mistrovství světa ve sbírce, byla ta největší motivace," řekla čtyřiatřicetiletá sestra Antona Šipulina, který už biatlon pověsil na hřebík a přeorientoval se v Rusku na politiku.

Vítězná Anastasia Kuzminová (uprostřed), stříbrná Ingrid Tandrevoldová (vlevo) a třetí Laura Dahlmeierová po sprintu
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

To Kuzminová na Slovensku zatím jistě neplánuje. Za sebou má pouze jeden individuální závod z letošního světového šampionátu – a hned zlatý.

"Neočekávala jsem, že zvítězím i s jednou chybou. Myslela jsem si, že budou potřeba dvě nuly," zářila v cíli.

"Je to stejné, jako když jsem získala první olympijské zlato ve Vancouveru," doplnila. I tehdy totiž Kuzminová jednou minula. A stejně jako před devíti lety, také tentokrát chybovala na úvodní střelbě vleže.

Ve sprintu je silná hodně. Vždyť dvě ze tří zlatých olympijských medailí má právě z nejkratšího závodu. Ve Vancouveru pro Slovensko vybojovala historicky první zlatou medaili ze zimní olympiády.

Slovenka Anastasia Kuzminová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Bodovala rovněž v Soči 2014. A v Pchjongčchangu o čtyři roky později navíc přidala zlato v masáku. "Děkuji fanouškům. I díky nim jsem pokračovala po zimní olympiádě a mohla jsem si splnit sen," dodala Kuzminová.

Na mistrovstvích světa dosud získala dvě medaile - stříbro z Pchjongčchangu 2009 ze závodu s hromadným startem a bronz ze sprintu v Chanty-Mansijsku 2011.

"Je nádherné mít první světové zlato, ale je to velké překvapení," řekla Kuzminová. Ale štěstí připraveným přeje. A Kuzminová to potvrdila.

"Končíme." Uběhly sotva tři minuty, začala pokuckávat, konferenci raději ukončila. Ještě selfie, o které ji požádal ruský komentátor Dmitrij Gubernijev - a odchod. Hlasivky to odnesly opravdu silně. Do nedělní stíhačky je potřeba dát je dohromady.

Pokud jí to zdravotní stav dovolí a závod nakonec pojede, co když je bude Kuzminová potřebovat i na další tiskovku?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články