Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Stíhací jízda už medaili nepřinesla. Češi skončili ve smíšené štafetě sedmí

Hochfilzen (Rakousko) – Sen o medailovém startu mistrovství světa se nekoná. Česká smíšená štafeta ve své oblíbené disciplíně obsadila v rakouském Hochfilzenu sedmou pozici. O výsledku hodně napověděl už první úsek, ve kterém Eva Puskarčíková nabrala velkou ztrátu kvůli dvěma trestným kolům a stíhací jízda Gabriely Koukalové, Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře už na cenný kov nestačila. Ze suverénní výhry se radovali Němci.

Eva Puskarčíková předává štafetu Gabriele Koukalové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Loňský šampionát v Oslu ukončil sérii tří vrcholných akcí, na kterých čeští biatlonisté ve smíšené štafetě brali vždy cenný kov, a Hochfilzen návrat na vlnu sbírání medailí v této oblíbené disciplíně neumožnil.

Rozhodl o tomvíce méně už první úsek celého závodu, v němž si premiéru ve smíšené štafetě odbyla Eva Puskarčíková. Šestadvacetiletá závodnice, která nahradila v kvartetu Veroniku Vítkovou, začala dobře a při položce v leže ukázala naplno, proč patří k nejrychlejším střelkyním.

Stojka ale Češce vůbec nevyšla. Během ní předvedla pět chyb, musela na dvě trestná kola a propadla se chvíli až na třiadvacátou pozici s více než minutovou ztrátou, s níž už se její kolegové nedokázali vypořádat. "Cítila jsem každou ránu, každou vteřinu. Před závodem jsem se přitom cítila dobře, ke konci už to ale nešlo. Snažila jsem se, co se dalo, abych to stáhla, ale nešlo to," řekla Puskarčíková.

Pravda, Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec předvedli velkou stíhací jízdu a před závěrečným úsekem dotáhli české barvy do boje o medaile.

Michal Krčmář ovšem nastoupil proti hvězdnému duu Martin Fourcade z Francie a Anton Šipulin z Ruska a nedokázal jim konkurovat. Navíc sám chyboval při střelbě ve stoje, která ho odsunula pořadím hlouběji, a v cílové rovince nakonec dosprintoval pro sedmou pozici.

"Musím se přiznat, že jsem to dneska nezvládl. Bohužel jsem české štafetě nedokázal pomoct a to je asi to, co ve mně nyní převládá. Mluvím komplexně o biatlonovém výkonu, nijak bych to nerozlišoval. Prostě dneska to nebyl ode mě biatlonově povedený závod," řekl v cíli zklamaný český finišman.

Češi tak zopakovali výsledek ze smíšené štafety z letošního Světového poháru z Östersundu a oproti loňskému mistrovství v Norsku si o pozici pohoršili. "Ve finále není sedmé místo, vzhledem k tomu, že jsme po prvním úseku byli vzadu, vůbec špatné," konstatoval šéftrenér Ondřej Rybář. "Když se podíváme na výsledek, máme dvě trestná kola, jsou za námi Norové a naši závoďáci ukázali, že do špičky patří. Závod ještě dokázali pro diváka krásně zdramatizovat," doplnil.

"Bylo mi Evičky moc líto, všichni jsme s ní soucítili. Nehrozí, že bychom se na ni byť jen malinko zlobili, má na to plné právo. Odvádí celou zimu skvělou práci, je obdivuhodné, kam se dostala. Zapomeneme na to," komentovala výkon Puskarčíkové Koukalová.

Z vítězství se radovali Němci, kteří se ve třetím úseku dostali do trháku a až do konce si ho hlídali. Boj o stříbro byl mnohem dramatičtější a v cílové rovince ho vyhrál Fourcade. Bronzovou medaili brali díky Šipulinovi Rusové.

Oba hvězdní soupeři se každopadně po dojezdu na tiskové konferenci pohádali, jelikož francouzská hvězda se při předávce srazila s Alexandrem Loginovem. Dusnou atmosféru navíc podtrhlo, že Fourcade, hlavní bojovník proti dopingu, při vyhlašování medailistů odešel při příchodů Rusů, jejichž svaz je zapleten ve skandálu kolem státem řízeného užívání nedovolených látek. VÍCE ZDE

Puskarčíkové se premiéra nepovedla, Krčmář na nejlepší nestačil

Češi na startu patřili mezi hlavní aspiranty na cenný kov. Nebylo se čemu divit, jelikož trenéři nasadili nejsilnější sestavu, jakou v současnosti podle formy vůbec mají.

Do ukrajování prvních kilometrů se v prosluněném Hochfilzenu pustila debutantka v české sestavě Puskarčíková. Velká česká naděje se dlouho držela bez problémů v balíku a také po první střelbě všechno naznačovalo, že je ve velké pohodě. Během ležky předvedla vůbec nejrychlejší výkon a znovu dokázala, že se jí kulometčice neříká pro nic za nic.

Dostala se tak do vedoucí pětice mimo jiné s Německem, jenže pozitivní start naprosto odfoukla druhá střelba. Stojka Puskarčíkové vůbec nevyšla. Černý terč minula hned pětkrát, což při třech náhradních nábojích ve štafetě znamená dvě trestná kola. Česká závodnice nabrala obrovskou ztrátu a Koukalové předala až jako jednadvacátá s 1 minutou a 10 sekundami za vedoucí Itálií.

Česká hvězda se do své části pustila s vervou a výborným během hned ze startu získala 15 vteřin. Na čele se ovšem naneštětí pro ni sešly samé silné štafety, Francie, Německo a Itálie, které jely vysoké tempo.

Koukalové se přesto dařilo stoupat pořadím a z čisté ležky už odjížděla jako čtrnáctá. Ještě lépe pak bylo po stojce, kde sice musela jednou dobíjet, ale třeba vedoucí trojlístek si vedl ještě o ránu hůře. Sečteno podtrženo, Češi poskočili o třináct pozic a Moravec na trať vyrážel už jako osmý se ztrátou 42 sekund.

"Snažila jsem se nechat v závodě všechno a ještě o kus víc než jindy," řekla po doběhu Koukalová.

I Moravec dokázal navázat ve stíhací jízdě na úřadující vítězku Světového poháru díky solidnímu běhu a zejména pak výborné stojce, po které například Francouz Quentin Fillon Maillet musel na trestné kolo. Český reprezentant naopak minul jen jednou a propracoval se do skupiny s Francií a Ruskem bojující o třetí a páté místo.

"Škoda toho stojáku. Tam kdybych dal nulu na pět, tak ta by psala úplně neskutečným způsobem. Myslím si, že na trati to nebylo špatné, ale ještě tam pořád nějaká rezerva je. Není to úplně, kde bych byl maximálně spokojený, ale na začátek si myslím, že to nebyl vůbec zlý výkon," zhodnotil Moravec po svém úseku.

Do trháku se v té době dostal Němec Arnd Peiffer, jenž svým soupeřům uskočil už na ležce a v podstatě rozhodl o nových světových šampiónech. Druzí se v té době drželi Italové.

Boj o stříbro a bronz však vyvrcholil až v závěru. Do posledního úseku vyrazil za Česko Krčmář, proti nemuž ale stáli za Francii a Rusko nejlepší muži letošního Světového poháru. A to se také brzy ukázalo. Jak Fourcade, tak i Šipulin mu brzy ujeli.

Po ležecké položce se Krčmář propadl do skupiny kolem pátého místa a ještě hůře bylo po stojce, kde dvakrát chyboval. Český finišmen klesl na osmou pozici a nakonec dosprintoval jako sedmý těsně za Švédskem.

V té době už v cíli slavili Němci, a naopak smutnili Italové. Dominik Windisch se stojkou protrápil a předjela ho jak Francie, tak Rusko. Fourcade si to tak rozdal s Šipulinem v cíli a v závěrečných metrech byl silnějším.

Smíšená štafeta:

1. Německo (Hinzová, Dahlmeierová, Peiffer, Schempp) 1:09:06,4 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) -2,2 (1+8), 3. Rusko (Podčufarovová, Akimovová, Loginov, Šipulin) -3,2 (0+4), 4. Itálie -28,7 (0+6), 5. Ukrajina -35,6 (0+8), 6. Švédsko -41,6 (0+8), 7. ČR (Puskarčíková, Koukalová, Moravec, Krčmář) -41,9 (2+9), 8. Norsko -46,2 (2+10), 9. Rakousko -1:20,2 (1+8), 10. Finsko -1:38,9 (0+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články